fredag 8 november 2013

Språkutveckling - hur kommer det sig att jag språkar

 
 


Hur uppstod språk?
Om man läser om ursprunget, har det skrivits en massa nonsens enligt forskarna. Språkutvecklingen har varit öppen för spekulationer, en del förnuftiga och en del rena påhitten.
Låt oss i all fall inse att språket behöver en lyssnare till lika stor del som en talare. Och för att bemästra ett ord behövs betydelse och uttal. Det är också möjligt att förstå ett språk utan att tala det.
 
Vi kan också konstatera att språkets ursprung kom till för att underlätta den vardagliga kampen för att klara livhanken. Språket har hjälpt oss att sammarbeta, inte bara utväxla information. Språket innehåller inte bara det vi talar utan även röstläge, kropps utryck och kroppshållning.
 
Ett språk behöver ett begreppssystem för att ge namn åt ett ting i vår närhet. Vi behöver förstå och urskilja hur detta ord kan kopplas samman till en sorts ide om ordet. Vi måste alltså ha både en fysisk och psykisk föreställning om ordet. Att känna igen likheter och skillnader bland världens fenomen är centralt, med en rik uppsättning av begrepp förstår du världen bättre. Om man har förmågan att forma begrepp åt saker och händelser ger det ett lättare sätt att ge namn åt saker och händelser.
 
Fem psykologiska förutsättningar för ett språk är:
  1. delad uppmärksamhet.
  2. imitation.
  3. motiverande tecken så som ikoner, index och symboler.
  4. att se mönster.
  5. en uppfinning
Språket är inte bara ett sätt för att vi skall sätt ord på våra tankar utan till större del för oss att kommunicera. För att vi skulle kommunicera bättre, utvecklades språket. Många hävdar att mycket av språket är inbyggt får man inte glömma att mycket skall absorberas från omgivningen för att man skall kontrollera ett språk. Språket skull inte existera utan en massa inlärning och ärftlighet.  
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar