torsdag 26 maj 2016

Fördomar - behöver vi dem?!


En fördom är ett förutfattat antagande om någon eller något, grundat på tillämpning av en stereotyp uppfattning om en grupp som den, eller det, som är föremål för fördomen anses tillhöra. Vid brist på information om någon eller något kan kunskapsluckor fyllas ut med allmänna stereotyper. En fördom kan exempelvis baseras på sannolikhet och empiri istället för statistik faktakunskap. En fördom kan därför vara antingen korrekt eller felaktig.

Allports skala används för att mäta fördomsfullheten, främst rasism, i ett samhälle. Den togs fram av den amerikanska psykologen Gordon Allport 1954-
Allports skala:
  1. Rasistiska skämt - en större grupp skämtar öppet om en mindre grupp i samhället
  2. Undvikande - den större gruppen börjar undvika minoritetsgruppen
  3. Diskriminering - den mindre gruppen får ej delta i samhällets alla möjligheter
  4. Fysiska angrepp - den större gruppen vandaliserar den mindre gruppens egendom och bränner ner deras hus/fastigheter.
  5. Utrotning - den större gruppen börjar mörda och minska den mindre gruppen genom våld och mord.
Alla människor bär på fördomar av något slag. Det är så vi människor fungerar - vi gör ofta olika antaganden om saker vi inte vet, eller felaktiga antaganden som bygger på generaliseringar eller tidigare erfarenheter. Det som är gemensamt för många negativa fördomar är att man klumpar ihop människor och skuldbelägger hela gruppen för vad någon i gruppen har gjort eller påstås ha gjort - man gör generaliseringar som drar alla personer över en kam. Därför är det bra att försöka fundera på vilka fördomar du själv har och försöka ifrågasätta både dina egna och andras fördomar. För de kan spela roll och få allvarliga konsekvenser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar