fredag 30 augusti 2013

Två kvinnliga impressionister

Kvinnor inom den konstnärliga världen hade svårigheter att röra sig fritt i samhället för att hitta motiv. Två kvinnor som försökte att avbilda sociala sammanhang var Mary Cassatt och Berthe Morisot. De båda hade begränsade områden att avbilda människan i sina olika skepnader pga  att de var kvinnor. Kvinnor släpptes inte in i alla rum för att där uttrycka vad de kände.  
 

Mary Cassatt (1844-1926) har avbildat sig själv här med den goda impressionistiska uttrycket som hon behärskade med stor talang. Hon var amerikanska från Pittsburgh som kom till Paris för att förhöja sin konstnärliga ådra. Teatern och operan stod i fokus för hennes måleri. Oftast blev det snabba skisser som blev spontanmåleri på duken. Senare har denna kvinna ägnat sig åt japansk träsnitt.
 
 
Berthe Morisot (1841-1895) var gift med Edvard Manets bror Eugene. Hennes förförande färger och djärva teknik inspirerade hennes svåger, men likt många kvinnor inom konsten var hon begränsad att måla vilka motiv som helst. Hon målade då gärna borgerliga kvinnor i privata och sociala sfärer.
 
Dessa två kvinnor var de som var de mest betydande på sin tid då impressionismens måleri blev populärt. Starka kvinnor som slog sig fram i en manlig dominerande värld. De fick under sin tid börja med att måla av de stora klassiska konstnärerna på museum för att vinna mark för sitt måleri. Ändå blev de föregångare för framtida kvinnliga konstnärer att stå på sig och visa vad de kunde.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar