lördag 30 november 2013

Salvardor Dali - surrialistkonstnären


Jag stiftade bekantskap med Dali för första gången på en stor utställning av honom på Louisianas konsthall i Danmark. Det var fantastiska tavlor vi fick skåda under denna utställning. Vi fick även stifta mer bekantskap med honom genom den film Orson Welles gjort om denna stora konstnär. Jag och min pappa sa hela tiden under denna film - vilken galen människa. Han tog verkligen ut svängarna och skapade tavlor ingen annan har gjort. Helt vansinniga skapelser med en stil som påverkades av sin samtid. Sigmund Freud var en inspirations källa. Stilen som är speciellt för Dalis konstutövande är surrealistisk.

Salvador Dali levde mellan åren 1904 och 1989. Han föddes i Figureres, Katalonien, Spanien. Han mest kända verk är Minnets envishet som stod klart 1931. Han levde med sin fru Gala som blev som en musa för honom. Tillsammans skapade de Dalis värld av tavlor och han blev vida känd som konstnären med det exentriska beteendet.     

Min semester på Malta.


Detta underbara sol och bad område var vårt under en vecka i november nu 2013. Vi njöt av gott sommar väder och blev brunbrända på hela kroppen. Som ni ser ligger pool och hav tätt nära varandra och man kunde doppa sig åt två sidor. Poolen var i och för sig väldigt kall men havet inbjöd med varma bad och det salta vattnet var en lisa för själen.
 
Hotellet som stod med detta poolområde till vårt förfogande var Seashell suncrest hotell i Qawra på Malta. Runt om hörnet från hotellet finns restauranger och presentbutiker i alla dess former. Härliga promenader går att göra runt om Qawra och du får salta stänk av hav som stärker din solbränna.
 
Det finns mycket att se på denna ö om man vill. Tur till Valetta är ett måste om man är här för första gången. Sliema är ett annat ställe för bra shopping. Golden beach för härliga dopp i hav med strand som kan jämföras med Falsterbo. Men varför inte bara ta det lugnt där du bor nu på detta fina hotell och ladda batterierna och utnyttja dess gym och pool för fin motion. Om du skulle finna det tråkigt, gå till byns lilla piazza och gå in i den mysiga lokal där du kan förkovra dig i ditt måleri. Vilken lokal menar jag då? Jo det får du se när du kommer fram. Har du den lusten att måla så kommer du att hitta dit, jag lovar.     

Film; Pojken med den röda ballongen.

 
 

Pojken med den röda ballongen är en fransk novellfilm från 1956 gjord av Albert Lamorisse. Den fick guldpalmen och Oscars för bästa original manus. Den utspelar sig i Paris i kvarteren kring Menilmontant.
 
Första gången jag stifta bekantskap med denna film var under en föreläsning om mobbing bland barn på den tid då jag jobbade som barnskötare. Denna film tar upp detta heta ämne på ett mycket synligt sätt. Filmen kan med andra ord användas som material när man pratar med barn om avundsjuka och vad som är rätt i vänskap.
 
Pojken och hans röda ballong står som symbol för fin vänskap där du inte behöver hålla fast någon, i detta fall ett snöre, för att visa att man är goda vänner.
Jag har haft filmen som samtalsämne bland barn i 5-års grupper. Det har varit livliga samtal om ballongen och hur den har behandlats, både skratt och tårar har uppkommit.
 
Jag rekommenderar denna film starkt till er som vill behandla detta känsliga ämne på ett mycket bra sätt. Barnens inlevelse ger föda åt många fina samtal. Efteråt att sett och pratat om denna film, låt barnen rita var sin teckning och se var i filmen de tycket det var som mest gripande för dem.    


måndag 11 november 2013

Min drömsemester.


Min drömsemester är egentligen bara en bild av mig på en liten landsväg på Frankrikes västkust med en cykelkorg fylld av vin, bröd och ost. På ena sidan av mig sträcker sig Atlanten ut sig och på andra sidan om mig flyter Frankrikes bördiga landskap förbi. Jag är i klädd basker försöker minnas det jag sett så att vid mina goa stopp i någon liten by kan måla upp dessa bilder på duk. Mina stopp på franska landsbyggden är i små byar där gästvänligheten är stor och du vaknar på ett B&B där de serverar nybakta croissanter till en go kopp kaffe. Allt detta vill jag uppleva en vecka eller två när sommaren börjar sin säsong.

Kanske är det någon av er som läser min sida som kan ge mig något förslag på vart jag kan börja någonstans på denna lång kustremsa. Vad vet jag, ni kanske redan har gjort en sån resa. Kanske inte med cykel men kanske med bil eller motorcykel. Skriv och berätta.

MVH Petra   


söndag 10 november 2013

Anders Zorn - dalkullamannen

 
Anders Zorn är vår främste konstnär med talang för det sinnliga. Ansåg att måleriets främsta uppgift är att vara en fest. Han är internationellt erkänd och har fått mycket uppmärksamhet. Han var både målare, skulptör och grafiker. Har målat många porträtt åt de högre samhällskretsarna både i Sverige och utomlands.
 
Anders var halvtysk och född som oäkting på sin tid. Född i Mora år 1860. Gifte sig med Emma Lamm som har henne att tack för de fina akvarell porträtt han gjorde av henne. Efter flera resor till Paris, London, Sevilla och New York även Konstantinopel köpte han en gård i Mora som han gav namnet Zorngården. Idag inhyser det ett museum.

Anders var en snabb och skicklig iakttagare. Han hade en skeptisk syn till all religiositet mest för att markera hans självständighet som konstnär och människa. Redan i skolan uppmärksammades hans för sin skicklighet som tecknare av sina lärare. !920 avlider han av en varbildning och blodförgiftning i buken.   

lördag 9 november 2013

Pelargoner - blommor att ta hand om


Pelargonen är besläktad med näveväxter. Finns ca 250 arter och kommer ursrungligen från Afrika.Pelargonen har fått sitt namn p g a av fröställningarnas speciella utseende. De långa näbbliknande spröten har fått många att tänka på fågelnäbbar. Ordet pelargon kommer från grekiskans pelargos, som betyder stork.

Denna växt är den vanligaste och mest älskade. Den ger ständigt blommor under säsong och kan blomma långt in på hösten. För Pelargoner gäller värme, sol och kontinuerlig näringstillförsel under växtsäsongen. På vintern har pelargonerna sin viloperiod och vill då stå i sval temperatur, +10--15 grader och relativt ljust. Krukorna måste ha rätt storlek så att plantorna kan utveckla ett bra rotsystem.Jorden skall vara mullrik, välgödslad och helst uppblandad med lecakulor.

Det finns fyra sorter som man skiljer dem åt på. Zonalpelargon, hängpelargon, engelskpelargon och doftpelargon. Ta gott hand om din pelargon och den kan bli din vän i många år.
 

Min paradrätt - kreolsk gryta

 
 

Jag vet inte hur jag riktigt kom in på denna rätt. Om det var så att jag fick smaka den först och sen hittade receptet. Helt säkert är att receptet hittades i Arlas reklamtidning om grädde. Detta är en super go gryta med många härliga smaker. Den är lätt att göra och äts go med ris och en grönsallad. Här kommer ingredienserna:

4 portiner
600 g fläskfilé
3 st kabarnosskorvar
1 liten burk syltlök
2 dl hackad ättiksgurka
1 grön och 1 röd paprika
2 dl kalamates oliver
salt och peppar
smör
grädde
  1. Skiva och stek fläskfilén i smöret
  2. Slanta korvarna och stek lätt
  3. Lägg allt detta i en gryta
  4. Hacka ättiksgurkan och paprika och lägg i grytan
  5. Häll i syltlök och oliver i grytan
  6. Salta och peppra efter smak
  7. Häll på grädde och låt det hela små puttra i en halvtimme
  8. Klart.

Håll till goda med detta recept och varför inte korka upp ett gott rött vin till denna rätt.




fredag 8 november 2013

Språkutveckling - hur kommer det sig att jag språkar

 
 


Hur uppstod språk?
Om man läser om ursprunget, har det skrivits en massa nonsens enligt forskarna. Språkutvecklingen har varit öppen för spekulationer, en del förnuftiga och en del rena påhitten.
Låt oss i all fall inse att språket behöver en lyssnare till lika stor del som en talare. Och för att bemästra ett ord behövs betydelse och uttal. Det är också möjligt att förstå ett språk utan att tala det.
 
