lördag 4 januari 2014

Indisk mat



Indiska mat är väldigt smakligt, något du blir frälsta av bara genom att äta det en enda gång. Kryddblandningen gör att man får en smak man blir beroende av.
 
Första gången jag fick smak detta kulinariska var i London under min Au-Pair tid där på 80-talet. Fick även veta att det gick att köpa indisk mat på konservburk på Mark & Spencer som bara går att värma. Så var gång jag är i London köper jag med mig dessa burkar hem.
 
I indisk mat använder man kryddor som ingefära, koriander, vitlök, grön peppar, tomat och lök för att sedan bland med tex kyckling. Du glömmer aldrig smaken. Du blir besatt och vill bara ha mer. Att sedan ta en mango lassi till förhöjer bara smakupplevelsen mer. Här kommer recept på chicken Masala, en klassiker inom denna konst av matlagning.    

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • 600 g kycklingbröstfilé
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 msk olja
  • salt
  • 500 g krossade tomater
  • 1 påse tikka masala kryddmix (à 40 g)
  • 1 dl matyoghurt (10%)
  • 1 1/2 dl matlagningsgrädde

Till servering

  • ris eller annat gryn

Så här gör du

  1. Skala och skiva lök, vitlök och morot. Skär kycklingen i grova bitar. Skala och riv ingefäran.
  2. Bryn kyckling, lök, vitlök och morot i oljan i en gryta eller stekpanna. Krydda med salt och ingefära.
  3. Tillsätt tomater och kryddmix. Låt koka under lock ca 10 minuter.
  4. Plocka upp kycklingen ur grytan och lägg åt sidan. Mixa såsen jämn med stavmixer eller i matberedare. Rör ner yoghurt och grädde. Lägg tillbaka kycklingen i såsen och koka ytterligare ca 2 minuter.
  5. Till servering: Servera med kokt- ris eller annat gryn.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar