tisdag 3 december 2024

Advents fika - gott till mingel

 


Denna advents fika är i tre steg. Jag har hittat detta recept i Allt om Mat, väldigt trevlig tidning faktiskt!

Som ni ser på bilden är det tre saker som behöver göras inför detta goda! 

Först gör man kexen, som består av 3 dl vetemjöl, 150 gram västerbottenost och 100 gram smör och eventuellt 1 msk vatten. Du skall mixa allt till en deg. För att få ihop detta kan du behöva vattnet.. Forma degen till två rullar, rulla dem i sesamfrö och ställ i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader och skär rullarna i skivor, lägg dem på bakplåtspapper, grädda dem i mitten av ugnen i ca 10 min. Låt dem sedan svalna på galler. 

Till detta servera en laxröra med äpple. Denna röra gör man på 150 gram kallrökt lax, 1 äpple, gräslök, rivet skal av citron 150 gram naturell färskost och 2 krm svartpeppar. Allt detta blandas ihop till röran och garneras med gräslök.

Den andra röran är gjord av ädelost. Då använder man 200 gram ädelost, 1 dl gräddfil och 2 kryddmått svart peppar. Mixa allt tillsammans och servera till bagetter. Garnera gärna med granatäpplekärnor.. Till detta kan man då också ha en god marmelad av god smak.

Jag har detta i sikte tredje advent till vänner. Ska bli så gott! 

Brieost i ungen

 


En ugnsbakad brieost är det ljuvligaste du kan äta, allt bara smälter i munnen med stort välbehag. Hur gör då detta goda jo det är väldigt enkelt...

Du sätter ugnen på 200 grader celsius. Gärna då på varmluft. Ta fram osten och skär den i ett rutat mönster. Lägg den i en form och ringla honung över osten, som sedan ställs i ugnen i 20 minuter ca, i alla fall att den blir mjuk inuti. 

Ta ut osten dekorera den med fikon och rosmarin och ringla lite mer honung över och pyttelite flingsalt på den varma osten. Servera detta med en bit bröd eller kex. 

Mmmm kan ni känna smakerna tillsammans med ett gott mousserande vin.  

söndag 1 december 2024

De fem goaste jullåtarna för jul - enligt mig!

 


Här kommer fem jullåtar jag har på repit under julen, de värmer min själ eftersom de ger mig många minnen från jular jag har haft tidigare. 

Nummer 1: It´s the most wonderful Time of the Year med Andy Williams = denna låt gör mig lika glad var gång jag hör den, man vill liksom dansa sig igenom julen med dess dansanta sound.

Nummer 2: Feliz Navidad med Jose Feliciano = denna låt har jag sjungit mig igenom på gator i Barcelona, då vi firade jul där 2018. Vi satt ute och åt middag på julafton på en stor Boulevard i området Sants i Barcelona, helt magiskt...

Nummer 3: It´s beginning to look like Christmas med Michael Bublé = Denna sångare med så vacker röst, inramar julen så härligt. Vill bara hör mer!

Nummer 4: Let it snow, let it snow, let it snow med Dean Martin = bara för att Dean Martin var en del av min barndom och har en klassisk röst för julen. Och att jag önskar snö på julafton och sedan räcker det!

Nummer 5: Driving home for Christmas med Chris Rea = Bara älskar denna låt, mjuk fin röst som ger dig rysningar och ett budskap om tillbringa julen med nära och kära i fin hemmamiljö. Det är det bästa!


Första Advent - fyra veckor till julafton

Första Advent inleder jul veckorna, alla ljus skall tändas, glöggen värms på spisen, man knaprar på pepparkakor. Idag firar vi också Advent på första dagen i december, och vilket väder vi har i Skåne - full sol och 6 grader Celsius. Massor med julmarknader öppnar i Malmö idag. Folk handlar sista dagen på Black week. Julklapparna skall bli klara och julmusiken inramar allt väldigt gott!

Önskar alla den bästa jul ni kan ha under de förutsättningar ni har! 
 

onsdag 13 november 2024

Ärtsoppa med extra allt.

 


Ärtsoppa med familjen 2024-11-10 Farsdag

Äntligen fick jag bjuda på denna ärtsoppa som mamma har ett speciellt recept på. I alla recept på ärtsoppa säger dem att det skall vara en gul lök i receptet, men min mamma hade alltid minst 8 stycken i en väldigt god soppa. Detta är hemligheten bakom en god ärtsoppa, annars är det ganska likt de recept som finns.

Bilden är tagen av min sambos son på den soppa som bjöds. Leffe Blond bjöds till och även varm punsch. En bit rimmat fläsk till detta med grov skånsk senap. Även en bit bröd med ost hade jag. Pannkakor till kaffet kom som efterrätt. Där behöver jag stäppa upp lite, min pappa var expert på dessa och jag kämpar fortfarande..

I det stora hela var detta en lyckad eftermiddag med barn och barnbarn! 


måndag 11 november 2024

Teleborgs Slott i Växjö

 


Teleborgs slott Växjö byggt i slutet av 1800-talet.

Här kom jag hit med kära vänner en dag i början av juli. Slottet inhyser idag en restaurang med möjlighet till övernattning och konferenser. Vi åt en väldigt god middag här som gav smaklökarna en god dos av välbehag. 

Namnat kommer från området runt detta slott, Telestad. Slottet ritades av Lindvall & Boklund i Malmö. Gustav Fredrik Bonde af Björnö ville ge sin fru Anna detta slott som försenad bröllopsgåva. 

Här är väldigt vackert, titta bara på dessa bilder!

Braunschweig - En liten pärla i Tyskland


 Braunschweig daterat 800-tal

Braunschweig är en industri och forskning stad i Niedersachsen nära Hannover i sydöstra delen av Tyskland. Stadens symbol är lejonet, vilket härstammar från Henrik Lejon som utvecklade denna Hansastad till ett mäktig och inflytelserik metropol under 1200-talet. 

Hur och varför kom vi då hit är, kan man undra??

Jo med Flixbussen tog vi oss ända från Malmö och hit, med ett bussbyte i Hamburg. En ganska lång resa på 12 timmar, men vi kände ändå att det var mödan värt att resa så här. 

Det som drog oss hit var den bokauktion i schackböcker vi skulle delta i. Väldigt intressant, massa människor med schack som intresse samlades och köpte dyrgripar i ämnet schack. Riktiga nördar var de, och ack så kunniga i ämnet. Och jag älskar dem, det var ett angenämt besök, fick lära känna nya bekanta och det berikar. 

Svarte - ett sommarställe nära havet

 


På bilden ser man havsbadet i Svarte söder om Ystad. Stranden bjöd på både sand och gräsklitter. Vi valde gräsklittret då det gav mindre sand mellan tårna. Havet inbjöd till sköna bad i klart vatten, som ni ser kunde man bada från en brygga, vilket man då kom ut på djupare vatten. I den lummiga delen av stranden fanns en liten restaurang som serverade vegansk mat och hade rättigheter att servera både öl och vin. 

Hit kom vi med tåg från Malmö. Man ser badet från tågstationen och vi tyckte det såg pittoreskt ut, därför valde vi detta ställe en dag under sommarens finare dagar. Vårt betyg för detta ställe, blev så där. Vi hade kunde tänka oss att restaurangen skulle servera något lite mer gästvänligt, maten var som sagt lite annorlunda. Vill man komma undan allt för många barn, skall man välja ett annat bad. Här skrek och plaskade en hel del. 

lördag 9 november 2024

Vårt hopp i rymden - Christer Fuglesang

 


Christer Fuglesang - svensk astronaut

Mitt jobb på Sveriges Schackförbund tar mig på olika uppdrag, ett av dem var att ta astronauten Christer Fuglesang till skolan i Husie Malmö för en föreläsning om sina rymdpromenader. Eleverna där hade vunnit i en schacktävling som heter Yes2Chess och priset var ett besök av denna man. 

