måndag 13 juni 2016

Hur vi grupperar oss, ett behov....



En grupp kan definieras som ett antal människor som alla känner samhörighet med varandra på något sätt. Människan är en social varelse och hon ingår i flera grupper i sitt liv. Det kan handla om skolklassen likväl som ett politiskt parti eller familjen. De grupper du ingår i idag måste inte vara desamma som du ingår i om 10 år. Grupper nybildas, omstruktureras och upphör hela tiden. Men behovet av att tillhöra en grupp kvarstår hos individen och ingen kan helt ställa sig utanför samhällets grupper.
Vi formar automatiskt olika grupper runt om oss. Med begreppet ”grupp” menas ett begränsat antal människor som känner tillhörighet och ibland även samspelar. Grupperna delas i sin tur in i:
· Primär grupp – få personer, med täta relationer. Familjen räknas oftast till primär grupp.
· Sekundär grupp – något större än primärgruppen. Mer opersonliga och sakliga relationer. Man tillhör oftast en eller flera sekundärgrupper, exempelvis skolklassen, arbetskompisarna eller ett lag man tränar med.
· Referensgrupp – gruppen man vill tillhöra.
· Främling grupp – grupp som består av andra, främlingar.
· Formell grupp – har bestämda regler för hur relationerna i gruppen är ordnade, och olika personer har olika uppgifter Exempelvis en förening där en person är ordförande, en är kassör, och så vidare.
· Informell grupp – uppstår inom den formella gruppen. Folk som bestämmer sig för att umgås mer blir en informell grupp.
Vi människor har ett väldigt stort behov av att skapa och gå med i grupper tillsammans med andra människor. Att vara i en grupp med människor är viktigt för vår överlevnad på många sätt, och det skapar vår egna sociala identiteter som ligger till grund för vår egen självbild. Att vara i en grupp med andra människor hjälper dig att få reda på mer om dig själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar