fredag 13 december 2019

Lucia - ljusbärerskan



Idag i Sverige, firas det Lucia, en fin dag då man bär ljus om bättre tider. Detta är ett litet inlägg för att hedra denna dag. Helgonet Lucia kom från Sicilien, och har under många hundra år firats i vårt land. Vi sjunger speciella julsånger och baka lussekatter till denna dag. Många skolor firar denna dag med lussetåg och föräldrar blir inbjudna på fika.

Här är ett recept på de lussebullar vi bakar.


  • 50 g jäst
  • 5 dl standardmjölk
  • 150 g smör
  • 250 g kvarg
  • 2 dl strösocker
  • 1 g saffran [2 förp]
  • 1 tsk salt
  • 16 dl vetemjöl, ev lite mer
  • russin

Pensling

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • Gör så här

    • Annas saftiga lussebullar
      Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).
    • Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
    • Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.
    • Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
    • Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.

  • Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
  • Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
  • Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
  • Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
  • Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
  • Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar