lördag 28 december 2013

Lax - ett nytto protein för matlagning.




Atlantlax (Salmo salar) är en havsvandrande anadrom fisk, det vill säga att den förökar sig i sötvatten men tillbringar större delen av sitt vuxna liv i havet. Där äter den sig tjock på sill och tobis för att sedan återvända till sitt "hemvatten". Det finns även många laxbestånd som lever hela sitt liv i sötvatten, ofta beroende på att människan genom dammbyggen m.m. förhindrar vandringen ut till havet.
 
Lax är en mycket populär matfisk och då den bland annat innehåller omega-3 så anses den vara nyttig. Jag skulle vilja säga att lax är det godaste jag vet när det gäller att laga mat. Här kommer ett jätte lätt recept på lax i bitar;
 
4 laxfiléer
olja
grovt salt
honung
persillade (krydda)
 
sallad o ris
 
Lägg filéerna i en form och häll lite av oljan över. Strö lite grovt salt över och ringla sedan honungen på fiskfiléerna. Ta kryddan persillade och strö över fisken, ställ det hela i ugnen på 200 grader och ta ut circka efter 20 minuter. Servera med ris och sallad till. Smaklig spis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar