söndag 30 juni 2013

Människans filosofiska värld







Av jord är du kommen, av jord skall du åter bli....


Vid begravningen står tro och vetande sida vi sida, vårt liv präglas mycket av dessa ord. Tro och vetenskap om människans existens är idén till detta inlägg. Med tanke på hur snabbt vår värld snurrar, och hur mycket som sker runt omkring oss, är det skönt att stanna upp och reflektera. Vi är komna ur elden, jorden, luften och vattnet, skapade av partiklar från dessa element. Sprungna ur vattnet som ödlor och började vår färd upprätta som apor för att ta för oss av naturens föda i vår närhet. Eftersom naturen stod till vårt förfogande blev vi beroende av dess frukt. Vi lever i naturen dagligen på ett eller annat sätt, vi har också den att frukta, eftersom den kan spela oss spratt så som med stormar och jordbävningar, skyfall och bränder. Människans första tro låg till grund för denna praktfullhet vi har runt omkring oss. Denna natur har dyrkats och erövrats av många stora män och kvinnorna har samlat visdom och kunskap om dess kraft. Tillsammans har vi samlat kunskap som har fört utvecklingen framåt och gjort att vi dag är toppen av näringskedjan. Allt kan inte besegras, och tur är väl det, lite utmaningar måste nog finnas.
                                                                              
Att naturen står i centrum är helt säkert, men människans position har varierat under alla dessa år. Filosofer har försökt ge sin syn på hur människans existens befunnit sig på jordens naturum. Thales, en naturfilosof i Greklanda antika värld, var den förste att tolka jordens mysterium. Han menade att allt är sprunget ur vattnet, ett urämne för allt levande. Han var förgrundsgestalt för den västerlänska kunskapen som menar att mänskligt förnuft står högre än gudarnas åberopande. Och att människans själ är odödlig. Detta delar han med Sokrates, Platon och Aristoteles. Sokrates, den första att kallas sig filosof ( älskare av visdom ) , trodde på människans goda natur. Oraklet i Delfi sa att det var samtidens visaste man. Sokrates menade att människor som såg igenom "sinnenas bedrägliga skuggbilder" var utmärkta politiker. De agerade utifrån pliktkänsla och inte från maktbegär. Platon, som tog lärdom av Sokrates, pratade om idealstaten. Den var indelad i tre delar som sammanfaller med själens och kroppen. De tre delar var produktionen, skyddet och styret. Aristoteles tog också intryck av dessa idéer. Han menade att människan var en politisk varelse med förståelse för mänskligt beteende. Han grundlade de första reglerna för fysiken. De fem elementen var hans vetenskap ( jord, luft, eld, vatten och himlakropparna ). Han grundade regler för retoriken hos människans natur. Han menar att människan fattar beslut enligt följande; ETHOS - förnuft, dygd välvilja och tillit, PATHOS - logik, mänskligt resonerade, människans kunskap om världen och sig själv, LOGOS - om att väcka känslor, visa känslor, röra och påverka.

Dessa fyra lade grundstenarna åt psykologin vi har idag runt om oss i den västerlänska miljön. Man skulle kunna uttrycka sig så här: Känn dig själv, så känner du andra....Var kommer då miljön och naturen in i dessa rader. Jo, använd ditt sunda förnuft till hur tillkomsten av det fantastiska vi har runt omkring dig. Resonera kring de kunskaper du äger och skaffade dig nya genom din nyfikenhet. Känn tillfredställese i de pauser du ger dig i detta informations samhälle och ge dig ut i naturen och kom tillbaka till ditt ursprung.
För vad behöver vi mest av allt här i världen för att fungera som mänskliga individer. Jag menar det är vatten, luft, föda, KÄRLEK, kläder, ett hem och en försörjning av något slag. Har du detta så klarar du dig i detta liv där allt möjligt kan hända dig. Sträva efter dessa ämnen och du kan känna lycka i ditt liv. Ta reda på om vad dessa ämnen är för dig och på vilket sätt du vill ha dessa skatter.

Låt förnuftet styra din natur och känn dig ett med miljön runt omkring dig........
Lycka kan bara komma inifrån, sök det som tillfredsställer dig....                

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar