lördag 14 december 2019

Liten flicka blir stor...


Åren går fort, liten flicka blir stor. Med många erfarenheter i sitt bagage. Ser tillbaka på många fina minnen och en del minnen som skaver. Men i det stora hela blev det bra och livet är fortfarande lekfullt, där många ögonblick får stanna kvar som lyckliga.
När jag ser tillbaka på foto av mig själv, ser jag en envis flicka med en stor portion av nyfikenhet. Detta tycker jag fortfarande jag hållit fast vid. Jag har gått den väg som har gett mig en livskvalité värt alla besvär som format mig. Inget är glömt, allt är förlåtit. Bitterheten över saker som har fått försakas, har aldrig fått fäste. Istället har det gjort mig stark att motstå livets traumer. Att se det lilla som något värdefullt, att inte jaga det stora för att där tro finna lycka. Tacksamhet för att livet är och ger det jag behöver. Hopp om hälsa och frid, där balans är ett ledord i sökandet efter harmoni, är mina steg nu.   

Schack - det komplexa spelet.



Här sitter jag med barn runt omkring mig, vi praktiserar ämnet schack. Ett ämne som i vår familj ligger oss varmt om hjärtat. Min sambo är internationell mästare i schack och en väldig passionerad spelare.

Schack gynnar så mycket fina egenskaper hos en, så som fokus, strategi och matematiskt tänkande. För vart drag du gör, sker det något som ger konsekvenser för ditt tänkande och den plan du skapat. Detta gynnar de små grå, som får jobba med att hitta en bra lösning.

Barn som jag undervisar i schack, är oftast modiga och hoppas rätt ut på brädet med sina pjäser. De tar hejd vilt av varandra, har planer på hur de skall störta kungen. De är väldigt ohämmade i sitt spel, lär sig snabbt och söker utmaningar för att vinna terräng.

Vuxna vill analysera sitt spel och komma fram till det bästa draget, vilket gör dem lite mer försiktiga. De tycker mer det känns dumt att inte de tänkt ut ett drag bättre om de förlorar en pjäs. Ett misslyckande som egentligen lägger grunden till nytt kunnande.

Detta spel är i alla fall ett av de mest underhållande spel i världen, där spelare från hela jorden möts och försöker vinna varandras kungar. Det slår ut de flesta spel, även de mer teknologiska. Jag lovar dig, din demens är långt borta, då detta är hjärngympa på hög nivå.     

Svenska kvinnliga röster i musik




Det finns en del kvinnliga sångerskor i svensk musik som jag håller så kära. De har hjärta och själ i sina röster. Jag får gåshud av att höra deras stämmor. När jag lyssnar till dem kommer de in i mina gömda rum och får mig att känna mig väl till mods. Ofta kryper jag upp  i soffan och njuter av deras musik. Ibland sjunger jag med och det får mig att lyfta lite från vardagens lunk.

Här är då dessa fantastiska kvinnor jag hyllar så högt.
 
 
  • Marie Fredriksson och hennes album Den sjunde Vågen.
  • Eva Dahlgren och hennes album En blekt blondins hjärta.
  • Lisa Nilsson och hennes album Himlen runt hörnet.
  • Rebecka Törnqvist och hennes album Vad jag vill.
  • Helen Sjöholm och hennes album BAO!
 
 

fredag 13 december 2019

Lucia - ljusbärerskan



Idag i Sverige, firas det Lucia, en fin dag då man bär ljus om bättre tider. Detta är ett litet inlägg för att hedra denna dag. Helgonet Lucia kom från Sicilien, och har under många hundra år firats i vårt land. Vi sjunger speciella julsånger och baka lussekatter till denna dag. Många skolor firar denna dag med lussetåg och föräldrar blir inbjudna på fika.

Här är ett recept på de lussebullar vi bakar.


  • 50 g jäst
  • 5 dl standardmjölk
  • 150 g smör
  • 250 g kvarg
  • 2 dl strösocker
  • 1 g saffran [2 förp]
  • 1 tsk salt
  • 16 dl vetemjöl, ev lite mer
  • russin

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • Gör så här

    • Annas saftiga lussebullar
      Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
    • Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
    • Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
    • Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
    • Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.

  • Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
  • Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
  • Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
  • Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
  • Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
  • Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

Juldrinkar att dricka då man behöver en lugn stund





Här är tre drycker som passar bra till de stunder under julen, då man vill ha en lugn stund i sällskap med andra. Välj och vraka och kom fram till din favorit.


Glöggsangria  6 pers

3dl rött vin                                                                  gör så här:
3dl röd vinglögg                                                                blanda allt i en kanna, häll upp i glas
1dl färskpressad apelsinjuice
ca 4dl fruktsoda
         eller sodavatten
is, apelsinskivor och granatäpplekärnor


Julkaffe   4 pers

1dl vispgrädde                                                               gör så här:
6dl varmt kaffe                                                                    vispa grädden, blanda kaffet med kanel
1/2 tsk mortlade kardemummakärnor                                 kardemumma och socker, häll upp i fyra
1/2 tsk malen kanel                                                             glas och toppa med grädden
1-2 msk socker


Eggnog med apelsin   4-6 pers

1 vaniljstång                                                                    gör så här:
4dl mjölk                                                                                 koka upp mjölk, grädde, vaniljstångfrön
2 dl vispgrädde                                                                        kanel och muskot i en kastrull.
1 kanelstång                                                                             vispa äggulor, råsocker och skal fluffigt.
1/2 tsk finriven muskotnöt                                                      ta upp kanelstång och vispa ner den
3 äggulor                                                                                 varma gräddmjölken i äggvispet.
1/2dl råsocker                                                                         tillsätt ev rom
1tsk finrivet apelsinskal
ev 4 msk mörk rom



onsdag 11 december 2019

Turen går till Dublin



Till nyår går våra steg mot Irlands huvudstad Dublin. Skall bli riktigt spännande, då jag aldrig varit där. Vi är några stycken som skall dit tillsammans och göra Dublins gator osäkra. Vi har alla önskemål om vad vi vill uppleva i denna stad. En sak gemensamt vi alla har är dock att smaka en guinness, deras nationaldryck no:1.

Förutom då öl och Whisky, finns det mycket som staden har i sin beredskap. Författare av rang har bott i denna stad. Vi pratar då om kändisar så som William Butler Yeats, George Bernard Shaw, Samuel Beckett, Oscar Wilde, Jonathan Swift, Barm Stoker och James Joyce. Dessa finns som praktfulla statyer i stadens park St.Stephen´s Green.

Under våra dagar där kommer det också spelas schack, en liten turnering i utkanten av staden, där vi då också kommer bo. Vi gör ofta så när vi reser att vi kombinerar resmålet med en schackturnering. Det höjer resans målsättning några snäpp.

Jag hoppas i alla fall komma hem med nya erfarenheter av ett nytt resmål och en bunt foto i kameran. Då också recensioner att göra på Tripadvisor med upplevelser jag gjort. Härliga minnen att leva på under mörka månader som januari och februari är.   

måndag 9 december 2019

Musiklista med kvinnliga artister.



Sen jag gick med i Spotify har det funnits listor med musik med enbart kvinnliga artister bland listor jag gjort. Varför tänker ni? Jo, ibland drömmer jag att det är jag som sjunger dessa härliga låtar. Hmm tänker ni, tja det är en dröm jag har att få sjunga ut till alla. Musiken är mitt allt på många sätt, jag får tröst, inspiration och vägledning. Här kommer en lista med de kvinnliga artister jag lyssnar till och låtar jag tror jag kan sjunga.

Mmmm här är listan, ett smakprov på det jag skulle vilja sjunga högt för alla.

lördag 23 november 2019

Aktuell konst på museum i Malmö


Malmö moderna museum
 

Folksägner, symbolik och utvidgat måleri – den 26 oktober öppnade Merike Estnas färgstarka utställning ”Spöke från framtiden, med minnen från förr” här på Moderna Museet Malmö. För första gången presenteras nu Merike Estna med en separatutställning i Skandinavien. Det här är ett konstnärskap du inte vill missa i höst!
I Merike Estnas installationer förenas måleri, skulptur och performance och ofta blir betraktaren en självklar del av verket. I två utställningsrum på museets övre plan visas Merike Estnas säregna konstnärskap där ett abstrakt bildspråk möter till synes enkla motiv hämtade från folksägner och mytologi.


Malmö Konsthall
 

Den amerikansk-irakiske konstnären Michael Rakowitz har tagit på sig en livsuppgift: att bevara de historier och minnen som är kopplade till platser och artefakter som inte längre existerar eller är spridna för vinden. Sedan 2007 har han arbetat med att återskapa de historiska objekt som försvann vid plundringen av Iraks Nationalmuseum i Bagdad 2003, i spåren av den amerikanska invasionen. Men istället för att reproducera föremålen i t.ex. sandsten eller brons väljer Rakowitz att nyttja varuförpackningar, konservburkar och andra bruksföremål från mellanöstern som på olika strapatsrika vis importerats till USA. Artiklar som en gång varit behållare för mat, tvättmedel och godis men som nu får rymma den irakiska diasporans minnen och historier.

Carpool Karaoke med James Corden




Detta är det mest roliga jag kan se just nu på YouTube, trevliga klipp med den underbare James som showar loss med världsartister inom musikbranschen. James har jag sett som skådis i en serie vars namn är Gavin & Stacy. Han är 41 år och är även manusförfattare, TV producent, programledare och komiker.  Just då denna carpool karaoken gör han suveränt. Hans glada och hjärtliga sett smittar av sig.


Du kan bilda nya nervceller även som gammal.




Många människor tror att vi förlorar neuroner, eller nervceller, när vi åldras och att vi inte kan göra något för att hindra detta eller för att få tillbaka dem. Men det stämmer inte riktigt, för vi kan faktiskt bilda nya nervceller.

Sju sätt att bilda nya nervceller oavsett ålder

1. Spela ett instrument

Genom att spela ett musikinstrument kan man verkligen öka sin mentala skärpa och sin inlärningsförmåga. Och man behöver inte vara en virtuos för att det ska fungera.

2. När din hjärna med syre

Power walking (gågging), jogging, dans, simning och cykling är exempel på aerobisk träning (konditionsträning). Dessa former av träning kan hjälpa dig att bilda nya nervceller och särskilt öka din hjärnkapacitet.

3. Sätt fart på dina ben

En del studier som utförts på djur som springer i motionshjul har visat att även det att röra på benen kan höja produktionen av nervceller i de områden som ansvarar för minne och inlärning.
Ju mer du rör dina ben, desto fler nervceller producerar du. Med andra ord: ju mer du går, desto mer främjar du neurogenes i din hjärnas centra för inlärning och minne.

4. Kropp-själ-övningar

Meditation, yoga, tai-chi, mindfulness (medveten närvaro) och andra kropp-själ-aktiviteter hjälper dig att få insikt i det naturliga flödet av dina tankar och i dina beteendemönster, utan att dina emotioner nödvändigtvis är inblandade.
Kropp-själ-övningar kan förbättra ditt uppgiftsinriktade minne och din beslutsförmåga och de stimulerar flera olika delar i hjärnan.

5. Ät för dina tre hjärnor

Det har visat sig att fettsyror, som omega-3, är essentiella för hjärnan. Omega-3 lagras normalt i hjärnans centra för minne och inlärning (hjärnbarken och hippocampus).

6. Skriv en bok

I en studie publicerad 2018 mätte forskare hjärnkapaciteten hos författare och fann att de hade mer grå hjärnsubstans (alltså fler nervceller), i de områden av hjärnan som styr vårt sätt att producera, organisera och analysera idéer.

7. Utnyttja din kreativa sida!

Även om du inte har någon särskild fallenhet för att uttrycka dig i skrift, så kan bildkonst, teater eller praktiskt taget alla andra former av kreativ aktivitet hjälpa dig att bilda nya nervceller.
Kreativitet hör till de verksamheter som hjärnan använder mest energi åt och som ger den mest stimulans. Den kreativa förmågan är en oerhört viktig del i den mänskliga naturen.

måndag 18 november 2019

Kinesiska ordspråk




”Stora själar har viljor; svaga har bara önskningar.”

”Du kan inte förhindra att sorgens fåglar passerar över ditt huvud, men du kan hindra dem från att bo i ditt hår.”

”Den som flyttar ett berg börjar med att transportera små stenar.”

”Du måste klättra upp på berget som en gammal man för att komma fram som en ung.”

”Den bästa typen av låst dörr är den du kan lämna öppen.”

”Var inte rädd för att gå långsamt, var bara rädd för att stå stilla.”

Filmtips - Vid världens ände, dansk film




 I den indonesiska regnskogen lever en dansk enstöring, Severin Geertsen (Nikolaj Coster-Waldau). En dag så dödar Severin en brittisk journalist då denne kommit för nära en speciell blomsort. Den danska psykologen Adrian (Nikolaj Lie Kaas) och hans assistent, Beate (Birgitte Hjort Sørensen) reser då till Indonesien för att göra en psykologisk utvärdering av Severen som hävdar att han är 129 år gammal på grund av att den speciella blomman hållit han vid liv.

Denna film får högsta betyg av mig, då jag skarpt gillar dess dråpliga humor. Alla skådespelare gör en fin insats och filmen ger dig flera goa skratt. Det är en otrolig historia, inget som kan upplevas i verkligheten, så slappna av och låt dig bara ryckas med.

Lite godis från YouTube.



Vi har alla några godistips från Youtube. Dessa är mina, då det gäller galna upptåg, musik och härliga bilder från semesterplatser vi varit på.
 
 
Vi börjar med galna upptåg.
 
Vi tar några härliga musikvideos.
Semesterbilder man aldrig kan få nog av.


YouTube är den bästa kanalen för att hitta saker man vill uppleva långt ifrån men ändå vara nära. Många gånger då vi skall göra något ute i världen, letar vi upp videos över de platser vi ska till. Eller så har vi vänner som rekommenderar videos de har sett och vi kan skratta åt något tillsammans. Musik finns här åt det oändliga och ger en härlig medryckande känsla. Hitta dina favoriter!
 



torsdag 7 november 2019

Skönhet - i betraktarens öga.


 
 
Vad säger encyklopedin om ordet skönhet, hur tolkar vi denna egenskap?


Skönhet är en egenskap hos en person, plats, objekt eller föreställning som åstadkommer en upplevelse av perceptuell njutning, mening eller tillfredsställelse hos betraktaren. Denna upplevelse uppstår från sinnliga manifestationer som form, färg, personlighet, ljud, utformning eller rytm. Skönhet studeras inom estetik, sociologi, socialpsykologi och kulturvetenskap. Skönhet är som kulturell skapelse extremt kommersialiserad.
Den subjektiva upplevelsen av skönhet innefattar ofta en tolkning av någon entitets balans eller harmoni med naturen, vilket kan medföra attraktion och känslomässigt välmående. "Skönheten ligger i betraktarens öga" är en vanlig fras som uttrycker denna uppfattning. Huruvida skönhet är en objektiv egenskap hos tingen eller om "skönheten ligger i betraktarens öga" är alltjämt under diskussion.

10 steg till bättre sätt att leva.

 

Steg 1. Starta i dag

Väldigt många människor sitter hemma och funderar på att förändra sina vanor men kommer aldrig till skott. Varför vänta?


Steg 2. Gör ett val

Alla människor har ett val när det gäller sin hälsa – förändring är nyckelordet! ”Jag hinner inte/orkar inte” är vanliga undanflykter men då gäller det att skapa sig tid. Kom ihåg att det handlar om din hälsa! Bestäm vad just du vill förändra. Vill du inte ha en övervikt – gör nåt åt det! Att gå ner i vikt är inte så svårt som man tror – den svårare biten ligger i att förändra sina tankebanor och ovanor. Glöm däremot inte att allt går bara man vill.


Steg 3.  Ändra din kost

Man behöver inte göra jättestora förändringar för att få resultat. Alla små förändringar är ett steg i rätt riktning. Fel kost är en av de vanligaste faktorerna till att folk blir överviktiga.


Börja äta regelbundet och se till att du äter rätt mängd. Grundprincipen vid viktnedgång är att göra av med mer energi än man tar in.


Jag tror inte på förbud, det gäller att äta med sunt förnuft och kontrollera energimängden.


Bestäm själv hur stora förändringar du vill göra. Kanske handlar det till en början bara om att skippa glassen efter middagen.

Allmänna råd
Undvik:
Socker, vitt bröd, söta och feta såser, kemiska tillsatser, saft och läsk.

Ät mer av:
Grönsaker som broccoli och blomkål, frukt och bär, fisk.



Steg 4. Vardagsmotion

Du behöver inte gå in på ett gym för att bränna kalorier. Hitta enkla sätt i vardagen för att aktivera dig, exempelvis morgonpromenera, cykla till jobbet, gå i trappor, simma. Hitta dina sätt!


Steg 5. Tänk positivt

Det är väldigt vanligt att vi fokuserar på allt det dåliga runtomkring oss, vilket färgar vår mentala status. Din mentala hälsa och fysiska hälsa hänger samman, därför är det superviktigt med positivt tänkande. Man kan stanna upp och försöka ändra sitt sätt att se på saker. Fokusera på framstegen, även de små, i stället för bakslagen som du tar lärdom av i stället. Sätt inte upp för höga mål.


Gör bralistor – skriv ner en bra sak om dig själv varje dag.


Ge dig en själv en klapp på axeln för att du överhuvudtaget kom iväg från soffan.


Steg 6. Mål och delmål

Sätt upp mål och delmål för att veta vart du ska, delmålen agerar som mätsticka för att stämma av att du går åt rätt håll. Du behöver oftast delmål för att orka nå slutmålet.


Kanske är ditt mål att gå ner tio kilo. Då är delmålen två och ett halv kilo i taget. Ge dig själv en belöning när du nått dina delmål – kanske unnar du dig nya kläder eller en massage!

Steg 7. Förenkla & effektivisera

Krångla inte till saker och lägg inte tid på förändringar som inte ger något. Tanken är att träningen ska vara enkel och effektiv.


Du behöver inte gå på gym, tycker du att det är kul att dansa – gör det då men välj en dans form där du bränner mycket kalorier.



Steg 8. Sträva efter balans

Jag brukar tala om ”balansbordet” som består av träning, kost, vila och mental balans. Så länge bordet står är du i balans. Om man tar bort ett bordsben så står bordet kvar men kapar du två ben så kommer bordet att välta. Om du har ont nånstans, är stressad på jobbet, känner dig nedstämd eller sover dåligt så är du inte i balans och då blir resultatet därefter.

Träning:
Fysisk aktivitet ger


välmående eftersom kroppen utsöndrar endorfin, serotonin och dopamin och har du en stark kropp så får du ett starkt sinne. Om kroppen mår bra så är det enklare att må bra mentalt. Men glöm inte att kroppen måste få återhämta sig, annars ökar risken för överbelastningar och skador.

Kost:
Ät med sunt förnuft, tänk på vad du äter och när du äter. Kroppens förbränning sjunker lite senare på dagen.

Vila:
Kroppen måste återhämta sig, en god sömn är viktigt. Har du mycket i huvudet är det många gånger svårt att komma ner i bra djupsömn. Strukturera bättre så du slipper ha allt i
huvudet. Gör kom ihåg-listor innan du sover.
Mental balans:

Stress påverkar oss otroligt mycket, man kan likna det med att köra bil i 300 kilometer i timmen, då missar du allt runtomkring. Dessutom verkar stresshormonet kortisol nedbrytande på kroppen negativt och nedbrytande. Både fysiskt och mentalt. Lär dig hitta bra sätt för att minimera stressen. Hitta en ”fristad”, det vill säga aktiviteter eller annat som får dig att landa. Det kan vara att träna eller bara sitta ner i en fåtölj och lyssna på bra musik i fem minuter eller att få en fotmassage.


Steg 9. Lyssna på kroppen

Se till att du startar upp på en passande nivå. Ett förslag är att man startar upp med lättare träning två gånger i veckan för att sedan långsamt trappa upp till flera dagar och lite hårdare pass. En väldigt otränad person kan förslagsvis börja med kortare promenader, gärna på morgonen.


Steg 10. Ha roligt

Att skaffa sig en bättre hälsa behöver inte vara tråkigt. Det finns tusentals träningsformer och sätt. Hitta något som du tycker är kul och samtidigt funkar för dig. Träna ihop med en kompis! Gör bra låtlistor att lyssna på under promenaden. Testa nåt nytt!

Glöm helt enkelt inte att du kan ha kul på vägen.

söndag 3 november 2019

Lite 80-tals musik



Åttiotalet var det årtionde som jag hittade till den engelskspråkiga musiken och artisterna där. Här kommer en lista över de hits jag lyssnade till på denna tid.

Stuck on you - Lionel Richie

Sign your name - Terence Trent D´Arby

Ebony and Ivory - Paul McCartney

True - Spandau Ballet




You cant hurry in love - Phil Collins

Hungry like a Wolf - Duran Duran

West End Girls - Pet Shop Boys

Listan kan göras hur lång som helst, men dessa var några jag körde om och om igen. Denna musik drev mina föräldrar till vansinne. De var inte så förtjusta i 80-talet, då de hade 60 och 70 talet så kärt. Och vem kan klandra dem, det gjordes riktigt bra musik under denna tid. Jag hade bara inte upptäckt den och var uppslukad av det nya på denna tid. Sedan kom också MTV och då blev 80-talets musik ännu mer exploaterat. Jag bara dansade mig fram och lät denna väldigt lättsmälta musik svepa mig. Kläder och hårstil ingick i konceptet också. Vad skall man säga, man följde en trend.

Fyllda paprikor med svamp, nötter och tomat




2 personer

Tid: 1 timme

Du behöver:

175 g skogschampinjoner (putsade och skurna i bitar)
1 msk rapsolja
salt och peppar
1 vitlöksklyfta (krossad)
12 soltorkade tomater (hackade och utan oljan)
1 dl ströbröd eller panko
25 g valnötter (grovhackade)
1 liten bunt slätbladig persilja (finhackad)
1/2 tsk torkade chiliflagor
4 tsk pesto
2 gula eller röda paprikor

Gör så här:

Sätt ugnen på 220°. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs svampen i cirka 5 minuter. Krydda med salt och peppar och ta från värmen. Blanda ner vitlök, tomathack, ströbröd, valnötter, persilja, chiliflagor och pesto. Skär paprikorna i halvor på längden och ta försiktigt bort kärnhuset. Lägg paprikorna på en bakpappersklädd ugnsform och klicka i fyllningen. Täck fyllningen med lite grillfolie och baka i ugnen i cirka 40–45 minuter tills paprikan mjuknat.

Hitta ditt sätt att överleva livet.


 

 
Skall man över leva livet? Det låter kanske lite deprimerande. Men ibland är livet ett helvete på jorden, och hur överlever man detta egentligen. Motgångar kommer avlösande på varandra, och allt känns som man går i tunga skor och har en mössa ner dragen över ansiktet. Allt är bara becksvart och man kommer ingen vart. Livet runt en snurrar på och man själv känner att man inte hinner med, då måste man överleva.

Här finns det strategier, jag lovar dig. Du kommer tillbaka. Detta du känner då är bara ett tillstånd, och tillstånd avlöser varandra. Det kommer nya tider, liksom väderleken, kommer sol igen. Eller som det som ordspråket säger, det kommer lugn efter storm. Detta är faktiskt sanna ord. Tålamod är det du skall skaffa dig och lite tro om att saker och ting ändras.

Finns det andra strategier, andra än att bara sitta still i båten och bara invänta lugn. Absolut, säger jag. Det första du skall göra är att sätta ribban lägre om hur du vill ta dig an dina uppgifter, ta små delmål ett i taget. På det sättet stärker du dina positioner framåt hela tiden, alltså skynda långsamt. Koncentrera dig på det i livet som ger dig energi, små saker som ger vibrationer till ökad harmoni. Glädjeämnen finns även när det är nattsvart, hitta dessa, hur små de än är. Det viktiga här är att du då inte går och kring och ser ner i marken, utan titta dig lite runt omkring.

Hitta också lugna platser i din vardag som ger trygghet, detta är jätteviktigt. Det kan vara hos någon du tycker om, familj eller vän. Dessa platser skall ge paus i en hektisk värld. Pauser för reflexion och andhämtning. Dessa platser skall inte ställa några krav på dig utan ta dig för precis den som du är. Du skall inte känna här att du behöver prestera något, du skall bara vara. Det är då du utvecklar ditt sinne igen och får harmoni. Hjärnan och kroppen vill med denna vila i att bara vara, hitta nya saker som utvecklar dem. Glöm för allt i världen skriva ner dessa tankar, även om du inte kan förverkliga dem här och nu, så kommer de att dra dig ur ditt svarta rum.

Ta också inte livet så på stort allvar, mitt motto är; allt ordnar sig. Det har det alltid gjort. Ibland tar det bara lite längre tid tills man hittar sitt lugn igen, men det kommer igen. Ens tröskel för inre smärta sätts på prov ibland, men ta dina steg i lugn och ro. Öka inte takten, glöm hur andra har det. Tänk bara på bra du snart får det, med din inre övertygelse om att det kommer bli bra.  

En annan bra strategi är att inte tänka på hur andra i din omgivning lever, hur bra du tror att de har det. Det är inte grönare på andra sidan staketet. Dessutom kan det aldrig bli ditt liv som de har i din närhet. Helt krasst faktiskt. Det är meningen att du skall hitta din framtid och leverne. Allas liv är unikt. Så varför sträva efter hur andra har det, ditt liv är så mycket mer värt för din egen skull. Bara du är din egen ledstjärna, ge dig mer kredit för den du är.      

fredag 1 november 2019

Citat av Fernando Pessoa - portugisisk poet.

Fernando Pessoa var en portugisisk poet och författare. Han föddes 1888 och dog 1935.
 
 

1. ”Jag är så isolerad att jag kan känna avståndet mellan mig själv och min kostym.”

Detta citat låter oss reflektera över vår egen existens. Ibland är vi så fokuserade på utomstående saker att vi glömmer vad som är viktigast: oss själva. Avståndet mellan oss och vår närvaro leder till att vi ibland inte vet vilka vi är.

2. ”Lägg allt du är i de minsta sakerna du gör.”

Med detta citat bjuder Fernando Pessoa in oss att ge det bästa av oss själva. Ibland gör vi inte vårt bästa eftersom vi anser att det vi gör inte är viktigt.

3. ”Resa är resenären. Vad vi ser är inte vad vi ser, utan vad vi är.”

Detta tredje citat från Fernando Pessoa öppnar dörren till ett nytt perspektiv på världen omkring oss. För varje gång vi ser, dömer eller kritiserar något utanför oss själva, ser vi oss själva i det.

4. ”Gör inte idag vad du heller inte behöver göra imorgon.”

Prokrastinering är inte alls bra. Vi tenderar att skjuta upp saker till morgondagen som om vi hade all tid i världen att ödsla. Därur kommer talesättet: ”Lämna inte åt morgondagen vad du kan göra idag.”

5. ”Saker har ingen betydelse: de har existens.”

Detta sista citat från Fernando Pessoa vill att vi reflekterar över den mänskliga tendensen att sätta etiketter. Vi gör det för att det får oss att känna oss säkrare.

Skvaller kontra skitsnack




Att skvallra är moraliskt fel, anser många. Men forskare menar tvärtom att det fyller en viktig social funktion – och att det finns flera fördelar med skvaller. Skvaller är att utbyta erfarenheter om vad andra gör, och det är ett snabbt sätt att få reda på vad andra gör. Även detta är ett sätt för individerna att skaffa sig kontakter och kunskaper som kan förbättra tillvaron på jorden, det vill säga ett bättre liv.

Vissa säger att skvallret uppstod när det mänskliga språket utvecklades. De säger att skvaller till och med spelade en hjälpsam roll under uppbyggnaden av dagens stora moderna samhällen. Historierna som folk berättade om andra var informativa: de talade om social status, rollerna de spelade i grupper och etablerade sociala normer. Dessa historier fyllde även en funktion vad gäller jakten på en passande partner.

Lite skvaller på jobbet skadar inte, det kan till och med stärka gemenskapen. Men glider det över i illvilligt tasslande kan det inte bara sänka stämningen utan även leda till mobbning.

Skvaller är inte alltid dåligt. Lite prat om kändisar eller om bolagets högsta ledning kan bidra till att skapa gemenskap och vara ett tecken på engagemang.
Skitsnack är att läcka missnöje, prata illa och kanske ljuga om någon som inte är i rummet. Drivkraften är ofta ilska som inte får fritt utlopp utan som pyser ut och sprids i destruktiv spiral.

Skvaller och skitsnack är besläktade. De bottnar i att vi människor har ett grundläggande behov av samhörighet och att tillhöra en gemenskap. Både skvaller och skitsnack fungerar som ett sammanhållande trygghetskitt mot omvärlden. Den som inte hänger på utesluts ur flocken, för att sammanfatta det krasst.

Det finns en trappa för våra behov. Den har tre steg. Först kommer överlevnaden. Vi behöver föda, vatten och trygghet, annars dör vi. Det är det första behovet: varje levande individs första utmaning. En självklarhet.
Så vi skaffar oss möjligheter till överlevnad, i form av näring och tak över huvudet. Vad kommer sedan? Enkelt: fortplantningen. Vi drivs att mångfaldiga oss själva. Skaffa barn, föröka oss. Häri ingår också sexualiteten. Inget konstigt där heller.
Nu har vi skaffat oss mat, hittat någonstans där vi kan bo, fått ligga, bildat familj. Om detta var de enda basala behoven vi människor behövde tillfredsställa skulle världen inte ha några nämnvärda problem.
Men vårt evolutionära ursprung har skapat en tredje drift i oss också. Och DEN ställer till det.
För vi behöver också social status.
Egentligen inte så konstigt. När vi väl bodde i vår grotta med vår partner och vårt barn blev vår position i flocken viktig, snudd på livsavgörande. Forskare tror att det var så själva språket föddes: ur vårt behov av ”skvaller” – alltså den process där vi tar emot och sprider vidare information om hur de andra individernas relationer och allianser utvecklades.


söndag 22 september 2019

JÄMNVIKT



I universum existerar jämnvikt mellan planeter, solar och stjärnor. En asteroid kan då och då orsaka lite problem. Oftast sker detta under ordnade förhållande. Om man ser på vår planet jorden kan det från mycket långt håll se att det råder jämnvikt där med. Blåa och jordiga toner utgör planetens färger som harmoniserar tillsamman på långt håll. Kryper man sen närmre blir det annorlunda. Många disharmonier uppstår.

Ingen på jorden vill ha denna disharmonien. Kaos är vår granne. På många sätt lever vi i förhållande både till oss själva och det runt om oss i en slags rädsla att inte vara tillräckliga. På grund av detta väljer vi konstiga vägar att gå. Ibland tänker vi bara på oss själva och vårt eget väl. Ibland tänker vi på att det inte är så mycket vi kan göra och stirrar passivt in i vår vägg och ibland öppnar vi vår mun men den blir tystad av bruset från det som utgör kaoset i vår närhet.

Hoppet blir till vår nästa. Den starka röst som befriar oss från kaoset. Kanske det då redan är försent. Vi har då förlitat oss på andra och glömt att vår egen del i det liv som vi kallar vårt. Jämnvikt kommer när allt harmoniserar. Ett kugghjulspel där allt är länkat ihop. Jag hoppas på att detta uppstår när allas medvetenhet hamnar i jämnvikt med vår planet som har harmoni med universum.

Här kommer åter den röst som talar till mig ännu från musikalen Time.

En dag i livet - lite filosofi



En dag i livet kan innehålla så mycket, var och en av oss fyller den med det som roar var och en. Min dag i Malmö, med fint väder, blev en dag i trädgården, där häcken fick sig en uppsnoftning. Vi sa hela tiden vilket väder och vilka bra ryck vi gör. Positiva små hejar rop vi ger varandra för fint samarbete. Våra hobbys som då är trädgårdsarbete ger oss mening i livet, fyller oss med känsla av något värdefullt. Jag vill gärna dö med tanken av att mitt liv gav mening, inte bara av det jag jobbar med utan att också min fritid var lika värdefull.

Små saker kan bli till stora, genom att fylla dem med saker man tycker om att göra. Antigen för sig själv eller i sällskap med någon annan. Vikten av ett gott liv, tycker jag ger mening. Men vad som är gott liv hos var och en är så olika. Vissa söker kickar, en del shoppar loss, andra söker ett inner väsen och en hel del vill bara vara.

Vad du än gör, tänk på att göra dig själv stolt. Tacksam för att du fick en dag livet med saker som du så mycket tycker om. Med människor tex som ger dig glädje. Livet är en gåva, håll det kärt.

söndag 15 september 2019

Andrea Bocelli - finsångaren



Att inte tycka om Andrea Bocelli vore konstigt för mig. Denna så ödmjuka man med ett väldigt fint leende. Han utstrålar lugn och harmoni, hans röst ger rysningar av välbehag. Man vill bara höra mer och mer. Som kvinna vill man också krama om den fina människa.

Här har jag gjort en lista med fin musik av Andrea, lite duetter där rösterna kompar varandra väl.


lördag 14 september 2019

MusikLista för höstdagar

Under hösten tar naturen farväl med ett färgsprakande skimmer av alla dess kulörer. Träd och buskar brinner av härliga jordfärger, dofterna de sprider går i mulltoner. Det är då mitt år startar, jag trivs i den krispiga luft som då hösten ger. Regn och sol avlöser varandra, min kropp och själ får både lugn och energi av dess skiftningar. Jag vill då dela med mig av en del fina höstmelodier. En liten lista med soul i musiken.





1. September med Earth, Wind and Fire - denna klassiska låt med ett härligt beat.

2. Fields of Gold med Eva Casssidy - finstämmig musik av den bästa Eva.

3. Brustna hjärtans höst med Lars Winnerbäck - fin poesi blir till musik.

4. Everglow med Coldplay - känsligheten i Chris Martins röst får en att rysa.

5. Regn i Rio med Lisa Nilsson - Allas fina Lisa

6. Breakaway med Gallagher And Lyle - en harmonisk låt som gör dig lugn.

7. Calm after The Storm med The Common Linnets - mjuka fina toner tar dig till lugnet.

8. Follow the Sun med Gnarly Gibbs - lättsmält musik med good feeling.

9. Forever Autumn med Jeff Wayne - fin melodi med fin prosa.

10. Fall on me med Andrea Bocelli och Matteo Bocelli - man bara njuter.

tisdag 13 augusti 2019

Budapest - den vackra staden


I Budapest var känslan total, en vacker stad med fina anor. Vi njöt den första dagen av att bada i ett av deras vackra bad, ett termalbad kallat Gellertbadet. Ett av det äldsta, ett lite mindre men nog så gott. Precis över Liberty bron låg detta bad. På dessa bad kan man spendera en hel dag, njuta av gott termalvatten, äta något gott och bara få ny energi till allt annat som Budapest har att erbjuda.

Inte långt från där vi bodde låg också the great Market. En stor lagerlokal av vacker natur med en stor matmarknad och allehanda souvenirer och lite goa restauranger. Här åt vi den klassiska gulaschsoppan som då är Ungerns nationalrätt.


Jag rekommenderar verkligen ett besök i denna fina stad. En pärla i Europa.

måndag 10 juni 2019

Konstnärsträff i våran trädgård 2019








Jag vill tack alla som ville vara med på detta event jag hade i trädgården, då vi hade penslar i handen och en duk framför oss. Vi njöt av fina drag med penseln och fint väder. Lite mat serverades också sidan om detta event. Vi målade tavlor istället för att göra tavlor. Det kommer bli många till sådana träffar i våran trädgård.

fredag 7 juni 2019

Marknader Skåne 2019






Marknad kommer utifrån det latinska ordet merca`tus, och betyder köpenskap. Under forntiden var marknader ofta förenade med ting och hedniska kultfester,senare kom det även att förena med kyrkliga högtider i städerna.

Knallar som dagens marknadsförsäljare kallas är från början gårdfarihandlare från Västergötland. Där finns en bygd, Sjuhäradsbygden, som fått det speciella namnet "knallebygden". Knallarna började resa omkring för att sälja ortens hemslöjd redan på 1500-talet. De hade i motsats till bönder, handelstillstånd och de färdades som oftast över stora områden, till fots eller till häst, för att sälja sina varor.

Handeln på detta sätt upphörde i början på 1900-talet. I dag förekommer marknader i stor utsträckning som lokala arrangemang. Ett trevligt utflyktsmål lika mycket som en handelsplats för köpsugna.


Kivik 16-18 juli
• Tomelilla 19 juli
• Sjöbo 19-20 juli
• Röstånga 21-22 juli
• Åhus 24-25 juli
• Gislöv 3-5 augusti
• Höör 11-12 augusti
• Ljungbyhed 17-18 augusti
• Trelleborg 24-25 augusti

tisdag 30 april 2019

Vårlik musik...



Min lista över vårlik musik.
 
 
 
 
 
Nu är sommar/våren här, då gäller det att njuta av de dagar fint väder ger oss, håll tillgodo.


Inspektör Colombo - Peter Falk



Columbo var en amerikansk deckarserie från 1968 skapad av Richard Levinson och William Link. I titelrollen ses Peter Falk, som den något påträngande, men klurige cigarrökande kommissarie Frank Columbo vid Los Angeles mordkommission. Det gjordes totalt 69 avsnitt av Columbo. Serien hade premiär i svensk TV i oktober 1972.

Från början var Columbo bara tänkt att bli en TV-film vid namn Prescription: Murder som kom 1968 och som baserades på Levinson & Links Broadway-pjäs med samma namn. TV-filmen blev mycket framgångsrik och det satsades därför på ytterligare en TV-film som fick namnet Ransom for a dead man och som kom 1971. Columbo blev en jättesuccé och därför gjordes den också som TV-serie.

 Till Columbos kännetecken hör den smutsiga regnrocken, den gamla gråa bilen (Peugeot 403 cabriolet, 1959), den ständigt omtalade "Fru Columbo", som dock aldrig medverkar i bild (men som spelas av Kate Mulgrew i en egen serie; Mrs. Columbo) och hans osvikliga förmåga att alltid komma tillbaka och ställa ännu en fråga just som mördaren tror han eller hon kan andas ut, (Just one more thing …). Columbo har svårt att hitta sin anteckningsbok, han bär aldrig pistol och han är både flyg- och sjösjuk. Dessutom får vi i princip aldrig veta hans förnamn. Dock avslöjas i det femte avsnittet, Dead Weight, att hans förnamn är Frank. Namnet uttalas dock aldrig men i detta avsnitt syns hans polis-ID (warrant card) så tydligt under ett ögonblick att det tydligt ses att det står Frank Columbo på denna legitimation.

Mördarna i Columbo spelar också en huvudroll. De är alltid framstående medborgare med välbetalda jobb. (Med några få undantag under de avsnitt som visats på ABC). Och alla utför de det perfekta mordet, om det inte vore för kommissarie Columbo. Flera av gästskådespelarna har gjort flera framträdanden. Den person som agerat mördare flest gånger är Patrick McGoohan som agerat mördare hela fyra gånger.

Upplägget i Columbo tillhör "den inverterade deckaren", där man redan på förhand vet vem som är mördaren. Det intressanta är istället vad det är för misstag mördaren gjort och som han senare kommer att bli överbevisad om.

Manerismen



Manierism är en stildefinition som härrör från italienskans maniera, som ursprungligen betyder "stilfullhet" och betecknar grace, jämvikt och harmoni. Vanligen förknippas dock ordet "manierism" med konst och konstnärer som öppet visade överdriven skicklighet, virtuositet och nyckfullhet. Manierismen utgör en kontrast mot högrenässansens harmoni, ordning och perfektion, i synnerhet på det sätt den utmärks hos Rafael och Michelangelo.

Manierismen uppstår omkring 1520 och var en reaktion mot i synnerhet högrenässansens honnörsord harmoni, symmetri och balans, som till exempel Michelangelos och Raffaello Santis verk. Michelangelo, som föddes 1475 var en djupt originell och nyskapande konstnär som har bidragit i högsta grad till högrenässansens konstnärliga utveckling, och var en av de första som på egen hand förvärvade den stora konstnärliga skicklighet som hans efterföljare gärna kopierade.  Manierismen försöker dock endast imitera de yttre kännetecknen hos Michelangelos och Rafaels konst, utan att äga dess sinne och inre väsen. Därför blir manierism inom måleri och skulptur ofta en yttre företeelse om konstnären inte lyckas tillägga något eget till den.  Inom arkitekturen var sannolikt en av förebilderna [3] Michelangelos senare verk vestibulen till Biblioteca Laurenziana (1523) i Florens. Arkitekten laborerar här med högst oortodoxa arkitektoniska element och detaljer.

Manierismen kännetecknas huvudsakligen av klara färger, utarbetade kompositioner, överdrivna former och dramatisk rörelse. Den realistiska och perspektivistiska avbildningen under högrenässansen med dess välbalanserade människogestalter kontrasteras genom de senare konstnärernas avsiktliga förvrängning av proportioner och rumsillusion. Dessa förvrängningar hade emotionella avsikter, men ville också uppvisa teknisk och konstnärlig skicklighet. Manierismen, liksom senare barocken, har också kopplats samman med motreformationen, då i opposition till det som uppfattades som protestantismens känslokyla.

Manierismens måleri representeras i synnerhet av Parmigianino, som överdriver de mänskliga formerna i Madonnan med den långa halsen (1532). Av konstverkets titel framgår det att madonnans hals är ovanligt lång. Andra målare inom manierismen är bl.a. Pontormo, Caravaggio, Rosso Fiorentino, Bronzino och Hans von Aachen. El Greco är en konstnär som är så ovanlig, spännande och annorlunda att egentligen är det svårt att kategorisera honom i någon bestämd konstrikning. I sin Greve Orgaz begravning (1586) använder han virvlande former och färger för att skapa en dynamisk, visionär bild av himlen. Vad El Greco har gemensamt med andra manierister är att hans kompositioner karakteriseras av långsträckta former, svepande rörelser och klara färger.

onsdag 20 mars 2019

Ägget - det universiella





Ett ägg består till synes av en gula och en vita. I kokt läge ser man detta väldigt klart eller stekt.
Ett ägg är början på allt.
Ett liv börjar med ett ägg. Med ett ägg kan så mycket hända.
Många frågar sig vem kom först, ägget eller då hönan...
Tja, det är då en fråga om inställning till livet, vill du tro på livet som frö eller att allt var ordnat från början..
Jag tror att ägget är början på allt det vi har här omkring oss. Ägget är det universella material som världen började med. Allt levande i alla fall. Inget kan ha uppstått utan att först varit ett ägg.
Ägget är.
Inget är så fint uppbyggt likt ett ägg.
Frågan är den, vem är modern?
Om ett frö kommer från jorden, kan då ett ägg komma därifrån också?
För om det är så. är frågan löst...
Moderjord är livets sköte och genom dess myller finner vi beståndsdelar till liv.
Ägget blir det ultimata material som limmar världen tillsammans.


Hjärtespanare




Att bli en hjärtespanare är inte svårt, du skall bara ha dina ögon öppna för de hjärtan som kommer i din väg. Hjärta som symbol är en av de mest populära symboler som vi människor känner för. Hjärtat representerar den kärlek vi ger till varandra och gärna vill ha tillbaks. Kärlek kommer från hjärtat och den får också färgen röd. Hjäteformen kan man hitta i så många olika material. Det gäller bara ha lite fantasi att hitta just detta hjärta i den miljö som är din. Mitt hjärta ligger i min smyckeskål, det är ett hjärta av metall i guldfärg, som jag fick av min brorsdotter då hon var ca 8 år. Sedan dess har jag haft detta hjärta i mitt förvar som en symbol för den fina kärlek hon gav mig vid dessa unga år.

Det finns människor som sätter just detta med att leta efter hjärta i sin miljö som en slags hobby. Jag vill lyfta fram två kvinnor som har detta som sitt livsprojekt att se sig om efter hjärtan. Det är Agneta Sjödin och Drew Barrymore. De tar då också foton av de hjärteformer de hittar och samlar de i speciella arkiv, de finner lycka av detta de hittar. En liten del av livet blir personifierat av det de upptäcker om dess form som hjärtat ger. Vardagen förgylls och får då en mening av dess upptäckter.

Kan du bli en hjärtespanare och hitta hjärtan i din närhet? Finns hjärtan att upptäcka hos dig? Kan detta ge dig tillfredställelse i din vardag att bli en hjärtspanare och kan det skänka dig lite glädje?

Att hjärtat får plats i världen, borde vara det naturligaste av allt. Från ett hjärta börjar allt, sedan sprider det sig vidare till övriga delar av kroppen och själen. De pulsljud ett hjärta ger ifrån sig, är rytmen av de liv vi bär med oss var dag i våra levande liv. Liv är puls och rytm i samklang med den miljö vi lever i och det börjar med hjärtat. Var rädd om ditt hjärta och det rum det utgör.      

torsdag 7 mars 2019

Musiklista Mars.



MUSIK FÖR MARS MÅNAD
 
 
Här kommer en lista med musik för avslappning och kreativitet denna vår. Det är härliga låtar med en känsla av fin mjuk rytm, som tar liksom hand om dig.
 
 

Inred med växter



Att inreda med växter i sitt hem ger en känsla av harmoni och av att lite av den härliga natur vi har ute kryper in till dig. Man kan säga med all rätt att det blir grönt och skönt. Med det kommer ett ansvar att sköta dessa gröna ting. Det finns väl inget så ledsamt som en vissen växt, jag känner det som ett misslyckande för mina gröna fingrar, som jag tror jag har. Du behöver inte ha många prylar eller möbler dina gröna växter gör jobbet för dig. Det finns så många att välja från, lättskötta eller de som kräver kunskap hur de skall vattnas. För ditt jobb skänker dig en grön skön fröjd och ett hem att trivas i. Så piffa upp ditt hem med något grönt, du kommer märka en stor tillfredställelse över de nyanskaffade planeterna.

måndag 4 mars 2019

Pelagoner - mitt intresse



Ett av mina intressen är just pelargoner, som jag delade med min mamma. Dessa blommor finns i så många olika färger av rött och rosa, de är helt enkelt bara så underbara. Under 2018 till 2019 har vi tagit hand om dessa blommor inomhus. Vi hoppas att de blir lika fina som de var under sommaren.
Just nu är de väldigt spröda. men med att värmen kommer hoppas jag att de växer till sig. Att vårda en blomma är att vårda ett liv och det ger mening tillbaka. Lite lycka skänks till den som beskådar något som är väldigt vackert. Man skall inte förakta dessa små saker i vardagen som ger denna känsla. allt kan inte vara av stora mått för att hitta den där känslan av tillfredsställelse. Jag hoppas så att du också har dessa små av stunder där lycka kommer till dig.

måndag 18 februari 2019

En dikt av Charlie Chaplin

När jag började älska mig själv, Charlie Chaplin

När jag började älska mig själv så förstod jag att jag i alla omständigheter är på rätt plats vid rätt tillfälle, och att allt sker i just rätt ögonblick. Så jag kunde vara lugn. Idag kallar jag det ”SJÄLVSÄKERHET”.

När jag började älska mig själv fann jag att vånda och emotionellt lidande endast är varningstecken om att jag levt mot min egen sanning. Idag vet jag att detta är ”AUTENTICITET”.

När jag började älska mig själv slutade jag att sukta efter en annan lögn, och jag kunde se att allt som omgav mig bjöd in mig att växa. Idag kallar jag det ”MOGNAD”.

När jag började älska mig själv förstod jag hur mycket det kan kränka en person om jag försöker tvinga på den personen mina önskningar, trots att jag visste att tiden inte var den rätta och att personen inte var redo för det, och trots att denna person var jag. Idag kallar jag det ”RESPEKT”.

När jag började älska mig själv frigjorde jag mig från allt som inte är bra för min hälsa – mat, personer, saker, situationer och allt som tyngde mig ned och bort från mig själv. Först kallade jag denna attityd hälsosam egoism. Idag vet jag att det är ”SJÄLVKÄRLEK”.

När jag började älska mig själv slutade jag stjäla min egen tid, och jag slutade designa stora projekt för framtiden. Idag gör jag bara vad som ger mig glädje och lycka, saker jag älskar att göra och vad som får mitt hjärta att jubla, och jag gör dem på mitt eget sätt och med min egen rytm. Idag kallar jag det ”ENKELHET”.

När jag började älska mig själv slutade jag försöka att alltid ha rätt, och sedan dess har jag haft mindre fel. Idag upptäckte jag att det är ”BLYGSAMHET”.

När jag började älska mig själv vägrade jag att fortsätta leva i det förflutna och oroa mig över framtiden. Nu lever jag endast för stunden, där allt sker. Idag lever jag varje dag, dag för dag, och jag kallar det ”UPPFYLLELSE”.

När jag började älska mig själv insåg jag att mitt sinne kan störa mig och göra mig sjuk. Men när jag sammankopplade med mitt hjärta blev mitt sinne en värdefull vän. Idag kallar jag detta band för ”HJÄRTATS VISHET”.

onsdag 13 februari 2019

Jag ser rött...



De färger som vi omger oss med under vår vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Många psykologer har studerat färger och dess betydelse och har då kunnat konstatera att färger uppfattas olika och skapar någon form av reaktion hos de flesta människor. Det har dock varit svårt att exakt klargöra vad kulörer får oss att känna eftersom det till en viss del även beror på kultur, tid och plats. Men även om det råder delade meningar kring hur färger påverkar oss kan man enas om att de har stor betydelse, och att de ofta styr oss mer än vad vi tror.

Jag vill ta upp färgen om rött. Rött förknippas med starka känslor, kraft och energi. I den västerländska kulturen står den för kärlek, synd och revolution. I den asiatiska kulturen står den för lycka, glädje och framgång. Ordet röd kommer från fornnordiskans rauor. Ordet röd är det mest spridda av alla de färgbeteckningar utöver svart och vit.

Röd- personlighet.....

prestationsinriktad, självmotiverande, oberoende

Allmänt: Rättfram, ambitiös, krävande, tävlingsinriktad
Mål: Resultat
Söker: Kontroll
Undviker: Beroendeställning
Under press: Beordrar
Framtoning: Effektiv
Strategi: Makt