Vi kan också konstatera att språkets ursprung kom till för att underlätta den vardagliga kampen för att klara livhanken. Språket har hjälpt oss att sammarbeta, inte bara utväxla information. Språket innehåller inte bara det vi talar utan även röstläge, kropps utryck och kroppshållning.
 
Ett språk behöver ett begreppssystem för att ge namn åt ett ting i vår närhet. Vi behöver förstå och urskilja hur detta ord kan kopplas samman till en sorts ide om ordet. Vi måste alltså ha både en fysisk och psykisk föreställning om ordet. Att känna igen likheter och skillnader bland världens fenomen är centralt, med en rik uppsättning av begrepp förstår du världen bättre. Om man har förmågan att forma begrepp åt saker och händelser ger det ett lättare sätt att ge namn åt saker och händelser.
 
Fem psykologiska förutsättningar för ett språk är:
  1. delad uppmärksamhet.
  2. imitation.
  3. motiverande tecken så som ikoner, index och symboler.
  4. att se mönster.
  5. en uppfinning
Språket är inte bara ett sätt för att vi skall sätt ord på våra tankar utan till större del för oss att kommunicera. För att vi skulle kommunicera bättre, utvecklades språket. Många hävdar att mycket av språket är inbyggt får man inte glömma att mycket skall absorberas från omgivningen för att man skall kontrollera ett språk. Språket skull inte existera utan en massa inlärning och ärftlighet.  
 


torsdag 7 november 2013

Arkitektur - staden i centrum.

 
 


Vi bor i hus, vi arbetar i hus och när vi är ute i staden omges vi av hus och anläggningar. Staden med sina byggnader är den scen som en stor del av livet utspelar sig på. Människorna kommer och går men husen består. Vi tar staden som självklar, men det finns idéer och kunskap om hur och varför staden är formad som den är. 

Varje stad har en stadsplan, vare sig den tillkommer av tillfällighet eller ett medvetet beslut av stadsplanerare. Stadsplanemönsteret är lätt att avläsa på en karta och ger kunskap om stadens historia och utveckling.
Dessa mönster jag beskriver här nere är typiska för svenska städers utveckling.
  1. rutnätsplan - (1850-talet)  industrialiseringen kommer och staden utvecklar ett mönster av rektangulära kvarter. De rika bosätter i stenhus (oftast byggda i tung barockstil, rokoko eller empirstil)  i stora lägenheter och de fattiga bor i små lägenheter i gårdshus eller ohälsosamma kåkstäder.
  2. storgårdskvarter - (1900-talet)  bildas när gatorna svänger och ger öppna sammanhängande gårdsrum.
  3. funktionalism smalhus - (1930-talet) lamellhus byggs parallellt med varandra och i gynnsamma vädersträck för att få luft och ljus.
  4. Funktionalism storskaliga förorter - (1960-70-talet) höga hus som är likformade i stora områden.
  5. postmodernismen - (1980-talet)  husen gavs större variation i både volym och fasaduttryck.
  6. nymodernism - (2000-talet)  barnfamiljer vill åter igen bo i lägenheter och exklusiva hus byggs med mycket glas och luftiga fasader. Gårdrummen och närmiljön planeras omsorgsfullt.
I en typisk svensk stad ligger kyrkan, tingshuset, rådhuset eller kommunalhuset runt stadens stora torg. Några kvarter bort ligger posten, skolan och bibloteket vid lilla torget. I stadens utkant ligger en park och nere vid vattnet ligger ett museum.
 
Staden är sedan gammalt en handelsplats. Handeln har under århundraden vuxit i betydelse.  Hansan, skeppsvarv, skogsindustrin och konsumtionsförsäljningen präglade staden. Många städer har vuxit upp i anslutning till en industri.
 
Torgen är utgör en viktig del av stadens byggstenar. Torget är en mötesplats för allehanda evenemang där vi människor kan fira och stanna upp och titta på varann. Detta stora vardagsrum kan kantas av utserveringar och prydas av fina statyer och härliga fontäner. Annars har dessa plastser varit handelsmöten för stadens fiskare och bönder. Kommunikations punkter kan dessa områden också tillhandahållit till stadens invånare.
 
Parker och naturområden har varit staden lungor och gett bättre luftkvalité, stadsklimat och trivsel.
 
Vid sekelskiftet ändrades stadens atmosfär i handvändning. Elektriciteten kom och tog över var mans hus och även den offentliga rummet. Natt och dag suddades ut. Arbetet kunde pågå dygnet runt och affärer kan ha öppet alla tider. Bra ljus minskade risken för trafikolyckor och ökar tryggheten.      



Detta är en del av de idéer stadsplanerare och arkitekter har gått efter när de har format städer i Sverige.En spännande lärdom om svensk byggnadshistoria.  

onsdag 6 november 2013

Abba - ett svenskt fenomen


 
Mina tonårs idoler av stora mått var Abba. Ett härligt band som levererade sin eget stuk på musik. Jag vet inte hur många gånger jag stod med hopprep och sjöng till deras fantastiska musik. Jag som blond var Agneta och granntjejen Kristina var Annefrid. Vi kunde alla låtar utantill och ändå kunde vi ingen engelska. På roliga timmen i lågstadiet tog man med sina fina skivor av vinyl som man sen spelade upp för klasskompisarna och det blev dans och sång för hela slanten.
 
Jag har en låt som har fastnat på sista tiden och som jag upptäckte mer när jag såg Mamma Mia filmen. Här kommer texten till denna:

Our Last Summer 

The summer air was soft and warm
the feeling right, the paris night
did it's best to please us
and strolling down the elysee
we had a drink in each cafe
and you
you talked of politics, philosophy and i
smiled like mona lisa
we had our chance
it was a fine and true romance

i can still recall our last summer
i still see it all
walks along the seine, laughing in the rain
our last summer
memories that remain

we made our way along the river
and we sat down in the grass
by the eiffel tower
i was so happy we had met
it was the age of no regret
oh yes
those crazy years, that was the time
of the flower-power
but underneath we had a fear of flying
of getting old, a fear of slowly dying
we took the chance
like we were dancing our last dance

i can still recall our last summer
{ From: http://www.elyrics.net }

i still see it all
in the tourist jam, round the notre dame
our last summer
walking hand in hand

paris restaurants
our last summer
morning croissants
living for the day, worries far away
our last summer
we could laugh and play

and now you're working in a bank
the family man, the football fan
and your name is harry
how dull it seems
yet you're the hero of my dreams

i can still recall our last summer
i still see it all
walks along the seine, laughing in the rain
our last summer
memories that remain
i can still recall our last summer
i still see it all
in the tourist jam, round the notre dame
our last summer
walking hand in hand
paris restaurants
our last summer
morning croissants
we were living for the day, worries far away...
 

Astrid Lindgren


Min favorit författare i alla väder är Astrid Lindgren. Ingen kan berätta historier som hon. Hon inbjuder till stor njutning. Astrid slår kullerbytta mellan olika gestalter och formar självkänsla hos vart barn så att de kan identifiera sig och drömma sig bort mot nya egenskaper.
 
Astrid föddes 1907 och dog år 2002. Hon fick två barn, en pojke och en flicka med två olika män. Den senaste gift hon sig med och gick från att heta Eriksson till att heta Lindgren. Barnen stod på många sätt till att hjälpa henne i hennes författarskap.
 
Många böcker blev det, en bokskatt som heter duga. Mina favoriter är Pippi, Emil, Madicken och Tjorven på film. Mio min Mio, Bröderna Lejonhjärta och Ronja Rövardotter i bokform. Dessa verk har jag nött och stötts med under min barndom. Under mitt yrkesliv som barnskötare har jag delat med mig av det som Astrid gav till mig.
 
Att inte Astrid fick nobelpriset är konstigt, hon som skrev så nära om livet och det svåra så som döden. Barn idag kan fortfarande inspireras av dessa berättelser som ge styrka och mod att vara sig själva, att vara nyfikna att fråga de stora frågorna som är så viktiga.

Istanbul - ett myller av liv och kulturhistoria.


I denna myllrande stad vistades jag i fyra dagar. Inte trodde jag att det skulle bli lätt att ta sig an denna stora stad men det gick. Från flygplatsen tog vi metro och spårvagn till hållplatsen sultanmnet.  Där efter gick vi till vårt hotell som låg i närheten av vattnet. Under denna promenad fick vi smaka på vad Istanbul hade att erbjuda. Där vi gick såg vi både Hagia Sofia och Blå moskén. Hotellet hade alla goa sevärdheter runt knuten- nämligen. Vi sa hela tiden vilken tur att just detta hotell var till för oss.
 
Första dan trevade vi oss fram mellan alla dessa härliga byggnader. Åt en god middag och eftersom vi var rätt trötta blev det en tidig nattsömn. Då skall ni veta att vi varit uppe hela natten och kollat avgångar på tåget över sundet. En storm hade dragit över Skåne och Skånetrafiken var drabbad. Men vi kom till sist med vårt plan till Istanbul från Kastrup.
 
Under tre dagar besökte vi i tur och ordning
  1. Topkapi palatset.
  2. Telecom Arena.
  3. Bron över Gyllene Hornet.
  4. Stora Basaren.
  5. Hagia Sofia.
  6. Blå Moskén
  7. Bosporen.
  8. Den asiatiska sidan.

Vi hade bra på fötterna och tog allt detta till fots. Maten blev vår energi och syn och doft intrycken drog oss framåt. Vi blev inte besvikna på denna stad som har så mycket historia att det är härligt att de vill dela med sig.


En dag i Malmö.....

 
 

Första aktivitet på schemat denna dag är en god brunch på Systrar och Bröder vid Stadsteatern. Klockan kan vara lite i tio och frukosten där kan smaka utmärkt. Vaknade gjorde jag redan vid sju tiden för att få ut så mycket av dagen framför mig. För att få den rätta goa hungern, har jag tagit en lång cykeltur längs Sibbarp, Ribersborg och BO01 innan jag landar på cafét.
 
Efter en god frukost tar jag vägen till Biblioteket, där jag letar mig fram mellan hyllorna för att hitta en intressant bok att fördjupa mig i. Det kan vara allt från skönlitteratur till facklitteratur, eller bara en bok om konsten att leva ett hälsosamt och rikt liv. Att supa in atmosfären från Bibliotekets ljusa rum ger mer smak, så jag tar mig där ifrån direkt till Konsthallens inbjudande rum. Vandra genom de stora rummen och får inspiration till mitt eget måleri.
 
Nu kurrar magen igen efter alla dessa kulturella möten, så varför inte ta en lunch på stans mysigaste pub. Bishops Arms är stället för en god musselsoppa, och eftersom det är lördag serveras denna soppa med ett kylt glas vitt vin. Jag sitter ute och ser framför mig folk gå in och ut ur Gustav Adolfs torg för att ta bussen någonstans.
 
Eftermiddagen tillbringar jag från ca ett tiden med att besöka tre till fyra vernissager.  Det kan vara galleri Miva, galleri Holm, Konstfrämjandet eller något annat litet gott galleri som denna lördag har öppet för besökare. I all fall vid fyra tiden känner jag mig rätt trött i fötterna och landar då in på Mello Yello för att sitta en stund och bara njuta av en god kopp kaffe. Här ifrån planerar jag nästa steg för resten av kvällen. Eftersom det är en dag i kulturens tecken, tänker jag ringa mina kära och nära. Jag kommer berätta för dem om mina vidare planer, som lyder att vi alla tar oss till Möllans Ost och köper en liten ostbricka var och tar den med oss till förställningen på Viktoriateatern. Vi tillsammans njuter av en härlig show och efter detta goa tar vi en sväng in om Opera restaurangen för en sängfösare. 
 
En go dag har tagits sin ända och kropp och själ har fått sitt, somnar gott av alla fina intryck för att en annan lördag göra något helt annat.