onsdag 28 februari 2018

Heraklion


Här kände vi oss som hemma. Vi bodde på hotell Mirabello, ett mysigt mellanklass hotell mitt i centrala delarna av Heraklion. Vi njöt så av vår vistelse där och sa många gånger att här skulle vi ju bo för alltid. Staden har allt, puls, caféer, restauranger, strand och blått blått hav.

Vi var runt på många roliga museum när vi var här. All Kretas och Greklands historia finns representerad  här. Kreta var den ö där de demokratiska krafterna sattes i rullning för fösta gången. Kretsianerna är väldigt stolta över sin historia och ser till att den lyfts fram fint på dessa platser den representeras på.

Knossos är det ställe vi inte hann med på vår resa här på Kreta, men som sagt vi kommer tillbaka. En fin lägenhet på ca 40 kvm kostar runt 400 euro i månaden här. Så att hyra är det alternativ som står till buds om man vill vara här en längre tid. Vi kommer i alla fall att göra det en dag.  

måndag 26 februari 2018

Afroamerikansk musik 1900-tal


 

Afroamerikansk musik är samlingsbenämningen för ett antal musikgenrer, utvecklade i Nord- och Sydamerika, som härrör från de afrikanska slavarnas och deras ättlingars musik, bl a jazz, blues, gospel, reggae, samba och bossa nova.

Om musiken inte hade utvecklats så som den gjorde under 1900-talet i USA hade vi idag inte lyssnat på den musik vi gör idag. 

Jag har tagit fram sex färgade artister som jag lyssnar på då och då, härliga människor med stor personlig stil. Alla utom en är döda idag, tråkigt nog. De har varit stora inspiratörer till många unga artister idag. De får ej glömmas bort.

  • Först ut är Louie Armstrong (1901-1971) Hans låt It´s a wonderful World har nog alla hört. Tillsammans med så många fina sångare och sångerskor har han gjort duetter med. Han kommer för evigt leva kvar i mångas hjärtan med sin hesa röst och trumpet.

  • Ella Fritzgerald (1917-1996) är en av dessa som sjungit tillsammans med Louie. De har gjort låtar som Dream a Little Dream of me, Summertime och Cheek to Cheek tillsammans. 

  •  Billie Holiday (1915-1959) är en annan stor stjärna. Låtar som Take all of me, Easy living eller Gloomy Sunday går inte av för hacker. De etsar sig fast.

  • Ray Charles (1930-2004) är en annan skön prick med gott hjärta och en fantastisk karriär. Hans låtar Hit the road Jack, Mess around och Georga on my mind är oförglömliga. Han lever kvar än i dag. 

  • Etta James (1938-2012) är en otrolig skön sångerska, med en feeling så man ryser. Hennes låtar At last och A sunday kind of love är härliga örhängen. Hon bara äger. 

  • Sist men inte minst den härlige George Benson (1942- ) som fortfarande är med oss gör härligt groove, som också etsar sig fast. Jag pratar låtar så som Give me the night och On Broadway. Nog kan man dansa till dessa än i dag. 

Jag har en lista på Spotify med dessa härliga. Där är 27 spår med låtar att njuta till. Listan heter Good old Music. Håll till godo. 


Prag



Här är några härliga bilder från Prag. Vi var där förra våren, vi njöt så. Jag blev helt förälskad i denna gamla stad med så mycket kulturhistoriska minnen. Vi var runt i de gamla kvarteren med de smala gatorna, gick på Karlsbron fram och tillbaka, kom till det fina torget med det astronomiska uret och tog en Stratupramen ( god Tjeckisk öl ) i solen. Ja, mysigare stad får man leta efter, jag tror till och med Prag slår ut Paris. Hit vill jag komma flera gånger, vi hann inte med allt nämligen. Vi har mycket kvar att se. Vill man komma till ett billigt hörn av Europa är detta ypperligt. Mat och öl är billigt här. Hotellen är ej så dyra heller. Vi bodde mellan centralstationen och gamla stan. Ett bra hotell med fina möjligheter till promenad in i staden.    

Island

 


Jag skulle rekommendera att åka till Island, ett väldigt vänligt land i norr. På några dagar kan du få fina naturupplevelser i form av vattenfall, gejsrar och storslagna kontentalplattor som möts. För att ta dig till detta väldigt vackra, kör du genom hedlandskap som gör dig hänförd. Vi var där 2016 i september och dessa hedar hade en härligt gyllne gul färg. Bergen i bakgrunden gav sceneriet en dramatisk look och vi kände att vi var på historik vikings mark. Jag hoppas så att komma tillbaka dit och att få kör omkring lite mer på denna underbara ö. Det är ett sant nöje att vistas här. Den ända nackdelen är att på Island är det dyrt. Självhushållning är ett alternativ för att klara budgeten här. Ja, detta är i alla fall en resa jag sent kommer glömma.   

söndag 25 februari 2018

Buddha - en tanke åt mina kära och nära


Denna Buddha besökte vi när vi var i Bangkok 2016. Detta ställe ligger vid foten av den stående gyllene Buddhan. Här kan man tända rökelse och tända ljus för sina nära och kära. Då man går in på detta Tempelområde får man vara ordentligt klädd. Det går ej att komma i shorts och linne.

I Bangkok finns det många Tempel och Buddhas. Detta område vi hittade var ej så fullt med turister. Vi kom hit med en tuck-tuck från vårt hotell Dusit Thani. En vinglande väg genom Bangkoks hårt trafikerade gator. Värmen var intensiv, då vi var där i april, den varmaste månaden. Vi gillar dock värmen, den gör gott för våra frusna själar, då vädret hemma i Sverige fortfarande är kallt.

Om ni ser de små blommor som är i vattnet, så är det stearinljus som flyter. Man köper dessa hos en thailändsk munk och tänder sedan dessa för att skänka en tanke åt sina nära. Hela detta område luktade av rökelse, vi var så varma och fick köpa vatten där i närheten för att överleva. Jag tror till och med att jag köpte en hatt där för att slippa solsting. Det var vår första utflykt i Bangkok.

Schacktavlor


Dessa tavlor är de senaste i den rad av motiv jag har målat upp. De har storleken 15*15 cm , så de är inte stora. Det är min sambos intresse i schack som gjort att dessa motiv har kommit till. De är då fem i antalet, alla de större pjäserna har målats upp med en bonde.

Spelet schack är väldigt fascinerande, men svårt att lära sig spela nu i min ålder. Nog för att jag försöker, men de barn jag spelar mot, de slår mig hela tiden. Schack är ypperligt att börja spela när man är ca fem, sex år, då har du möjlighet att utveckla fina tekniker.

Det finns en liten pojke jag spelar mot i schack, Hugo, han är fantastisk. Som han spelar bort mig. Senast tog han alla mina pjäser, då han äntligen sa schackmatt. Det liksom glittrar i ögonen på honom, då han vinner. Han är sex år och att få slå mig som är vuxen, är så roligt för honom. Och jag bjuder på det så gärna.   

lördag 24 februari 2018

Majbål hemma

 


Här är vårt majbål från förra året, den eldas ifrån vår gamla grill. Det är dan innan första maj och solen lyser från hög himmel. Vi har tagit fram positionsstolarna och njuter av att få den där fina färgen i ansiktet. Dessa dagar är guld, man får fina endorfiner av att få stressa av på detta sätt. Runt omkring oss slår sakta våren ut i fin grönska. På denna dag hoppades vi på sommaren, den blev då lite av en besvikelse här i Sverige. Nu när det fortfarande är februari, kan man önska att sommaren detta år blir annorlunda. Idag har vi tagit vår första kopp kaffe ute. Solen lyser, men det är kallt.

torsdag 22 februari 2018

Tulpaner från Amsterdam


Att tulpaner har sitt hemland i Nederländerna vet nog många av oss. Tulpaner är de blommor som kommer först om våren. Denna underbara blomma har också blivit besjungen. Här kommer texten till sången Tulpaner från Amsterdam som då besjungs av Lasse Lönndahl, ja även Alice Babs.

Muntert en väderkvarn svingar vingarna runt som till dans.
Under de svingande vingar kysste en Gretchen sin Hans.
”när du nu reser ifrån mig”, sa hon, och tåren den rann.
”Hur vet jag att du mig älskar ännu?”
”Det ska du få se”, svara’ han ...
|: när det våras skickar jag till dig tulpaner från Amsterdam.
Jag ska skicka varje dag till dig tulpaner från Amsterdam.
när vi ses igen så får min vän tulpaner från Amsterdam.
Gula, röda ska dom glöda.
Jag ska svara och förklara det som inga ord får fram med
tulpaner från Amsterdam:

Ryska husen i Riga och Warszawa


Efterkrigstidens monumentalism

I Lettland liksom i många andra av de forna sovjetrepublikerna hittar man i de största städerna exempel på arkitektur från stalineran. Denna stil, s.k. socialistisk klassicism eller stalinistisk arkitektur,  infördes i Ryssland på 1930-talet och i Lettland omedelbart efter andra världskriget. Dess främsta kännetecken var monumentalismen och den manifesterades i offentliga byggnader och maktelitens bostäder.
Dessa byggnader skulle inge respekt och väcka folkets beundran och de symboliserade idén om sovjetväldets beständighet.
Allt detta skulle åstadkommas utan onödig lyx, vilket ansågs vara ett borgerligt påfund och därmed förlegat.

Dessa hus har jag beskådat på mina resor i dessa städer, landmärken åt städernas siluett. När man har gått omkring här bland deras gator, ser man dessa höga hus sticka upp lite var stans, de blir som ett riktmärke på promenaden man går. Är de fula eller har de ett värde, ja detta dryftar de lärda om. Jag tycker nog att de ståtar med ett uttryck för arkitektonisk pampighet. På ett annorlunda sätt än en del andra byggnader  som byggs. De utmärker sig i alla fall.


onsdag 21 februari 2018

Drycker jag har för min njutning skull.



Ja man skall väll inte skriva om de alkoholvanor man har, men jag gör ändå ett försök i att beskriva de som ger mig lite mervärde. De tre på bilden får bilda essensen över det jag dricker på sommaren. Vittvin toppar listan, denna ljuvliga dryck som svalkar så i dagar av hetta. Även en färsk pressad juice passar bra och gör samma himmelska effekt. Den är helt utan alkohol, så god och svalkande den med. Sen har vi ouzon, mmm den är ljuvlig efter mat. Den skall serveras med is och då få sin grumliga färg. Vi har detta hemma, och på terrassen under varma sommar dagar gör detta susen för humöret.

Som vittvin har jag en favorit, det är från Nya Zeeland. Namnet är Stoneleigh Sauvignon Blanc, ett fint vitt vin som blommar efter var klunk du tar. Njutningen är fullkomlig, kan drickas tillsammans med mat som har havskaraktär. Eller bara som det är. Kostar på systemet runt 100 kronor.

Ouzo skall serveras med is som sagt, får då en mjölkig grumlig färg. Så supergott att bara smutta på efter en god middag. Ouzo har en smak av lakrits, är Greklands nationaldryck. På ön Karpathos finns det destillerier som just tillverkar denna härliga dryck. Jag och min sambo har många minnen till just ett glas ouzo. Denna dryck har vi fått vid små rätta tillfällen då vi varit på öarna i Grekland.  

Megim - vårt paradis


Detta underbara ställe är ett av de paradis vi har i världen. Hotellet heter Megim och har fått sitt namn från de medlemmar i familjen som just äger detta boende. Ja var ligger då detta underbara ställe kan man undra, jo på Kreta. Ja, Kretas södra kust mot Afrika. Orten har det fina namnet Paleochora. Vi kom hit här en sommar för schack. Och vi föll pladask för denna del av Kreta. Ett lugnt och behagligt ställe med en fin känsla för semester. Varmt var det, vi var här i Juli, men eftersom vi hade stranden nära, kunde vi bada så ofta vi bara ville. Och det gjorde vi med besked. Stranden kändes som vår egen, vi var där själva utan att vi behövde besväras av andra besökare. Stranden tillhörde hotellet med en liten taverna där till. Vi tänkte många gånger att vi hamnat i paradiset. Vi har nu till mål att återvända dit igen.

Liten sommarbild från september

 
 


Denna plats som ses på bilden är vår rekreationsplats i livet. En plats att vila på. Vi tar bilen till Falsterbo och stranden där. På vägen har vi köpt smörrebröd med oss, från smörgåsbutiken i Höllviken. På stranden här fäller vi upp våra strandstolar och njuter av  det goda vi har köpt med oss. En öl eller två slinker också ner, kaffe har vi i termos, kanske ett ballerinakex finns där i väskan också. Vi absolut kopplar av här. Vilar våra ögon på den horisont vi ser framför oss. När vi kommer hem har vi både fått sol och salt stänk i ansiktet och stressat ner så pass att vi känner oss redo för livets alla krumbukter. Vi rekommenderar detta till alla, att hitta en plats i ens närmiljö, där man kan få ladda sina batterier och bara vara.


tisdag 20 februari 2018

Bourgonvilla - Trillingblomman




Detta är den växt som jag fotograferar mest när jag åker till länder så som Grekland. Den är helt fantastisk att beskåda. På bilden finns tre mäktiga bourgonvillas som är fotograferade på Malta och i Grekland. Visst är de fantastiska...

Trillingblomssläktet (Bougainvillea) är ett släkte i familjen underblommeväxter. Arterna i släktet är vedartade, tornförsedda, blommande klätterväxter som ursprungligen kommer från regnskogen Amazonas i Sydamerika. Släktet är uppkallat efter Louis Antoine de Bougainville, en fransk upptäcktsresande som ledde den expedition som fann växterna i Brasilien på 1760-talet.
Den egentliga blomman är liten och vanligen vit, men varje samling av tre blommor omges av tre eller sex färgstarka, tunna, pappersliknande högblad. De kan vara rosa, ljuslila, mörklila, röda, orange, vita eller gula.
Där klimatet är lämpligt är trillingblomssläktets arter omtyckta prydnads- och trädgårdsväxter. De används även som krukväxter. Det finns ett otal sorter både av de rena arterna och av hybrider. Växterna är starkväxande och blommar året runt i varmt klimat, särskilt om de beskärs. De trivs bäst i starkt solsken och behöver regelbundet få gödning. Däremot krävs inte så mycket vatten. Tvärtom så blommar de inte och kan även tappa blad om de får för mycket vatten.

Blommor jag nu väntar på.



Dessa små blåsippor, har vi upp stickandes i en rabatt nära huset. De har inte kommit så långt som på bilden ännu. Bladen finns, men blommorna lyser fortfarande med sin frånvaro. Bilden är tagen 31 mars förra året, så det dröjer inte så länge tills de står i blom. En fin liten blomma som är fridlyst här i Sverige. Att den finns vid vårt hus är förunderligt, vi vet inte riktigt hur den hamnat där. Vi välkomnar den var vår den står där i blom för oss.

En annan blomma vi nu också väntar på är Liljekonvaljen. Den har vi en kruka, skotten där har jag tagit från det hus mamma och pappa hade i Höllviken. Just nu har inget kommit upp, det  kommer dröja tills maj innan något syns. Jag har en bild på när skotten sticker upp ur krukan. Dessa härligt doftande blommor, sprider mycket glädje åt oss. Bilden tagen 2 maj 2017.



Frukost - det bästa målet på dagen.



Att äta frukost är det mest optimala för hälsan, det gynnar hela dagens framtida aktiviteter. Du får en bra start på dagen och energiflödet blir mer jämnt. Här är en frukostbild på vad vi hemma äter, det kan i och för sig variera, men oftast ser det ut så här. Ett ägg, två knäckisar, äppeljuice och där till kaffe. Ibland har vi rödbetsjuice och en shot av ingefära också, kanske ibland egengjort knäckebröd. Och vi får inte glömma den goda havregrynsgröten vi tar med kanel och rivet äpple, också det fantastiskt gott. När vi är ute och reser försöker vi hålla samma standard på frukosten då med. Här är en bild på vår morgonstund i Chania.

  
Kaffet är serverat med juice till, smörgåsar och grapefrukt till det. Supermumsigt!
Magiska tider på dygnet, och då här i skuggan innan det blir för varmt.

måndag 19 februari 2018

Grillad Bläckfisk - det godaste som finns



Här är en bild från mitt besök på Kreta för ett tag sen. Bilden inbjuder till en måltid bestående av en grillad bläckfisk tillsammans med kokt/stekt potatis. Jag lovar, det var lika gott som det ser ut. När jag kommer till Grekland, så måste jag äta det minst en gång innan jag känner att jag har varit där. Det är absolut det godaste jag vet, och grekerna gör denna rätt så väldigt god. Hittade ett recept på just detta, kanske det är något som ni vill pröva på att laga.
                                                                                        
 1. Skölj bläckfisken och dra loss huvudet med hjälp av bläckfiskarmarna (tentaklerna). Inälvor och bläcksäck följer då med.
2. Skär loss tentaklerna strax nedanför huvudet. Släng huvud och inälvor.
3. Dra ur broskpennan som sitter inuti kroppen.
4. Dra av skinnet.
5. Skär upp bläckfisken till ett platt stycke med insidan upp. Skrapa bort alla hinnor. Snitta tunna parallella snitt halvvägs igenom med en vass kniv till ett rutmönster.
6. Blanda samman ingredienserna till dressingen.
7. Hetta upp en grillpanna med litet olja. Lägg i bläckfiskarna med den snittade ytan nedåt samt tentaklerna och stek ca 1 min. Tryck lite lätt på bläckfiskarna så rullar de ihop sig. Vänd tentaklerna. Stek alltsammans ytterligare ca 1 min.
8. Lägg upp bläckfisken på tallrikar med rucolasallad. Stek hastigt halverade cocktailtomater med lite av dressingen i grillpannan så de blir varma. Häll det över bläckfisken och servera med dressing, flingsalt och citronklyfta.          
         

Ett Altare



Detta fina altare fann vi på vår promenad vid Kiviks strandängar. Det ligger i ett område kallat Knäbäckshusen. Altaret är upptakten till mitt nya inlägg.

Inom kristendomen är altaret det bord i kyrkans kor där prästen förrättar mässan. Genom Jesus instiftande av nattvarden som en gemensam handling för de kristna, blev det bord där nattvarden skedde ett altare för de kristna. Det var alltså Kristi blod (vinet) och Kristi kropp (brödet) som blev offerföremålen på bordet. Redan på 200-talet finns uppgifter att man kallade nattvardsbordet för altare.

Ett altare finns inom många religioner. Alla har de gemensamt att man vänder sig till sin gud för vägledning. Ett altare har i religionernas tidiga skede varit en plats man offrar något för sin gud eller gudar. Idag har vi det till eftertanke om att få små böner hörda.

Mitt nattduksbord har ibland varit en sådan plats, en tanke till frid i sinnet, då jag tänker på dem som ej finns i livet längre. Så här ser mitt bord ut.


Där finns böcker jag läser, små anteckningsblock, foton på mina kära, en ängel, stenar från resor, klocka och en bok där jag samlat foton från de dagar med mina kära och nära.
Detta är mitt altare, jag offrar inget där men har det till eftertanke. En paus i vardagen uppstår där.

söndag 18 februari 2018

Marknader i Skåne under sommaren 2018


Marknader det ypperliga för mig att göra fin shopping på, jag bara älskar det. Samlade ting på små bord bjuds ut till hyfsade priser, gör mig bara så lycklig. Detta myller från dessa marknadsplatser ger en känsla av gamla tider, då det nästan var det ända sättet att handla på. Du går i gångar av små stånd och väljer med fingertoppskänsla ut det du vill ha med dig hem, så himmelskt.

Den bild jag har ovan är från en marknad i Riga då vi var där 2013 i augusti. Deras specialitet var just bärnsten, som du kanske kan se på bilden. Stickade kläder var en annan. Jag tror inte jag köpte något sådant med mig hem dock, det blev nog nått halsband med fina stenar i stället.

Här kommer i alla fall en bild på de marknader som kommer gå av stapeln i Skåne under sommaren.



Som du ser på bilden är det rätt många som säljer sin föremål denna sommar. Det är bara att välja ut någon som passar, de olika knallarna åker om kring till var och en, så det är liknande saker som säljs.


Antikmarknaden i Degerberga



Degerberga antik och samlarmarknad är något vi försöker återvända till vart år. Brukar ligga i juli runt den näst sista helgen där. Här samlas alla som har något de vill sälja, de har gått husesyn hemma, letat efter sådant de vill göra sig av med och går att tjäna en slant på.

Vi har varit där nu två år i rad och det är ett kärt nöje. Hittar allt och ingenting. Man känner igen så många föremål man har sett från sitt föräldrahem. Fina prydnadssaker med fint hantverk bakom, många erkända konstnärer som folk har haft i sina hem, ligger på bord i gångar här. Vi njuter när vi går här, pratar ibland med dem som säljer sina ting, får en fin historia till de vi då köper.

Degerberga ligger på Linderödsåsen omgivet av härliga skogar. Man kan även besöka Skånes enda tvåstegs vattenfall i den fina naturparken Forsakar. Skön stigar tar dig till vattenfallen och det luktar starkt av mull.



lördag 17 februari 2018

Så målar jag upp en oljemålning.



Att måla upp en oljemålning kräver lite arbete. Steg för steg får man upp det motiv man valt ut. Allt börjar med en skiss. Ingen konstnär eller hantverkare går utan en skiss för att komma igång med det de skall utföra. Så här gör i alla fall jag när en oljemålning målas upp.

  1. Gör en skiss på ett papper på hur din tavla skall se ut.
  2. Gör sedan din skiss på duk, kanske inte så detaljerad, gör mer konturerna av ditt motiv. Gör detta med en kolpenna.
  3. Måla sedan din kolskiss med en färgblandning av Ultramarinblått och Vitt. Ta sen en tygtrasa och slå bort kolet.
  4. Lägg sedan i färgfälten de grundläggande färger som tillhör ditt motiv.
  5. Därefter börjar tavlans riktiga uppbyggnad. Med alla de färger som tillhör detta motiv.
  6. Sist men inte minst, innan tavlan känns färdig. Kollar jag så att ljus och skugga får sin rätta plats på motivet och tavlan. Ser också till att jag fått ett djup i tavlan.
Oljemålning för mig är det mest ypperliga för mitt konstnärs yttrande. Här får jag ut det som finns inom mig. Det är en frid att måla.

La Dolce Vita



Livet är kanske inte alltid så där härligt, det finns mycket att kämpa emot och för. Men nog kan ni hålla med om att det ibland är riktigt ljuvt. Ja, nästan euforiskt. Speciella tillfällen då man bara suckar av välbehag. Du kan säkert räkna upp dessa tillfällen och berätta varför dessa var så ljuva.

Jag har hittat fyra låtar som beskriver om dessa tillfällen i livet och låtarna har fått namn efter italienskans La Dolce Vita.

  • La Dolce Vita med gruppen After Dark beskriver hur de vill bada i champagne med glitter och glamour genom resten av livet, bort från alla krav och ansvar.
  • Ryan Paris beskriver i sin låt Dolce Vita om hur det ljuva livet med sin kärlek till sin nästa är det bästa för honom. Det är bekräftelsen från sin nästa som ger honom en bit av det ljuva livet.
  • Noice har också en låt som heter Dolce Vita. Där berättar de i sin text om saknaden till sin käraste och all de minnen från den tid som gav det ljuva livet.
  • Mauro Scocco beskriver i sin låt Dolce Vita också om kärleken till sin nästa som det ljuva livet.
 Ja, det ljuva livet är fullt av härliga känslor, som får en att sväva en bit från marken. Varför skall man inte få detta, man kan ju inte gå omkring i lera hela tiden. La Dolce Vita är och förblir den sköna väg att vandra och leva för. Tillsammans kan vi göra den möjlig.  

fredag 16 februari 2018

Malmö konstmuseum



Malmö Konstmuseum visar:

Perpetual Uncertainty - konst och radioaktivitet

24 februari – 26 augusti 2018 Vernissage och invigning 23 februari

Perpetual Uncertainty samlar konstnärer från Europa, Japan och USA för att undersöka frågor om radioaktivitet, strålning och om utmaningen i att förstå och hantera mycket långa tidsperspektiv.
Konstverken i utställningen diskuterar hur kärnkraft har påverkat vårt sätt att tänka kring begrepp som minne, kunskap och tid. Hur kan man till exempel förstå halveringstiders svindlande tidsperspektiv? Hur kan vi kommunicera på ett sätt som förstås av människor, som måste känna till vårt radioaktiva avfall, om 100 000 år? Går det ens att föreställa sig hur världen kommer vara då?
 
Utställningen ger perspektiv på hur det är att leva idag. Sju år efter olyckan i Fukushima och 32 år efter Tjernobyl. En tid där provsprängningar och upprustning av kärnvapen påminner oss om hotet av ett kärnvapenkrig. Och en tid där vi bara är precis i början av den närmast oändliga tid som radioaktivt avfall måste förvaras innan de slutar vara aktivt.
 
Medverkande konstnärer är James Acord, Shuji Akagi, Lise Autogena och Joshua Portway, Erich Berger och Mari Keto, Nick Crowe och Ian Rawlinson, Don’t Follow the Wind, Finger Pointing Worker, Dave Griffiths, Isao Hashimoto, Erika Kobayashi, David Mabb, Cécile Massart, Eva och Franco Mattes, Yelena Popova, Susan Schuppli, Shimpei Takeda, Kota Takeuchi, Jon Thomson & Alison Craighead, Suzanne Treister, Andy Weir, Robert Williams och Bryan McGovern Wilson och Ken + Julia Yonetani. ( Taget från deras hemsida. )
 
Konsthallen Malmö visar:
 
Odradek
17.2 – 6.5 2018
I novellen Familjefaderns bekymmer, som publicerades första gången 1919, presenterar Franz Kafka den med avsikt odefinierade huvudpersonen Odradek. Odradek är samtidigt ett ting – ett objekt, som han beskriver som en bunt slarvigt hoptrasslade trådar – och en varelse, vilken är förmögen att förflytta sig, tala och till och med skratta. Det är dessutom, och framförallt, ett ord, till synes utan rötter i något språk. Odradek är vidöppet för tolkning, men i första hand betonar det den förmåga en omsorgsfull blick eller en noggrann uppmärksamhet har att ge liv åt det icke levande och sudda ut gränserna mellan objekt och subjekt.

Till utställningen Odradek på Malmö Konsthall har åtta konstnärer bjudits in. Deras verk överskrider den befästa dualiteten mellan subjekt och objekt, och involverar ofta betraktaren i processer som kännetecknas av uppmärksamhet, omsorg och medverkan. Utställningen försöker att visa på kopplingar och släktskap mellan konstnärernas sätt att arbeta, trots deras olika bakgrund och ålder: Nairy Baghramian (född 1971, Iran), Katinka Bock (född 1976, Tyskland), Henri Jacobs (född 1957, Nederländerna), Laura Lamiel (född 1948, Frankrike), Judith Scott (1943–2005, USA), Hassan Sharif (1951–2016, Förenade Arabemiraten), Oscar Tuazon (född 1975, USA) och Franz Erhard Walther (född 1939, Tyskland). ( Taget från deras hemsida )

Moderna Museum Malmö visar:

PUBLIC MOVEMENT är ett utställningsprojekt som rör sig i gränslandet mellan konst, politik och dans. Här visas verk av samtida konstnärer som på olika sätt koreograferat kroppen för att diskutera normer, värderingar, makt och maktlöshet. Dessutom erbjuds ett rikt utbud av workshops för besökare, oavsett ålder och funktionsvariation.
PUBLIC MOVEMENT är ett deltagande utställningsprojekt som tittar på hur kroppens närvaro och rörelse kan användas för att uttrycka frigörelse, motstånd, politiskt ställningstagande och identitet. De medverkande konstnärerna kommer från olika delar av världen och har på varierande sätt intresserat sig för kroppens relation till politik, populärkultur och till olika offentliga och kommersiella rum.

Hur förhåller vi oss till våra gemensamma ytor? Som platser för konsensusskapande eller oliktänkande? Hur förväntas vi se ut, bete oss och röra oss? I utställningen ges flera exempel på hur normer och konventioner belyses och utmanas med hjälp av den fysiska kroppen, som bärare både av symboliska och politiska budskap.

Under hela utställningsperioden kommer workshops att hållas av dansaren och koreografen Atoosa Farahmand, samt av streetdancekompaniet Freestyle Phanatix. Oavsett funktionsvariation, erfarenhet eller ålder välkomnas alla som vill att delta.

Medverkande konstnärer: Halil Altındere; Balthazar Berling; Eglė Budvytytė; Freestyle Phanatix; Khamlane Halsackda; Maria Hassabi; Oliver Herring; Sara Jordenö; Lina Lapelyte; Klara Lidén; Conny Karlsson Lundgren; Rashaad Newsome; Adam Pendleton; Emily Roysdon; Cengiz Tekin
( Taget från deras hemsida )

 

tisdag 13 februari 2018

Slottsträdgården i Malmö


Slottsträdgården i Malmö är ett riktigt vattenhål. Här går man genom små trädgårdar och kommer fram till stadens mysigaste fikaställe. Under sommar halvåret har de skön musikunderhållning här också. Ja det är ett ställe att njuta av och bara relaxa på.

Hit tar du dig genom att gå i från Malmös stadsbibliotek på Regementsgatan, genom parken och fram mot kanalerna. Där på andra sidan kanalen ligger denna oas. Bakom ser man Malmö Slott.

Slottsträdgården omfattar tolv tusen kvadratmeter och består av flera mindre trädgårdar med olika stilar och funktioner.Begreppet ekologi är av central betydelse i Slottsträdgården och står där för organisk-biologiska odlingsmetoder, kretsloppstänkande och användning av miljövänliga produkter.
Under vår- och sommartid bjuds det på allt från skördefest, lökfestival och andra mindre arrangemang i trädgården.
 
I Slottsträdgården finner du detta populära kafé. Årets säsong öppnade den 1 april och kaféet är öppet alla dag kl 11-17.


måndag 12 februari 2018

Hemsidan - Mitt grekiska Kök



Här på Mitt Grekiska Kök kan du hitta fina recept med smak av Grekland. Jag har använt mig av några och tycker om det jag lagar. På hemsidan kan du också hitta resereportage som rör sig i detta land. Det är en kille vid namn Marcus som har denna härliga hemsida. Man blir glad var gång man går in där och får se alla dessa fina bilder på Grekland.

Genom en kontaktsida kan man skicka frågor till denne man om allt du vill ha svar på om just Grekland. Kan han ej svara dig skickar han vidare dig på någon länk han har hittat, så du ändå får ett hyfsat svar på dina frågor.

Passionen för Grekland går för mig aldrig över. Det är ett land jag alltid kommer att återvända till. Kanske jag en dag vid pensionen bosätter mig här och bara njuter av fin sol och blåa blåa bad. Detta  skulle vara det mest ultimata i mitt liv. Ett skönt boende på varmare breddgrader, där man bara får vara.

Länk till Mitt Grekiska Kök:  http://www.mittgrekland.se/mittgrekiskakok

   

10 hits of the 70s



Musik på 70-talet är personifierat med så många härliga artister. Jag skall välja ut tio stycken och detta känns jättesvårt. Dessa artister har gjort fina hits, som lever kvar än idag och gör sig bra bland all den nya musik som har kommit. Här är min lista på musik från detta årtionde.

  • ABBA, Dancing Queen. 1976
Vem har inte dansat till denna låt och kunnat varenda ord. Jag som liten, stod framför mamma och pappa med hopprep som mikrofon och mimade denna låt, låssades att jag var Agneta Fältskog. Denna låt får vara en värdig etta.
  • Eagles, Hotel California. 1976.
En låt som har ett härligt sound med en speciell text, som då tolkats på många olika sätt. Nog kan ni sjunga med i denna låt också. Denna klassiska låt får bli en värdig tvåa.
  • KISS, I was made for loving you. 1979.
Med denna låt ville Kiss medlemmarna visa hur lätt det var att skriva en discolåt. Låten är medryckande och nog har ni spelat luftgitarr till detta otroligt ösiga sound. Detta får bli min trea bland låtar på 70-talet.
  • Electric Light Orchestra (ELO), Evil Woman. 1975.
ELO gör hits efter hits, här är en av dessa. Bra sound som är deras eget, en låt man också lätt kan texten till. Denna fjärde låt på min lista är också en av de klassiker i musikdjungeln.
  • Oliva Newton-John, You´re the one that I want. 1978
Denna låt har man dansat till och tagit ton till, sett filmen den kom med, den är urläcker. En duett med snyggingen John Travolta, gjord så himla bra. Min femte placering.
  • Bee Gees, Night Fever. 1977
 Denna härliga discolåt finns på plats nummer sex. Alla har väl gjort  de moves som John Travolta gör till denna låt. Dansen till låten är så karikaristisk för just 70-talet.
  • Status Quos, Rocking all over the World. 1977
På min sjunde plats hittar man detta ösiga band med en urhäftiglåt. En glädjespridare i full styrka. Nog kan ni denna låt utantill, man blir bara så lycklig av denna låt.
  • Sweet, The Ballroom Blitz. 1973
Här kommer en låt med ett sånt ös att du inte kan sitta still. Du fullständigt bara vill hoppa. En värdig åttonde plats får denna låt. Det har gjorts ett antal covers på denna. Spela den nu och bara skaka loss.
  • Village People, YMCA. 1978
Här kommer den ultimata discolåten som nog alla har dansat till någon gång. Man blir bara så glad av denna härliga melodi och rytm. Alla moves är tillåtna och du dras in dess grove. Min nionde placering.
  • Earth Wind and Fire, Boogie Wonderland. 1979
Plats tio är hedersplatsen för detta coola band. Från deras repertoar finns mycket funk och disco. Det är bara att dansa ut sina lustar här, detta band inbjuder till det.

torsdag 8 februari 2018

Härliga utflykter i min närhet


Jag har i min närhet utflykter, som jag gärna tar mina kompisar på. Härliga stopp här i södra skåne, inte så långta att ta sig med bil heller. Vi tar det som tradition att göra dessa utflykter när det fina vädret nalkas under våren.



Första stoppet är utanför Trelleborg och då till Agdas Country Shop. Här hittar man alltid något gulligt till sitt hem. Den fina miljön ger go känsla och du tar med dig en gnutta välbehag därifrån.



Smygehuk är nästa stopp. Där äter vi tex en go ålamacka och njuter i fint solsken. Ser gott blått hav och får lite saltstänk i ansiktet.


Strandblomman i Beddingestrand är det tredje stoppet. Där finns de allra finaste blommor. De gör härliga arrangemang till dig att ta hem. Jätteduktiga är de.


Sedan kör vi till baka mot Malmö igen och på vägen droppar vi in på Hallongården. Där finns hallon i alla dess former. Goa och söta, så njutbara till att möjligt du vill göra med dem.


Annedalsgården i Räng blir sista stoppet. Där köper man hem de mest fina och närodlade grönsaker man kan tänka sig. Tomaterna här är så underbara, i säsong så klart.

Ja detta är vår tur genom södra Skåne, en härlig dagsutflykt som sätter mersmak. Ta gärna del av den, du blir lycklig i själen!


Barnteckningar



Dessa huvudfotingar är karaktäristiskt för alla barn, när de börja måla människor. Huvudet sammanlänkat med armar och ben bildar en människa. En rationalisering på hur vi människor ser ut, väldigt genialiskt.

Respekten för barns teckningar har vuxit fram i spåren av barnpsykologins framsteg. Paul Klee och Jean Dubuffet har också visat världen att dessa teckningar skall uppskattas.

Barn med sina teckningar speglar deras tillvaro väldigt nära. Av färgval och komposition kan  de uttrycka många känslor. De har redan som liten i sig hur en fin koloristisk teckning skall målas. Val av färger sitter i dem. Den första färg de uttalar i ord, är oftast gul.

Ta vara på ditt barns teckningar, de kan vara en fin present att ge dem när de blir äldre. Ett litet historiskt paket att ge och visa vad de skapade när de var små. Kasta inte dessa målningar, de bär på så mycket fin kreativitet. De kan gagna barnen även när de blir äldre.  

Elsa Beskow



Denna vackra kvinna var både författare och konstnär, född 1847 död 1953. Hon har bidragit med många barnböcker, rikt illustrerade med hennes egna verk. De mest kända är Putte i blåbärsskogen och tant Grön, tant Brun och tant Gredelin. Stilen på dessa teckningar är karaktäristik för denna tid. Fler var inspirerade av denna still, så som Carl Larsson tex. Stilen är jugendinspirerat med linjespel och svarta konturer som rymmer färgfält av klara toner.



söndag 4 februari 2018

Den lilla människans stora bedrifter




Den lilla människans stora bedrifter.

Vi som människor har en förmåga att göra förunderliga saker i livet. Vi går igenom livet och det händer oss saker som gör oss stora. Tillfälligheter tas till vara på och blir till fina bedrifter. Bedrifter som skänker mänskligheten möjligheter att utvecklas. Ämnen som fysik, kemi, medicin och ekonomi skjutsar oss framåt till nya nivåer. Vi har många personer som hjälper jordens utveckling att få en sund process framåt. Dessa människor kan inte nog prisas. De ger oss hopp om att vi kan vinna över det omöjliga.

Det finns ett talesätt som säger att ett förberett sinne tar emot en tillfällighet lättare. Detta förberedda sinne, kan se att ett litet annorlunda ting förändrar så mycket i ett område, att det kan vara avgörande för framtida aktivitet. Denna gåva har inte alla, många har mycket för sina händer, att det inte alltid är lätt att upptäcka sådana små ting. Därför skall vi med stor tacksamhet ge dessa människor en eloge för sina bedrifter, som gör att vi andra kan leva ett godare liv.

Många frågor om livet är fortfarande gåtor för oss. Alla kan inte ägna sina liv att lösa dem. Vi får vara tacksamma att det finns de som kan och har kunskapen att hitta dessa svar. Kalla dem nördar i sitt gebit, en sak är i alla fall sann, de ger sig inte tills de har fått ett tillfredställande svar.

Visst, vi andra som strävar i livet och har händerna fulla, har också många bedrifter som inte får negligeras. Vi kämpar för ett tryggt liv till våra nära och kära, vi skapar utrymme för njutning och harmoni. Det finns mycket som vi gör åt varandra, även om det inte alltid får stor uppmärksamhet. En sak är i alla fall säker, vi behöver varandras mod, energi och framåtanda för att få jorden att gå runt.

Ingen människa är värd mer än någon annan, vi har bara olika förutsättningar att bringa fram det omöjliga och det som gör skillnad. Ibland kan bara en liten sak bana vägen för stora händelser, allt har en betydelse. Jag hoppas bara att fler kan känna att deras betydelse för världen är viktig. Ingen är utan betydelse för att vi på jorden skall besegra de gåtor som skall besvaras. Vi är varandras själar. På gott och ont.         


Publiken som hyllar sina idrottsutövare - de trogna




Publiken den trogna.

De kommer gång efter gång, klappar, sjunger, skriker och visslar. Engagerar sig i sina idolers väg till toppen och dessa vinster de vill uppnå. Tillsammans skall de vinna, känslan är obeskrivlig när de lyckas. Gemensamt för båda parter är den fina eufori som uppstår och det bildar ett starkt band mellan idrottsutövare och publik. De är i symbios med varandra, de är varandras behov.

Publiken ger var idrottsutövare ett existensberättigande. De lyfts fram av sina fans och hyllas för sina bedrifter. Utan sina fans och påhejare, finns det lite att uppnå. Ingen finns där att uppskatta det man har upplevt av vinsten man har tagit. Därför behöver dessa idrottsutövare sin publik, i vått och torrt, för att få det erkännandet de så väl behöver för att känna sig uppskattade.

I motgång finns publiken där med. De känner in sina idolers förluster och hjälper dem att komma vidare. Ger dem självförtroende att ta sig upp från sina motgångar och får dem att kämpa än en gång för vinst.

Idolskapet som idrottsutövarna får av sina fans, infattar ett visst ansvar. De är förebilder och tongivare för många beteende. Det kan gälla livsval, livsföring och det som just ingår i miljön runt idrottaren. Många publiktrogna vill leva som sina idoler och då gäller det att dessa lever sunt.

De gånger jag hejat på mina idoler och sportutövare har jag pendlat mellan glädje och sorg. Starka känslor uppstår och man känner att man lever sitt liv levande. Idrotten och dess utövare ger mig lust i livet, de fångar min uppmärksamhet till så mycket. Beundran är stor, speciellt åt den förmågan att kroppsligen pressa sin kraft till det yttersta. De övervinner alla de förmågor man själv vill uppnå, de är olympiska gudar och gudinnor.