söndag 3 maj 2020

Snäll - en egenskap som det behövs mer av



Varför ska man vara snäll? Svaret kan tyckas självklart – kanske så självklart att vi aldrig egentligen formulerar det. En som däremot har ägnat mycket energi åt frågan är läkaren och författaren Stefan Einhorn, som har skrivit boken ”Konsten att vara snäll” och hållit många föredrag i ämnet.

Snällhet är en av de mest underskattade egenskaperna i vårt samhälle, menar han. Att vara snäll och göra goda gärningar är inte bara bra för den du är snäll mot, utan också för dig själv. ”Och i ledarskapet är snällhet en nyckelegenskap – medarbetare som känner sig väl behandlade mår och presterar bättre”.

Begreppet snällhet är mer svårtolkat än man kan tro. Å ena sidan kan det tyckas självklart att man ska vara snäll – så självklart att det inte ens behöver sägas. Å andra sidan förknippas begreppet förvånansvärt ofta med negativa egenskaper, såsom dumhet, naivitet och undergivenhet. Snällhet tolkas alltså antingen som en positiv men ointressant egenskap, eller som en negativ egenskap som leder till självbedrägeri.

En snäll människa måste ha omdöme, mod och integritet. Annars blir man mes-snäll eller dum-snäll. Men har man dessa tre egenskaper så är snällhet bara positivt. Det finns till exempel ingen motsättning mellan att vara snäll och att fatta tuffa beslut – så länge avsikten är att fatta rätt beslut.

Vi kan nog alla bli lite snällare – det gäller bara att fatta ett medvetet beslut om hur vi vill agera mot våra medmänniskor. Vi har dåliga sidor att övervinna och goda sidor att utveckla. Och det fantastiska är att vi inte bara gynnar omgivningen med vår snällhet, vi blir också själva lyckligare.

En artikel från Einar Wiman, är detta tagit från, som intervjuat Stefan Einhorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar