fredag 16 februari 2018

Malmö konstmuseum



Malmö Konstmuseum visar:

Perpetual Uncertainty - konst och radioaktivitet

24 februari – 26 augusti 2018 Vernissage och invigning 23 februari

Perpetual Uncertainty samlar konstnärer från Europa, Japan och USA för att undersöka frågor om radioaktivitet, strålning och om utmaningen i att förstå och hantera mycket långa tidsperspektiv.
Konstverken i utställningen diskuterar hur kärnkraft har påverkat vårt sätt att tänka kring begrepp som minne, kunskap och tid. Hur kan man till exempel förstå halveringstiders svindlande tidsperspektiv? Hur kan vi kommunicera på ett sätt som förstås av människor, som måste känna till vårt radioaktiva avfall, om 100 000 år? Går det ens att föreställa sig hur världen kommer vara då?
 
Utställningen ger perspektiv på hur det är att leva idag. Sju år efter olyckan i Fukushima och 32 år efter Tjernobyl. En tid där provsprängningar och upprustning av kärnvapen påminner oss om hotet av ett kärnvapenkrig. Och en tid där vi bara är precis i början av den närmast oändliga tid som radioaktivt avfall måste förvaras innan de slutar vara aktivt.
 
Medverkande konstnärer är James Acord, Shuji Akagi, Lise Autogena och Joshua Portway, Erich Berger och Mari Keto, Nick Crowe och Ian Rawlinson, Don’t Follow the Wind, Finger Pointing Worker, Dave Griffiths, Isao Hashimoto, Erika Kobayashi, David Mabb, Cécile Massart, Eva och Franco Mattes, Yelena Popova, Susan Schuppli, Shimpei Takeda, Kota Takeuchi, Jon Thomson & Alison Craighead, Suzanne Treister, Andy Weir, Robert Williams och Bryan McGovern Wilson och Ken + Julia Yonetani. ( Taget från deras hemsida. )
 
Konsthallen Malmö visar:
 
Odradek
17.2 – 6.5 2018
I novellen Familjefaderns bekymmer, som publicerades första gången 1919, presenterar Franz Kafka den med avsikt odefinierade huvudpersonen Odradek. Odradek är samtidigt ett ting – ett objekt, som han beskriver som en bunt slarvigt hoptrasslade trådar – och en varelse, vilken är förmögen att förflytta sig, tala och till och med skratta. Det är dessutom, och framförallt, ett ord, till synes utan rötter i något språk. Odradek är vidöppet för tolkning, men i första hand betonar det den förmåga en omsorgsfull blick eller en noggrann uppmärksamhet har att ge liv åt det icke levande och sudda ut gränserna mellan objekt och subjekt.

Till utställningen Odradek på Malmö Konsthall har åtta konstnärer bjudits in. Deras verk överskrider den befästa dualiteten mellan subjekt och objekt, och involverar ofta betraktaren i processer som kännetecknas av uppmärksamhet, omsorg och medverkan. Utställningen försöker att visa på kopplingar och släktskap mellan konstnärernas sätt att arbeta, trots deras olika bakgrund och ålder: Nairy Baghramian (född 1971, Iran), Katinka Bock (född 1976, Tyskland), Henri Jacobs (född 1957, Nederländerna), Laura Lamiel (född 1948, Frankrike), Judith Scott (1943–2005, USA), Hassan Sharif (1951–2016, Förenade Arabemiraten), Oscar Tuazon (född 1975, USA) och Franz Erhard Walther (född 1939, Tyskland). ( Taget från deras hemsida )

Moderna Museum Malmö visar:

PUBLIC MOVEMENT är ett utställningsprojekt som rör sig i gränslandet mellan konst, politik och dans. Här visas verk av samtida konstnärer som på olika sätt koreograferat kroppen för att diskutera normer, värderingar, makt och maktlöshet. Dessutom erbjuds ett rikt utbud av workshops för besökare, oavsett ålder och funktionsvariation.
PUBLIC MOVEMENT är ett deltagande utställningsprojekt som tittar på hur kroppens närvaro och rörelse kan användas för att uttrycka frigörelse, motstånd, politiskt ställningstagande och identitet. De medverkande konstnärerna kommer från olika delar av världen och har på varierande sätt intresserat sig för kroppens relation till politik, populärkultur och till olika offentliga och kommersiella rum.

Hur förhåller vi oss till våra gemensamma ytor? Som platser för konsensusskapande eller oliktänkande? Hur förväntas vi se ut, bete oss och röra oss? I utställningen ges flera exempel på hur normer och konventioner belyses och utmanas med hjälp av den fysiska kroppen, som bärare både av symboliska och politiska budskap.

Under hela utställningsperioden kommer workshops att hållas av dansaren och koreografen Atoosa Farahmand, samt av streetdancekompaniet Freestyle Phanatix. Oavsett funktionsvariation, erfarenhet eller ålder välkomnas alla som vill att delta.

Medverkande konstnärer: Halil Altındere; Balthazar Berling; Eglė Budvytytė; Freestyle Phanatix; Khamlane Halsackda; Maria Hassabi; Oliver Herring; Sara Jordenö; Lina Lapelyte; Klara Lidén; Conny Karlsson Lundgren; Rashaad Newsome; Adam Pendleton; Emily Roysdon; Cengiz Tekin
( Taget från deras hemsida )

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar