söndag 29 december 2013

Reggio Emelia - en pedagogik som ger barn en god start.

 

Pedagogiken Reggio Emilia stifta jag bekantskap med för första gången 1989 på förskolan Rängbågen i Höllviken. Jag hade då inte någon kunskap om vad denna kunde ge barn. Jag började som barnskötare här och drogs in i detta pedagogiska sätt på ett magiskt sätt. Magin stannade hela de två åren jag var där. Vi hade så roligt, njöt av var dag vi skapade med barnen.

Jag har varit på en del andra förskolor efter detta, och har alltid Reggio Emilia pedagogiken med mig. Ett underbar sätt är det för barn att utforska sina kunskaper och att skaffa sig nya. Pedagogiken går ut på att ge information om saker och ting runt omkring oss. Sedan får barnen skaffa sig kunskap och erfarenhet genom de förmågor de har i sin egen takt. Varje förskola har en teckningslärare som kommer med inspiration både för förskolelärarna och barnen och tillsammans utforskar de nya ämnen som finns i deras närhet. 

Reggio Emilias eldsjäl Lois Malaguzzi har skrivit en dikt om just hur barn kan fråntas sina hundra språk, den går så här;

Ett barn har hundra språk
men berövas nittionio.
Skolan och kulturen
skiljer huvudet från kroppen.
De tvingar en att tänka utan kropp
och handla utan huvud.
Leken och arbetet,
vekligheten och fantasin,
vetenskapen och fantasteriet,
det inre och det yttre
görs till varandras motsatser.

Det gäller att ta tillvara på barns hundra språk och utveckla individer med alla de fina special intressen de har så de kan erövra världen.

   




lördag 28 december 2013

Spring för livet eller ta dig en rejäl promenad.


Tänk så mycket spring i benen man hade som barn. Man bara hoppade och sprang istället för att gå ordentligt. Det var kul och man njöt av sin livliga kropps fantastiska möjlighet. Nu är det lite annorlunda, man känner sig stel och ovig i sin kropp. Det tar en stund att accelerera till  en rimlig hastighet. Dock är det ändå så att du gör din kropp en stor tjänst att röra på dig och få in en rutin där du ger din andhämtning ett högre tempo och svettas lite.
 
Jag menar att du stärker både muskler och skelett. Och frigör endorfiner med denna härliga rörelse. Det börjar också skina om dig och hälsan strålar omkring dig. Sömnen blir bättre och du får en bra apatit. Fördelarna kan räknas upp i det oändliga. Och att du förlänger dit liv med att ta hand om dig på detta sätt är väl ingen nackdel.
 
Så spring eller ta dig en rejäl promenad och få hälsan att skina. Låt dig unnas av att din kropp ger dig styrkan tillbaka och att du besitter kraft som bara bär dig framåt.   

Youtube nyckeln till musikkunskap.




Youtube är för mig en stor nyckel till en värld i musik. Jag har hittat många fina låtar här och gör det fortfarande. Låtar som varit okända för mig tidigare, som har fått nytt liv genom denna sajt. Vi har ägnat många kvällar med musikquizar, där vi hämtat musiken från just Youtube. Visst du kan hitta allt möjligt här, men för mig är det musiken som dominerar.
 
En låt som jag spelar flitigt från denna sajt är Rainy night i Georgia med Randy Crawford. En go låt som passar många stämningar. Annars försöker jag bara hitta ny musik som jag tidigare aldrig har lyssnat till. Gamla godingar kommer också upp titt som tett. Jag bara njuter av att ha all denna musik som är så lätt tillgänglig. Det är bara att börja med en bokstav och vips kommer någon ledtråd till en musikartist upp och du är i gång med ditt letande efter nya artister och grupper. Många av låtarna har också musiken nerskriven och du kan följa med sjunga om du har lust.
 
Sajten är en guldgruva för musik. Allt finns ju här, tycker jag.
 
  
 
   

Lax - ett nytto protein för matlagning.




Atlantlax (Salmo salar) är en havsvandrande anadrom fisk, det vill säga att den förökar sig i sötvatten men tillbringar större delen av sitt vuxna liv i havet. Där äter den sig tjock på sill och tobis för att sedan återvända till sitt "hemvatten". Det finns även många laxbestånd som lever hela sitt liv i sötvatten, ofta beroende på att människan genom dammbyggen m.m. förhindrar vandringen ut till havet.
 
Lax är en mycket populär matfisk och då den bland annat innehåller omega-3 så anses den vara nyttig. Jag skulle vilja säga att lax är det godaste jag vet när det gäller att laga mat. Här kommer ett jätte lätt recept på lax i bitar;
 
4 laxfiléer
olja
grovt salt
honung
persillade (krydda)
 
sallad o ris
 
Lägg filéerna i en form och häll lite av oljan över. Strö lite grovt salt över och ringla sedan honungen på fiskfiléerna. Ta kryddan persillade och strö över fisken, ställ det hela i ugnen på 200 grader och ta ut circka efter 20 minuter. Servera med ris och sallad till. Smaklig spis.

Madonna - ett stycke energi


Madonna, artistnamn för Madonna Louise Veronica Ciccone, född 16 augusti 1958 i Bay City, Michigan, är en amerikansk sångerska och låtskrivare samt skådespelerska, filmregissör, manusförfattare/författare och producent.

Jag blev fan av Madonna på 80-talet och första låt var Like a Virgin. Albumet köpte jag på min första resa till London 1986. Sedan har det blivit många låtar som jag har lyssnat på genom åren. En låt som jag spelar på nu, är denna från hennes Confession on the dance floor album.

"Jump"
There's only so much you can learn in one place
The more that I wait, the more time that I waste

I haven't got much time to waste
It's time to make my way
I'm not afraid of what I'll face
But I'm afraid to stay
I'm going down my road and I can make it alone
I'll work and I'll fight till I find a place of my own

[Chorus]
Are you ready to jump
Get ready to jump
Don't ever look back oh baby
Yes, I'm ready to jump
Just take my hand
get ready to jump

We learned out lesson from the start
My sisters and me
The only thing you can depend on
Is your family
Life's gonna drop you down like the limbs from a tree
It sways and it swings and it bends until it makes you see

[Chorus]

Are you ready?

There's only so much you can learn in one place
The more that you wait
The more time that you waste

I'll work and I'll fight till I find a place of my own

It sways and it swings and it bends until you make it your own

I can make it alone [repeat]
(my sisters and me)

[Chorus X2]

Rembrandt


Rembrandt, egentligen Rembrandt Harmenszoon van Rijn, född 15 juli 1606 i Leiden, död 4 oktober 1669 i Amsterdam, var en nederländsk målare, tecknare och grafiker, verksam i Amsterdam. Rembrandt anses vara klärobskyrmåleriets mästare.
 
Rembrandt var den förste att fastslå att själva färgpåläggningen, ljuset och färgen kan betyda lika mycket som själva motivet. Denna inställning gjorde det möjligt för honom att bryta med kompositionslagarna och skapa nya, baserade på hans stora känslighet.
 
Rembrandt hade en virtuos begåvning som porträttmålare men skall framför allt ha betraktat sig själv som religiös målare. Han utförde under sina sista levnadsår en rad målningar med bibliska motiv.

Rubens


Peter Paul Rubens, Rubens född 28 juni 1577 i Siegen, Westfalen, död 30 maj 1640 i Antwerpen, Belgien, var en nederländsk målare, tecknare, grafiker och diplomat, i huvudsak verksam i Antwerpen.
 
Rubens konstnärliga produktion uppvisar en kontinuerlig utveckling och kan grovt indelas i tre perioder. Den första täcker utbildningstiden, vistelsen i Italien och tidiga, eklektiska arbeten i Antwerpen. Färgen är tjockt pålagd, och målningarna uppvisar stora kontraster med kantigt uppbyggda gestalter. Inflytandet från renässansmålare som Tintorretto, Veronese och Tizian är mycket påtagligt. En gradvis förändring ägde rum från omkring 1612. Även om färgen fortfarande var ogenomskinlig blev den ljusare och klärobskyreffekterna mindre framträdande. Rubens målade snabbt och lätt, vilket gav upphov till en frodig stil anpassad till ateljérutinerna och en massproduktion av målningar. Under den sista fasen från cirka 1625 uppnådde han en fullständig behärskning av uttrycksmedlen med sin livfulla, fria och uttrycksfulla penselskrift, den lysande, genomskinliga färgen och en livsbejakande, sensuell känsla för det taktila – människokroppens hull och olika stoffers ytstruktur – som anses ha förblivit oöverträffad. Det var denna aspekt av Rubens verk som den samtida smaken och konstkritiken hade svårast att acceptera, men som i själva verket var hans största bedrift

torsdag 26 december 2013

Vägbyggeri


" Vägen är allt, målet är ingeting" Robert Broberg.
 

 
Att bygga en väg, då krävs det pression och kunskap om många saker.
  1. vägunderlag
  2. riktning
  3. väderleksförhållande
  4. ekologi
  5. belastning
Alla dessa komponeter skall sammarbeta och göra vägen hållbar. Kunskapen kommer från många års erfarenhet och denna kunskap beundrar jag stort.
Vägbyggeri gäller livet också. Du vill ha en stadig väg att gå på och din riktning ger dig energi att fortsätta. Att det går upp och ner med ditt humör är också en tröst att veta. Att man trivs i vissa miljöer mer ger också extra kraft och kunskap om hur du skall gå. Att man kan bäras fram av sin egen kraft ger självförtroende och trygghet. Belastningen på vägen kan med motion och god hälsa ge luft under fötterna.
 
Målet med ditt vägbyggande ger inspiration, energi och kraft. Målet med vägen är också de pauser du ger dig i livet. Andhämningar för vila och nya inspiration. Små mål som gör det lättare att ge slutdestinationen en värdig utmaning. Derra pauser kan vara svängar, kurver, trösklar, hörn och korsningar. I alla fall ber dom dig att stanna upp och se på din omgivning.
 
Ju längre du går på denna väg får du stor erfarenhet av hur du skall tackla farten. Oftas kan den vara angenäm och du tittar tillbaka och skrattar. Ibland måsta man tänka helt om och göra en utvärdering som svider lite. Men räkna med att fötterna hamnar ner igen och fortsätter mot sitt mål i fjärran. vad som än händer. Det finns alltid nya vägar att bygga. 


Earls Court området i London


Vi kom till Earls Court via stationen Viktoria nu under en resa vi gjorde till London. Vi blev positiva till detta område med en gång. Ett område fullt med restauranger och pubar överallt. Hotellet vi hittade låg ett stenkast från tunnelbanan och hade det fina namnet Mowbray Court hotell.
 
Alla Londons fina sevärdheter hittar du också i närheten av detta område vilket också är ett stort plus. När du är i Earls Court ska du besöka restaurangerna New Asien och Earls Court Tavern. Trevliga restauranger med god mat och fin stämning. Eller varför inte slinka in på KFC och äta en god kyckling hamburgare.
 
Den vänliga mannen i Earls Courts undergrounds souvenir shop är också härlig att prata med - varför då inte om fotboll. Området andas Chelsea. När de spelar på Stamford Bridge passerar alla fansen genom detta område. Stamford Bridge ligger här bara runt hörnet.
 
Jag rekommenderar detta ställe för din vistelse i London. Du kommer få fina upplevelser här och känna dig säker under din vistelse.   

Hyde Park - ett stort rekreationsområde


Hyde Park andas som Londons bästa lunga. Här springer du, Power walkar, cyklar eller varför inte simmar i den del av dammen som är tillåten. Hyde Park är engelskmännens paus från gatorna stress runt omkring dem. De rastar hunden här promenerar till och från arbetet genom denna lunga eller tar en kopp te i något gott hörn av denna jättestora park.

Ekorrar är ett roligt inslag i denna park. De springer runt dina ben och vill ha något gott att äta. Ett annat gott hörn av denna park är Speakers Corner. Här samlas talare från när och fjärran för att säga sin sanning om världen. Original som längtar efter uppmärksamhet och att synas en stund. Alla parker skulle behöva ett sådant hörn för de som ville lufta sin röst.
 
Hyde Park har en area på ca 1,4 km2 och invigdes 1637 . Karl 1:e lär ha öppnat denna park för allmänheten. Det är Engalnd största kungliga park. Ett stycke natur väl värt att besöka. 

Wallace Collection

 
 
 
 
Detta galleri är en pärla bland Londons alla museum. Blev rekommenderat detta galleri redan på nittio talet, men som sagt det tog mig till nu att komma dit. Huset eller galleriet är en familjs samlande i över fem genrationer. Alla ting de har samlat på sig har sen skänkts till Brittiska staten för att bilda ett av de finaste national museerna i London. Det är verkligen ett galleri med fullt av skatter från hela världen. Tavlor, keramik och gamla militär rustningar blandas i dessa rum. Rum som har sin egen charm med vackra tapeter och gardiner.  Mitt i galleriet finns en restaurang och bar med allehanda rätter. Vi var så när att ta den franska löksoppan och ett glas rött vin. Men valde i stället toast och en croissant och gott te. Vi kände oss verkligen posh i detta ställe med så fina ting runt omkring oss.
 
Galleriet andas brittisk charm och du för undras över denna stora samling, som familjen har åstadkommit. Rubens och Rembrandt var en del av konstnärerna här men det hängde många mer som vi inte visste namnet på. Fina landskap och porträtt i vacker renässansstil. Jag rekommenderar detta ställe och ger det full pott för ditt måste när du är i London.    

onsdag 18 december 2013

Mitt London 2013-december


Det var för 17 år sedan jag var sist i London, och komma tillbaka nu kändes alldeles rätt. Äntligen skull jag uppleva pulsen av en stor stad igen. Denna gång bodde vi i Earls Court området och inte i Bayswater. Tillsammans Björn och jag hade vi saker vi gärna ville uppleva gemensamt som vi tidigare inte hade upplevt. Mowbray Court Hotell blev vår bas, ett utmärkt hotell och plats för våra utfärder i denna stad.
 
Harrods blev det vi besökte först med ett besök i caféet på andra våningen. För att komma dit måste du ta den egyptiska rulltrappan. Ett härligt inslag i detta storslagna hus. Vi kände oss så "posh" att sitta där med vårt te och scones bland Londons fina damer.
 
Hyde Park var något som vi tog oss an flera gånger. Denna park med sin stora yta där du kan spattsera, springa, cykla eller varför inte simma. Ett trevligt rekreationsområde för alla stressade Londonbor.
 
Covent  Garden kom vi genom att gå från Oxford cirkle och ner genom Regent street, vi förendades med Daniel på Piccadilly och tog vägen förbi China Town innan vi kom fram till C G. Här var det ett myller av folk och fina marknadsstånd. Olika trollkarar stod och demonstrera sina trick. Matoset från restaurangerna frestade smaklökarna. Ett helt fantastiskt område med roliga inslag över allt.
 
Wallace Collection var ett av de museum vi hann med. Ett fantastisk samling konstföremål i ett hus med rum designade för just dessa föremål. Här var vi också lite "posh" och åt lite toast med te till lunch. Men vi var så nära att ta fransklöksoppa med ett glas vin till.
 
På en förmiddag tog vi oss gående till Big Ben och parlamentet och faktiskt också London Eye. En härlig promenad fram och tillbaka.
 
Annars var vi mycket i just Earls Court. Vi åt våra middagar där, utbudet var stort och vi trivdes ypperligt där. En allt som allt trevlig resa med fint väder och härlig stämning.    

onsdag 4 december 2013

Van Halen - Jump

 

Ett stycke musik som ger kraft under vingarna.
 
 
 
(Words by Van Halen)

I get up, and nothing gets me down.
You got it tough. I've seen the toughest around.
And I know, baby, just how you feel.
You've got to roll with the punches to get to what's real
Oh, can't you see me standing here?
I've got my back against the record machine
I ain't the worst that you've seen.
Oh, can't you see what I mean?

Ah, I might as well jump. Jump!
Might as well jump.
Go ahead, jump. Jump!
Go ahead, jump.

Aaa-ohh Hey you! Who said that?
Baby how you been?
You say you don't know, you won't know
Until you begin.
So can't you see me standing here?
I've got my back against the record machine
I ain't the worst that you've seen.
Oh, can't you see what I mean?

I might as well jump. Jump!
Go ahead and jump.
Might as well jump. Jump!
Go ahead, jump. Jump!

(Guitar solo)
(Keyboard solo)

Might as well jump. Jump!
Go ahead and jump.
Get it and jump. Jump!
Go ahead and jump.
Jump!
Jump!
Jump!
Jump


 

De fyra årstiderna


 
Att det växlar i årstider i Sverige är väl ingen som har undgått. Vi har allt väder man kan önska i vårt avlånga land. Mer eller mindre lika vart man vänder sig. I Skåne, där jag bor kan det inträffa att snön inte alltid faller. Men annars är det rätt lika. Ljuset och mörkret i detta avlånga land är väl det som skiljer.

Våren är nog den årstid alla väntar på mest. Våren med sina härliga ljusa kulörer av grönt och en ingivelse till de varma månaderna för sommar. Påskens ledighet kommer så lämpligt under denna tid.  Oftast är det härliga dagar med stor avkoppling, man får ingivelsen till att röja i trädgården och kanske ta ut grillen för första gången.
 
Sommaren innebär brun kropp och dopp i havet. Semestern plockas ut på några veckor och du njuter av ledighet med nära och kära. Sommaren inleds också så fint med midsommaraftonens glada dans. Nypotatis serveras med en god sillbit och en nubbe eller två slinker ner.
 
När augusti och september närmar sig blir bladen torra och börjar skifta i gult och man vet att hösten är på väg. Hösten kan vara helt underbar och hur jäklig som helst. Väder och vind har stor betydelse. Som tur är kommer december och allt lyses upp med stjärnor och stakar i fönstren.
 
Vinter månaderna januari och februari är de mest kalla och mörka på året tycker jag. Då skulle jag kunna emigrera till medhavets sköna nejder. Man släpar sig fram dessa månader och bara väntar på ljus och varmare temperaturer.
 
Så årstider är gott för naturen att både återhämta sig och att ta ny kraft till storslagan vyer att beskåda. Ta vara på din favoritårstid och låt stämningen komma till dig.  

Ett roligt verktyg i ditt resande - tripadvisor


När jag åker någonstans på semester använder jag mig av Tripadvisors sidor för att komma åt recensioner människor har gjort om hotell, sevärdheter och restauranger. Dessa stämmer rätt bra om hur det är, i alla fall så får man en uppfattning om hur det kan vara.
 
Även jag lägger in mitt vetande om de ställen jag besökt. Tripadvisor är ett bra verktyg för att kolla upp ditt resande och gör stor nytta för andra, där de kan ta reda på vad du tycker.
 
Dessutom kan du göra en resekarta över de ställen på jorden du varit och Tripadvisor gör en beräkning på hur stort område du täckt. Just nu är jag uppe i 7%. Inte mycket tycks, men dock världen är stor.
 
Så varför inte göra dina medresenärer en tjänst och recensera en resa och folk får reda på vad du tycker, bra eller dåligt.  

Fördelen med att simma.


Att kunna simma är en grundläggande kunskap för alla barn i Sverige. Att simma innebär att du kan flyta och ta dig fram på djupt vatten där du inte kan bottna. Det är det första man tänker på när man menar för delen med ett simma, eller hur. Men det finns så många aspekter med att simma. Du använder muskler som bygger upp axlar, rygg och bröst också. Vilket ger din kropp fin hållning när du rör dig för övrigt. Visst får du starka armar och ben med, det är bonusen.
 
Simma är en relativ kostnadsfri sport. Badkläder behövs och en bassäng eller varför inte hav och sjö. Simma är inte en sån belastning för kroppen som löpning, så varför inte börja med denna sport om du känner dig hängig i din kropp. Vattnet lyfte dig till skön upplevelse och kroppsformen du får av detta är till din fördel.
 
Jag började på simträning under grundskolan och jag kan nog tacka denna träning för min starka rugg jag har idag. Det är aldrig försent med träning så varför inte börja med denna sportyttring.

Att spela fotboll - en glädje för många

 

Att skriva om världens populäraste sport som så många har hjärta för är inte en lätt match. Denna sport har flest åskådare i världen och angagerar över 240 miljoner människor i 200 länder. Man tror att det spelades fotboll i Kina på 300-talet. Och att det på något sätt kom till Europa för att där utvecklas till en folksport utan dess like. På 1800-talet började unga pojkar på internatskolor att spela denna sport mer etablerat. Och slutet av 1800-talet var fotbollen som sport utsprid över hela världen.
 
Några årtal:
1885 legaliseras fotbollen som proffssport.
1905 bildades världsförbundet FIFA
1924 spelades OS i Uruguay
1930 spelades VM i Uruguay
1954 bildades UEFA
1956 spelads Europacupen och Real Madrid vann.
1993 spelades Champions League för första gången.

Vad är då fotboll för mig? Det är avslappning, inlevelse till något som tar en ifrån vardagen. Snygga mål och fantastiska passningar. Ett hängivet engagemang från supportrar som inspirerar. En kulturyttring, ett fenomen i så många länder och ett engagemang för så många människor. Ett socialt media som bildar så många och roliga samtalsämnen. Ibland ett tidsfördriv när det inte finns något att se på TV.

Fotboll är dock för mig en ganska ny företeelse, men tagit mig på spännande turer både TV och live. Det finns mycket att minnas och mer att se.   

 


lördag 30 november 2013

Salvardor Dali - surrialistkonstnären


Jag stiftade bekantskap med Dali för första gången på en stor utställning av honom på Louisianas konsthall i Danmark. Det var fantastiska tavlor vi fick skåda under denna utställning. Vi fick även stifta mer bekantskap med honom genom den film Orson Welles gjort om denna stora konstnär. Jag och min pappa sa hela tiden under denna film - vilken galen människa. Han tog verkligen ut svängarna och skapade tavlor ingen annan har gjort. Helt vansinniga skapelser med en stil som påverkades av sin samtid. Sigmund Freud var en inspirations källa. Stilen som är speciellt för Dalis konstutövande är surrealistisk.

Salvador Dali levde mellan åren 1904 och 1989. Han föddes i Figureres, Katalonien, Spanien. Han mest kända verk är Minnets envishet som stod klart 1931. Han levde med sin fru Gala som blev som en musa för honom. Tillsammans skapade de Dalis värld av tavlor och han blev vida känd som konstnären med det exentriska beteendet.     

Min semester på Malta.


Detta underbara sol och bad område var vårt under en vecka i november nu 2013. Vi njöt av gott sommar väder och blev brunbrända på hela kroppen. Som ni ser ligger pool och hav tätt nära varandra och man kunde doppa sig åt två sidor. Poolen var i och för sig väldigt kall men havet inbjöd med varma bad och det salta vattnet var en lisa för själen.
 
Hotellet som stod med detta poolområde till vårt förfogande var Seashell suncrest hotell i Qawra på Malta. Runt om hörnet från hotellet finns restauranger och presentbutiker i alla dess former. Härliga promenader går att göra runt om Qawra och du får salta stänk av hav som stärker din solbränna.
 
Det finns mycket att se på denna ö om man vill. Tur till Valetta är ett måste om man är här för första gången. Sliema är ett annat ställe för bra shopping. Golden beach för härliga dopp i hav med strand som kan jämföras med Falsterbo. Men varför inte bara ta det lugnt där du bor nu på detta fina hotell och ladda batterierna och utnyttja dess gym och pool för fin motion. Om du skulle finna det tråkigt, gå till byns lilla piazza och gå in i den mysiga lokal där du kan förkovra dig i ditt måleri. Vilken lokal menar jag då? Jo det får du se när du kommer fram. Har du den lusten att måla så kommer du att hitta dit, jag lovar.     

Film; Pojken med den röda ballongen.

 
 

Pojken med den röda ballongen är en fransk novellfilm från 1956 gjord av Albert Lamorisse. Den fick guldpalmen och Oscars för bästa original manus. Den utspelar sig i Paris i kvarteren kring Menilmontant.
 
Första gången jag stifta bekantskap med denna film var under en föreläsning om mobbing bland barn på den tid då jag jobbade som barnskötare. Denna film tar upp detta heta ämne på ett mycket synligt sätt. Filmen kan med andra ord användas som material när man pratar med barn om avundsjuka och vad som är rätt i vänskap.
 
Pojken och hans röda ballong står som symbol för fin vänskap där du inte behöver hålla fast någon, i detta fall ett snöre, för att visa att man är goda vänner.
Jag har haft filmen som samtalsämne bland barn i 5-års grupper. Det har varit livliga samtal om ballongen och hur den har behandlats, både skratt och tårar har uppkommit.
 
Jag rekommenderar denna film starkt till er som vill behandla detta känsliga ämne på ett mycket bra sätt. Barnens inlevelse ger föda åt många fina samtal. Efteråt att sett och pratat om denna film, låt barnen rita var sin teckning och se var i filmen de tycket det var som mest gripande för dem.    


måndag 11 november 2013

Min drömsemester.


Min drömsemester är egentligen bara en bild av mig på en liten landsväg på Frankrikes västkust med en cykelkorg fylld av vin, bröd och ost. På ena sidan av mig sträcker sig Atlanten ut sig och på andra sidan om mig flyter Frankrikes bördiga landskap förbi. Jag är i klädd basker försöker minnas det jag sett så att vid mina goa stopp i någon liten by kan måla upp dessa bilder på duk. Mina stopp på franska landsbyggden är i små byar där gästvänligheten är stor och du vaknar på ett B&B där de serverar nybakta croissanter till en go kopp kaffe. Allt detta vill jag uppleva en vecka eller två när sommaren börjar sin säsong.

Kanske är det någon av er som läser min sida som kan ge mig något förslag på vart jag kan börja någonstans på denna lång kustremsa. Vad vet jag, ni kanske redan har gjort en sån resa. Kanske inte med cykel men kanske med bil eller motorcykel. Skriv och berätta.

MVH Petra   


söndag 10 november 2013

Anders Zorn - dalkullamannen

 
Anders Zorn är vår främste konstnär med talang för det sinnliga. Ansåg att måleriets främsta uppgift är att vara en fest. Han är internationellt erkänd och har fått mycket uppmärksamhet. Han var både målare, skulptör och grafiker. Har målat många porträtt åt de högre samhällskretsarna både i Sverige och utomlands.
 
Anders var halvtysk och född som oäkting på sin tid. Född i Mora år 1860. Gifte sig med Emma Lamm som har henne att tack för de fina akvarell porträtt han gjorde av henne. Efter flera resor till Paris, London, Sevilla och New York även Konstantinopel köpte han en gård i Mora som han gav namnet Zorngården. Idag inhyser det ett museum.

Anders var en snabb och skicklig iakttagare. Han hade en skeptisk syn till all religiositet mest för att markera hans självständighet som konstnär och människa. Redan i skolan uppmärksammades hans för sin skicklighet som tecknare av sina lärare. !920 avlider han av en varbildning och blodförgiftning i buken.   

lördag 9 november 2013

Pelargoner - blommor att ta hand om


Pelargonen är besläktad med näveväxter. Finns ca 250 arter och kommer ursrungligen från Afrika.Pelargonen har fått sitt namn p g a av fröställningarnas speciella utseende. De långa näbbliknande spröten har fått många att tänka på fågelnäbbar. Ordet pelargon kommer från grekiskans pelargos, som betyder stork.

Denna växt är den vanligaste och mest älskade. Den ger ständigt blommor under säsong och kan blomma långt in på hösten. För Pelargoner gäller värme, sol och kontinuerlig näringstillförsel under växtsäsongen. På vintern har pelargonerna sin viloperiod och vill då stå i sval temperatur, +10--15 grader och relativt ljust. Krukorna måste ha rätt storlek så att plantorna kan utveckla ett bra rotsystem.Jorden skall vara mullrik, välgödslad och helst uppblandad med lecakulor.

Det finns fyra sorter som man skiljer dem åt på. Zonalpelargon, hängpelargon, engelskpelargon och doftpelargon. Ta gott hand om din pelargon och den kan bli din vän i många år.
 

Min paradrätt - kreolsk gryta

 
 

Jag vet inte hur jag riktigt kom in på denna rätt. Om det var så att jag fick smaka den först och sen hittade receptet. Helt säkert är att receptet hittades i Arlas reklamtidning om grädde. Detta är en super go gryta med många härliga smaker. Den är lätt att göra och äts go med ris och en grönsallad. Här kommer ingredienserna:

4 portiner
600 g fläskfilé
3 st kabarnosskorvar
1 liten burk syltlök
2 dl hackad ättiksgurka
1 grön och 1 röd paprika
2 dl kalamates oliver
salt och peppar
smör
grädde
  1. Skiva och stek fläskfilén i smöret
  2. Slanta korvarna och stek lätt
  3. Lägg allt detta i en gryta
  4. Hacka ättiksgurkan och paprika och lägg i grytan
  5. Häll i syltlök och oliver i grytan
  6. Salta och peppra efter smak
  7. Häll på grädde och låt det hela små puttra i en halvtimme
  8. Klart.

Håll till goda med detta recept och varför inte korka upp ett gott rött vin till denna rätt.




fredag 8 november 2013

Språkutveckling - hur kommer det sig att jag språkar

 
 


Hur uppstod språk?
Om man läser om ursprunget, har det skrivits en massa nonsens enligt forskarna. Språkutvecklingen har varit öppen för spekulationer, en del förnuftiga och en del rena påhitten.
Låt oss i all fall inse att språket behöver en lyssnare till lika stor del som en talare. Och för att bemästra ett ord behövs betydelse och uttal. Det är också möjligt att förstå ett språk utan att tala det.
 
Vi kan också konstatera att språkets ursprung kom till för att underlätta den vardagliga kampen för att klara livhanken. Språket har hjälpt oss att sammarbeta, inte bara utväxla information. Språket innehåller inte bara det vi talar utan även röstläge, kropps utryck och kroppshållning.
 
Ett språk behöver ett begreppssystem för att ge namn åt ett ting i vår närhet. Vi behöver förstå och urskilja hur detta ord kan kopplas samman till en sorts ide om ordet. Vi måste alltså ha både en fysisk och psykisk föreställning om ordet. Att känna igen likheter och skillnader bland världens fenomen är centralt, med en rik uppsättning av begrepp förstår du världen bättre. Om man har förmågan att forma begrepp åt saker och händelser ger det ett lättare sätt att ge namn åt saker och händelser.
 
Fem psykologiska förutsättningar för ett språk är:
  1. delad uppmärksamhet.
  2. imitation.
  3. motiverande tecken så som ikoner, index och symboler.
  4. att se mönster.
  5. en uppfinning
Språket är inte bara ett sätt för att vi skall sätt ord på våra tankar utan till större del för oss att kommunicera. För att vi skulle kommunicera bättre, utvecklades språket. Många hävdar att mycket av språket är inbyggt får man inte glömma att mycket skall absorberas från omgivningen för att man skall kontrollera ett språk. Språket skull inte existera utan en massa inlärning och ärftlighet.  
 


torsdag 7 november 2013

Arkitektur - staden i centrum.

 
 


Vi bor i hus, vi arbetar i hus och när vi är ute i staden omges vi av hus och anläggningar. Staden med sina byggnader är den scen som en stor del av livet utspelar sig på. Människorna kommer och går men husen består. Vi tar staden som självklar, men det finns idéer och kunskap om hur och varför staden är formad som den är. 

Varje stad har en stadsplan, vare sig den tillkommer av tillfällighet eller ett medvetet beslut av stadsplanerare. Stadsplanemönsteret är lätt att avläsa på en karta och ger kunskap om stadens historia och utveckling.
Dessa mönster jag beskriver här nere är typiska för svenska städers utveckling.
  1. rutnätsplan - (1850-talet)  industrialiseringen kommer och staden utvecklar ett mönster av rektangulära kvarter. De rika bosätter i stenhus (oftast byggda i tung barockstil, rokoko eller empirstil)  i stora lägenheter och de fattiga bor i små lägenheter i gårdshus eller ohälsosamma kåkstäder.
  2. storgårdskvarter - (1900-talet)  bildas när gatorna svänger och ger öppna sammanhängande gårdsrum.
  3. funktionalism smalhus - (1930-talet) lamellhus byggs parallellt med varandra och i gynnsamma vädersträck för att få luft och ljus.
  4. Funktionalism storskaliga förorter - (1960-70-talet) höga hus som är likformade i stora områden.
  5. postmodernismen - (1980-talet)  husen gavs större variation i både volym och fasaduttryck.
  6. nymodernism - (2000-talet)  barnfamiljer vill åter igen bo i lägenheter och exklusiva hus byggs med mycket glas och luftiga fasader. Gårdrummen och närmiljön planeras omsorgsfullt.
I en typisk svensk stad ligger kyrkan, tingshuset, rådhuset eller kommunalhuset runt stadens stora torg. Några kvarter bort ligger posten, skolan och bibloteket vid lilla torget. I stadens utkant ligger en park och nere vid vattnet ligger ett museum.
 
Staden är sedan gammalt en handelsplats. Handeln har under århundraden vuxit i betydelse.  Hansan, skeppsvarv, skogsindustrin och konsumtionsförsäljningen präglade staden. Många städer har vuxit upp i anslutning till en industri.
 
Torgen är utgör en viktig del av stadens byggstenar. Torget är en mötesplats för allehanda evenemang där vi människor kan fira och stanna upp och titta på varann. Detta stora vardagsrum kan kantas av utserveringar och prydas av fina statyer och härliga fontäner. Annars har dessa plastser varit handelsmöten för stadens fiskare och bönder. Kommunikations punkter kan dessa områden också tillhandahållit till stadens invånare.
 
Parker och naturområden har varit staden lungor och gett bättre luftkvalité, stadsklimat och trivsel.
 
Vid sekelskiftet ändrades stadens atmosfär i handvändning. Elektriciteten kom och tog över var mans hus och även den offentliga rummet. Natt och dag suddades ut. Arbetet kunde pågå dygnet runt och affärer kan ha öppet alla tider. Bra ljus minskade risken för trafikolyckor och ökar tryggheten.      



Detta är en del av de idéer stadsplanerare och arkitekter har gått efter när de har format städer i Sverige.En spännande lärdom om svensk byggnadshistoria.  

onsdag 6 november 2013

Abba - ett svenskt fenomen


 
Mina tonårs idoler av stora mått var Abba. Ett härligt band som levererade sin eget stuk på musik. Jag vet inte hur många gånger jag stod med hopprep och sjöng till deras fantastiska musik. Jag som blond var Agneta och granntjejen Kristina var Annefrid. Vi kunde alla låtar utantill och ändå kunde vi ingen engelska. På roliga timmen i lågstadiet tog man med sina fina skivor av vinyl som man sen spelade upp för klasskompisarna och det blev dans och sång för hela slanten.
 
Jag har en låt som har fastnat på sista tiden och som jag upptäckte mer när jag såg Mamma Mia filmen. Här kommer texten till denna:

Our Last Summer 

The summer air was soft and warm
the feeling right, the paris night
did it's best to please us
and strolling down the elysee
we had a drink in each cafe
and you
you talked of politics, philosophy and i
smiled like mona lisa
we had our chance
it was a fine and true romance

i can still recall our last summer
i still see it all
walks along the seine, laughing in the rain
our last summer
memories that remain

we made our way along the river
and we sat down in the grass
by the eiffel tower
i was so happy we had met
it was the age of no regret
oh yes
those crazy years, that was the time
of the flower-power
but underneath we had a fear of flying
of getting old, a fear of slowly dying
we took the chance
like we were dancing our last dance

i can still recall our last summer
{ From: http://www.elyrics.net }

i still see it all
in the tourist jam, round the notre dame
our last summer
walking hand in hand

paris restaurants
our last summer
morning croissants
living for the day, worries far away
our last summer
we could laugh and play

and now you're working in a bank
the family man, the football fan
and your name is harry
how dull it seems
yet you're the hero of my dreams

i can still recall our last summer
i still see it all
walks along the seine, laughing in the rain
our last summer
memories that remain
i can still recall our last summer
i still see it all
in the tourist jam, round the notre dame
our last summer
walking hand in hand
paris restaurants
our last summer
morning croissants
we were living for the day, worries far away...
 

Astrid Lindgren


Min favorit författare i alla väder är Astrid Lindgren. Ingen kan berätta historier som hon. Hon inbjuder till stor njutning. Astrid slår kullerbytta mellan olika gestalter och formar självkänsla hos vart barn så att de kan identifiera sig och drömma sig bort mot nya egenskaper.
 
Astrid föddes 1907 och dog år 2002. Hon fick två barn, en pojke och en flicka med två olika män. Den senaste gift hon sig med och gick från att heta Eriksson till att heta Lindgren. Barnen stod på många sätt till att hjälpa henne i hennes författarskap.
 
Många böcker blev det, en bokskatt som heter duga. Mina favoriter är Pippi, Emil, Madicken och Tjorven på film. Mio min Mio, Bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter i bokform. Dessa verk har jag nött och stötts med under min barndom. Under mitt yrkesliv som barnskötare har jag delat med mig av det som Astrid gav till mig.
 
Att inte Astrid fick nobelpriset är konstigt, hon som skrev så nära om livet och det svåra så som döden. Barn idag kan fortfarande inspireras av dessa berättelser som ge styrka och mod att vara sig själva, att vara nyfikna att fråga de stora frågorna som är så viktiga.

Istanbul - ett myller av liv och kulturhistoria.


I denna myllrande stad vistades jag i fyra dagar. Inte trodde jag att det skulle bli lätt att ta sig an denna stora stad men det gick. Från flygplatsen tog vi metro och spårvagn till hållplatsen sultanmnet.  Där efter gick vi till vårt hotell som låg i närheten av vattnet. Under denna promenad fick vi smaka på vad Istanbul hade att erbjuda. Där vi gick såg vi både Hagia Sofia och Blå moskén. Hotellet hade alla goa sevärdheter runt knuten- nämligen. Vi sa hela tiden vilken tur att just detta hotell var till för oss.
 
Första dan trevade vi oss fram mellan alla dessa härliga byggnader. Åt en god middag och eftersom vi var rätt trötta blev det en tidig nattsömn. Då skall ni veta att vi varit uppe hela natten och kollat avgångar på tåget över sundet. En storm hade dragit över Skåne och Skånetrafiken var drabbad. Men vi kom till sist med vårt plan till Istanbul från Kastrup.
 
Under tre dagar besökte vi i tur och ordning
  1. Topkapi palatset.
  2. Telecom Arena.
  3. Bron över Gyllene Hornet.
  4. Stora Basaren.
  5. Hagia Sofia.
  6. Blå Moskén
  7. Bosporen.
  8. Den asiatiska sidan.

Vi hade bra på fötterna och tog allt detta till fots. Maten blev vår energi och syn och doft intrycken drog oss framåt. Vi blev inte besvikna på denna stad som har så mycket historia att det är härligt att de vill dela med sig.


En dag i Malmö.....

 
 

Första aktivitet på schemat denna dag är en god brunch på Systrar och Bröder vid Stadsteatern. Klockan kan vara lite i tio och frukosten där kan smaka utmärkt. Vaknade gjorde jag redan vid sju tiden för att få ut så mycket av dagen framför mig. För att få den rätta goa hungern, har jag tagit en lång cykeltur längs Sibbarp, Ribersborg och BO01 innan jag landar på cafét.
 
Efter en god frukost tar jag vägen till Biblioteket, där jag letar mig fram mellan hyllorna för att hitta en intressant bok att fördjupa mig i. Det kan vara allt från skönlitteratur till facklitteratur, eller bara en bok om konsten att leva ett hälsosamt och rikt liv. Att supa in atmosfären från Bibliotekets ljusa rum ger mer smak, så jag tar mig där ifrån direkt till Konsthallens inbjudande rum. Vandra genom de stora rummen och får inspiration till mitt eget måleri.
 
Nu kurrar magen igen efter alla dessa kulturella möten, så varför inte ta en lunch på stans mysigaste pub. Bishops Arms är stället för en god musselsoppa, och eftersom det är lördag serveras denna soppa med ett kylt glas vitt vin. Jag sitter ute och ser framför mig folk gå in och ut ur Gustav Adolfs torg för att ta bussen någonstans.
 
Eftermiddagen tillbringar jag från ca ett tiden med att besöka tre till fyra vernissager.  Det kan vara galleri Miva, galleri Holm, Konstfrämjandet eller något annat litet gott galleri som denna lördag har öppet för besökare. I all fall vid fyra tiden känner jag mig rätt trött i fötterna och landar då in på Mello Yello för att sitta en stund och bara njuta av en god kopp kaffe. Här ifrån planerar jag nästa steg för resten av kvällen. Eftersom det är en dag i kulturens tecken, tänker jag ringa mina kära och nära. Jag kommer berätta för dem om mina vidare planer, som lyder att vi alla tar oss till Möllans Ost och köper en liten ostbricka var och tar den med oss till förställningen på Viktoriateatern. Vi tillsammans njuter av en härlig show och efter detta goa tar vi en sväng in om Opera restaurangen för en sängfösare. 
 
En go dag har tagits sin ända och kropp och själ har fått sitt, somnar gott av alla fina intryck för att en annan lördag göra något helt annat.   


söndag 1 september 2013

Mitt Malmö


Mitt Malmö finns i varje ådra jag har, är född här och uppvuxen på Regementsgatan. Efter en mellan landning i Höllviken återkom jag till denna lite busiga stad. Nu är fast förankrad i denna mångkulturella stad. Staden för mig har mycket att erbjuda. Många skulle säga att närheten till kontineten och Köpenhamn är den stora fördelen, men då glömmer man stadens alla vattenhål som gör att man kan tillbringa alla sin fritid här. Malmö hade en slogan för några tjugo år sedan som gick i stil med att "har du sett Malmö har du sett världen". Nog har denna slogan sina bottnar, människorna finns här och Malmö har många fina byggnader med många erkända arkitekter. Ta bara vårt vackra bibliotek, Torson, Kronprinsen, Arenan, Öresundsbron och alla vackra hus i jugend stil.
 
Mina personliga vattenhål och platser för återhämtning är; Viktoria Teatern, Stadsteatern, restauranger så som Le Colise, Jp´s ,Gränden och Malou på Kronprinsen, Sibbarp, Ribersborgs kallbadhus, Malmös parker för jogging, Limhamns fiskrökeri, Biblioteket, Konsthallen, Bo 01 och Emporias butiker!
 
Men det som är det bästa med denna stad är att den är så cykelvänlig. Du kan ta dig från ett hörn till ett annat på en halv timme. Cykelvägar finns det över allt och sällan behöver du cykla i trafiken. Denna underbara motion gynnas också av politikerna som kommer bygga ut cykelnätet för att ge oss cykelfantaster en go chans att ta oss runt både Skåne och Malmö på säkra vägar.
 
Att besöka denna stad som turist kan vara riktigt intressant. Malmö har en spännande historia genom att en gång varit danskt. Och staden med sin internationella arkitektur och intressanta miljöer ger turisten en fin inramning för hur vi har levt här i 800 år. Fina gamla kvarter har förvisso gått förlorade men lite finns kvar. Malmö slott kan erbjuda information om hur detta liv levdes och många guidade rundturer finns att ta för att utöka sin kunskap.
 
Kom till vår stad och njut av kulinariska maträtter och den gästfrihet vi har att erbjuda......     

fredag 30 augusti 2013

Marie Fredriksson - "Det här skall bli den bästa dagen i mitt liv".


Marie Fredriksson född i Östra Ljungby - Skåne 1958 är en av Sveriges främsta och stora sångerskor och låtskrivare. Med sin personliga röst, som ger rysningar på kroppen, skildrar hon sina låtar med stor inlevelse. Hon har rötterna i vispop och rock, där balladerna är hennes styrka. En låt bland många är den från hennes album "Den Sjunde Vågen". Låten heter " Det här skall bli den bästa dagen i mitt liv". En passande låt för hur man kan se på sina dagar här i livet. Att ge det bästa för var dag man får. Här kommer texten:
 

 
Nu är jag på väg igen letar efter sanningen
Letar efter ro i min själ
Jag får alltid samma svar så många lögner som finns kvar
Så mycket oro i min själ
Ett liv ett sökande liv. En tid en tvekande tid
Det här ska bli den bästa da'n i mitt liv
Den första och den största da'n i mitt liv
Jag ska hålla kvar den känsla jag har att jag älskar
Vågorna som når min strand ger lugn och lycka i mitt land
Så mycket trygghet i min famn
En enda solens dag en enda månens natt
Så mycket kärlek i min famn
Ett liv ett levande liv. En tid en sanningens tid
Det här ska bli den bästa da'n i mitt liv
Den första och den största da'n i mitt liv
Jag ska hålla kvar den känsla jag har att jag älskar
Ett liv ett levande liv. En tid en sanningens tid
Det här ska bli den bästa da'n i mitt liv
Den första och den största da'n i mitt liv
Jag ska hålla kvar den känsla jag har att jag älskar
Det här ska bli den bästa da'n i mitt liv
Den första och den största da'n i mitt liv...

Håll till godo för fin musik....

Två kvinnliga impressionister

Kvinnor inom den konstnärliga världen hade svårigheter att röra sig fritt i samhället för att hitta motiv. Två kvinnor som försökte att avbilda sociala sammanhang var Mary Cassatt och Berthe Morisot. De båda hade begränsade områden att avbilda människan i sina olika skepnader pga  att de var kvinnor. Kvinnor släpptes inte in i alla rum för att där uttrycka vad de kände.  
 

Mary Cassatt (1844-1926) har avbildat sig själv här med den goda impressionistiska uttrycket som hon behärskade med stor talang. Hon var amerikanska från Pittsburgh som kom till Paris för att förhöja sin konstnärliga ådra. Teatern och operan stod i fokus för hennes måleri. Oftast blev det snabba skisser som blev spontanmåleri på duken. Senare har denna kvinna ägnat sig åt japansk träsnitt.
 
 
Berthe Morisot (1841-1895) var gift med Edvard Manets bror Eugene. Hennes förförande färger och djärva teknik inspirerade hennes svåger, men likt många kvinnor inom konsten var hon begränsad att måla vilka motiv som helst. Hon målade då gärna borgerliga kvinnor i privata och sociala sfärer.
 
Dessa två kvinnor var de som var de mest betydande på sin tid då impressionismens måleri blev populärt. Starka kvinnor som slog sig fram i en manlig dominerande värld. De fick under sin tid börja med att måla av de stora klassiska konstnärerna på museum för att vinna mark för sitt måleri. Ändå blev de föregångare för framtida kvinnliga konstnärer att stå på sig och visa vad de kunde.    

onsdag 28 augusti 2013

Shepards Pie - ett recept

Att laga mat skall verkligen vara lätt och här kommer ett av de recept, som tillhör de lättare. Är utmärkt att göra nu på höstkanten när potatisen inte är så ny.
Jag hittade detta recept på matmässan i Malmö tidigt 90 tal. Detta efter att smakat denna paj i London på en utmärkt pub vid Big Ben nära Themsen. Mamma och jag besökte staden för första gången och kom gående förbi denna pub. Pubmaten är ju i flesta fall inte den bästa men detta var något riktigt gott. Vi kom till London påsken 1986 och det var jättekallt hemma i Sverige men här i London mötte vi våren. Så när vi åt vår Sheperds Pie, åt vi ute.
Här kommer då detta lätta tips på engelsk mat......
Detta behöver du...
1/2 kilo köttfärs
1 burk krossade tomater
vitlöksklyfta
salt o peppar
10 potatisar
Chevré ost i skivor
  1. Stek upp köttfärs med olja i pannan.
  2. Koka potatis under tiden.
  3. Häll i krossade tomater i den lätt stekta köttfärsen.
  4. Salta och peppra och ta i vitlök.
  5. Låt det köttfärsen koka i tomaterna en stund.
  6. När potatisen är färdig, mosa denna med lite mjölk och smör.
  7. Ta nu köttfärsen och häll i en gratängform och klicka sedan över potatismoset och bred ut detta som ett täcke.
  8. Täck potatisen med Chevré ostskivorna.
  9. Ställ det hela i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter.
  10. Ät sedan med god grönsallad till.
SMAKLIG SPIS!
   

fredag 16 augusti 2013

Elton John - Your song

 
 
En sång som jag har älskat i många år, är den Elton Johan gjorde melodin till och framförde 1970. Bernie Taupin skrev denna vackra text. Det är en blandning av soul, folkmusik och jazz, i refrängen kan man ana toner av r&b rytmer. Denna låt var B-låten på singeln Take me to the pilot. Låten blev så populär och favorit hos många att det blev en hel skiva med denna låt som titel för skivan.  
 
YOUR SONG.....
 
It's a little bit funny this feeling inside
I'm not one of those who can easily hide
I don't have much money but boy if I did
I'd buy a big house where we both could live

So excuse me forgetting but these things I do
You see I've forgotten if they're green or they're blue
Anyway the thing is what I really mean
Yours are the sweetest eyes I've ever seen

And you can tell everybody this is your song
It may be quite simple but now that it's done
I hope you don't mind
I hope you don't mind that I put down in words
How wonderful life is while you're in the world

If I was a sculptor, but then again, no
Or a girl who makes potions in a travelling show
I know it's not much but it's the best I can do
My gift is my song and this one's for you

And you can tell everybody this is your song
It may be quite simple but now that it's done
I hope you don't mind
I hope you don't mind that I put down in words
How wonderful life is while you're in the
World

 

onsdag 14 augusti 2013

Alexander Roslin - en Malmökonstnär.

 
 

Alexander Roslin var en svensk konstnär från Malmö verksam under 1718 - 1793. Hans huvudsakliga bostad och verksamhet fanns i Paris, där han blev så känd att han valdes in i den franska akademin för konst. Han till och med fick en pension och en bostad i Louvren. Hans konst kännetecknades av ljusa, fina och svala färger. Han gjorde enbart porträtt av kungafamiljer runt om i Europa. han var känd för sin lyhördhet och stora skicklighet att porträttera med stor psykologi.

Han ville från början bli fartygsritare men kom in som hovmålare hos en man vid namn George Engelhard Schröder i Stockholm. Han var under sin tid den mest betalde konstnären. Roslinsväg på Ribersborg i Malmö är uppkallad efter denna kända man.


Jugendstil i en stad som Riga.

 

Jugend på tyska betyder ungdom, vilket väl representerar  en speciell stil inom arkitektur och formgivning. Det är en kontsform som står för det nydanade, som vill bryta mot traditionell formuppfattning.  Jugend är ett samlingsbegrepp, ett stilutryck som uppstod samtidigt på olika platser i Europa. Man kan också kalla denna form art nouveau, vilket finns representerat  i staden Riga där de håller på att rusta dessa skatter av hus.
 
Arkitekterna ville frigöra sig från det mer traditionella och få linjerna att bli mer slingrande med blom och växtmotiv. Åren 1890 till 1920 var jugendstilen som mest populär. På flera ställen i Europa blev denna kända och uppseendeväckande stil, aritektur för folk att beskåda det nya. De flesta blir glada att dessa hus nu får behålla sin gamla status och de restaureras för att man inte skall glömma bort deras storhetstid. 
 
Jag var i Riga och såg dessa fantastiska hus och man förundras hur bra det blev av att arkitekterna fick utlopp för så stor kreativitet. Idag pågår upprutningen av dessa hus för fullt och allt vårdas med ömhet.    


Riga - världskulturarvsstaden

 
 

Att komma till Riga var en mycket trevlig överraskning. Stadens lilla äldre kärna är mycket charmig med kullerstens gator i ett vimlande mönster.  Kaffer, barer och restauranger finns i varje hörn och många sitter här och njuter. Musiken ljuder både live och från någon musikanläggning.

Riga är klassad som världskulturarvsstad och det betyder att kan hitta fin gammal arkitektur lite var som helst i denna vackra stad. Gamla stan i Riga är fin att vandra genom, det gamla ger vindslag från forna tider, då damerna gick omkring i krinoliner och herrarna i höga hattar. Miljön ger dig ett gott lugn, om du nu inte vill nattvandra mellan discodunkande barer.
 
Stan har många sevärdheter att beskåda, frihetsmonumentet, House of Blackheads, Peterskyrkan, operan och centralmarknaden. Ja det finns mycket mer. Gamla stan med sin jugendstil har många goa hus. Vi kom hit och upptäckte att Rigas historia  är fascinerande, du läser om svenskarnas tid här, Sovjets ockupation, nazisternas tid i Lettland och hur letterna frigjorde sig och blev självständiga så sent som 1991.
 
Du får mycket ut av en stad som Riga. En trevlig weekend här med en något så när fylld plånbok och du kan ge dig hän åt god mat och trevlig shopping. Operan i stan är en av Europas bästa, så varför inte ta tillfället i akt. Mycket nöje.....     


söndag 28 juli 2013

Kolonistugan i fokus!

 
 

Att vara koloniägare betyder oftast att du arrenderar ett stycke mark där du har en liten stuga på 15-40 kvm. Detta kulturarv har gått från generation till generation för att stanna. Det började någon gång för ca hundra år sedan när även stadsmänniskor ville kunna  få ta del av trädgårdslivet och odla sin egna grönsaker.

Historiskt sätt började det med att man ville ha ett ställe att odla sina grönsaker på för att få ner livsmedelskostnaderna. Citadellkolonin i Landskrona är det äldst bevarade koloniområdet i Sverige som fortfarande är i drift. Sverige har idag ca 300 koloniträdgårdsföreningar. Koloniträdgårdsförbundet har ett motto att det skall finnas en trädgård för alla.

Komma till en kolonilott är att träda in i en oas skapad med finess och med egen touch. En kolonilott är ett eget skapat verk som inte liknar någon annans, ett fingeravtryck på vad som bara är sitt eget. Jag har hittills inte sett att en stuga är lik den andra och då har jag gått genom många gångar i dessa områden. Det är en fröjd att se denna skaparglädje människan har till så söta små områden. Alla tar intryck av något de sett någonstans och vill förverkliga på sin egen lilla plats. Så stanna till någon gång och njut av dessa goa människors kreativitet och förundras över deras entusiasm.


söndag 14 juli 2013

Bysantiansk konst.


Konstantinopel stod i centrum för denna tid då Justinianus I och Justinianus II var regenter. Mellan åren 500 och 1453 var den bysantinska  storhetstiden. Konstantinopel var huvudstaden i Östrom. Kontantinopel var på denna tid en kristen stad som också kallades Nova Rom.

Konstantinopel var Europas rikaste och största stadsbildning. Den bysantinska kulturen var präglad av romerska staten, grekisk kultur och helleniska kosmopolitik. Den kristna konsten under denna tid fortlever än idag i Grekland, Balkan och öst ortodoxa länder. Och då menar jag att de du hittar under denna storhetstid är fantastiska mosaiker och vackra ikoner med mycket guld, silver och starka färger. Motiven var ofta avblider av Gud, Jesus Kristus, heliga Jungfrun, änglar och helgon.

Två otroliga platser att hitta just denna konst är i  Sant Appollinare in Classe i Italien (Ravennas), en basillika med fantasiska mosaiker. Sedan har vi den härliga Hagia Sofia i Istanbul en kristen kyrka av Justinianus I som efter Konstantinopels fall 1453 förvandaldes till moské. Hagia Sofia betyder heliga visheten och är ett rum " där de jordiska och himmelska sfärerna möts och återspeglar guds kosmiska ordning". Många menar att denna byggnad är den historiska arkitekturens vackraste byggnad. Andra kyrkor och moskéer i området runt Istanbul har Hagia Sofia stått förebild åt, vi har tex Blå Moskén. Idag är Hagia Sofia ett museum, som den blev det 1934.        


fredag 12 juli 2013

Gunnar Norrmann.

 


 
Gunnar Norrman föddes 1912 i Malmö. Han arbetade främst som grafiker, mest känd för sina små finstämda bilder med landskap och växtlighet från den skånska slätten. Redan i början på 1940-talet övergick han till svart-vita bilder i gravyrer och litografier. Även internationellt känd med utställningar i både U.S.A och Europa. Han är framför allt känd för det speciella ljus i sina verk som han fick fram genom att utnyttja en subtil gråskala.  Under sitt mer än 60 år långa konstnärskap skapade han nästan 1 000 litografier och gravyrer. Malmöfödde Gunnar Norrman inspirerades främst av naturen och motiv från Lomma, där han bodde fram till sin död, var ständigt återkommande. Bland annat hänger hans verk på Nationalmuseum i Stockholm, Metropolitan Museum of Art i New York och British Museum i London.
 


 

söndag 7 juli 2013

Marcel Dushamp - konstnären och schackspelaren



Denna fransman var en av idékläckarna till rörelsen Dadaismen. Marcel Duchamp (1887-1968) målade och skapade öppen konst - där betraktaren står för vad konstverket har för betydelse (Självtolkningsprocess). Inom dada skapade Duchamp ready-mades, berömda sådana är cykelhjulet och fontänen (bilden). Kubismen blev också ett sätt för honom att utryckas sig på, han ville komma i kontakt med rörelsen i det han skapade. Fotografiet stod som hans förebild att återskapa målade bilder som kallas futuristisk måleri.
 
Mellan 1946 och 1966 fortsatte Marcel med att spela schack i stället för det skapande inom konsten han hade börjat med. Hans 11 år äldre bror introducerade honom i schackets mysteriska värld. I början av 1919 talet tog Marcel intryck av cubanen Jose Raul Capablanca. Vid ett simultanparti med honom bestämde sig Marcel för att bli stormästare själv. Måleriet roade honom mindre och mindre och sökandet för det rätta draget inom schack konsten intresserade honom istället. Han sa en gång att "socialt sätt är schack renare än att måla". Sinnligheten är större menade han då man skapar med hjärna och händer.
 
Marcel Duchamps liv, schack och konst handlade enligt honom om att " det finns ingen lösning, för det finns inget problem".

fredag 5 juli 2013

Alberto Giacometti

Det var på Zürich konsthall som jag av en slump stötte på denna surrealistiska konstnär. Jag hade egentligen ingen aning om vem jag hade köpt en plansch av, bara att denna bild tilltalade mig. Nu var det inte en bild över hans långsmala och bräckliga skulpturer. Utan det var ett motiv av ett hus täckt av snö med en teknik påverkad av de impressionister som han tilltalades av.

Alberto Giacometti (1901-1966) föddes i Schweiz och tog intryck av de surrealister som fanns i hans närhet. Även rörelser som kubism och expressionism tog Giacometti till sig. Han låg rätt i sin samtid och gjorde sitt avtryck i denna moderna tid av nyskapande.

På Louisiana i Danmark finns det ett par verk av Giacometti. Härligt placerade i gångarna till restaurangen. Fönsterna ut mot trädgården ger en fin bakgrund till dessa verk. Man kan känna dessa människors stretande på vägen de går, långsmala och bräckliga men ändå så sega. Envist tar de sig fram och går mot okända mål.