Christer, som det visade sig var en ödmjuk man, som med ro tog sig an barnens intresse för rymden. Det ställdes många frågor från barnens sida, och det ställdes väldigt roliga frågor så som om jorden platt eller rund. Vi skrattade lite gott och Christer tog denna fråga med det proffs han var i frågan och svarade vad tror du själv...Sedan berättade han att man hann se 18 stycken soluppgångar när man reser runt jorden med rymdfarkosten. Han berättade mycket om livet ombord på farkosten och sina internationella vänner han hade där. Det var ett trevligt besök av honom och jag fick som sagt skaka hand med ett rymdproffs, inte illa tycker jag!

Vårt älskade Partytält

 


Vårt partytält - en oas i trädgården!

Det ser inte mycket ut för världen, men är verkligen en del av vår trädgård där vi njuter av goda luncher och middagar på sommaren. I dess skugga söker vi skydd för solen intensiva strålar, vi pustar ut från värmen som vi har så mycket av i vår trädgård. 
Vår trädgård är omgiven av höga häckar och genom detta skyddas den från mycket av den blåst vi har i Skåne. Vi älskar vår oas till trädgård, vi resonerar att somrarna här är för underbara för att resa bort. Vi vill njuta av den lummighet trädgården ger oss. Och svensk sommar är fantastisk!

Grand Hotell i Lund

 


Grand Hotell i Lund med anor sedan år 1899.

Vi var här i somras och avnjöt ett av deras goda viner, vi kände oss väldigt hedrade att få vara här. Hotellet ritades av stadsarkitekten Alfred Hellström från Helsingborg. Lundaprofiler som har gästat Hotellet är Fritiof Nilsson Piraten och Sten Broman. Hotellet ligger i hjärtat av Lund, det är känt för sin utsökta cuisine, främst då köttbullar med whiskysås.



måndag 4 november 2024

Blåhoddan i Malmö

 


Kommer ni till Malmö, missa inte detta vattenhål till restaurang som då kallas BLÅ HODDAN. Här serveras färskfångad fisk som tillagas med varsam hand. Det är ett sant nöje att äta här. Vart ligger det då, undrar ni säkert, jo nära Malmö slott och de fiskehoddor som står nära kanalen. Väldigt vackert!

Gamla vykort över Yngsjö

 


I Yngsjö eller rättare sagt Nyehusen, är jag uppvuxen i sedan barns ben, då vi spenderade somrarna där. Vi hade en sommarstuga som vi delade med pappas systrar. Alla av oss älskade detta ställe, det luktade av barrskog, man kunde höra vågorna från havet emellan träden. Det luktade gott inomhus av det vi eldade i kaminen. Helgeå låg i närheten, dit vi gick och fiskade. Men det var just stranden, som var så nära, med ålanät som hände i rad längs kustremsan, som gjorde detta ställe unikt för oss. 

På Degeberga marknad i år hittade jag gamla vykort från denna kust. Jag har ramat in dessa svart och vita foto, som skildrar trakten här väldigt fint. Min pappa är född i mjölnarbostaden i Yngsjö, precis intill Helgeå. De hade en stor väderkvarn på tomten, som då stod till tjänst för det mjöl de malde.

Det var min pappas farmor som köpte huset i Nyehusen, där vi då tillbringade alla de somrar i unga år.


Oturligt nog fick vi sälja detta paradis, någon annan får uppleva detta vi fick istället, hoppas de tycker om det...  

söndag 3 november 2024

Designfamiljen Klints hemmahobby - Vika lampor..


 Den danska designfamiljen Klint hemmahobby att vika lampor utvecklades på 1940-talet till ett livskraftigt företag. Idag är de veckade skärmarna moderna klassiker. Familjeföretaget höll till i Odense, där förtaget har gått i arv på grund av straka traditioner. 

Kaare Klint räknas som den danska modernismens fader med egna möbler, inredningar och arkitektur. Det började som en hobbyverksamhet, där de första veckade pappersskärmarna blev till hantverk som gav till vänner och bekanta. De var inspirerade av japansk origami.

Idag tillverkas de flesta av skärmarna i plast, men ursprungsmaterialet var av papper. Närmre 60 personer arbetar på Le Klint. En del vid maskinerna och en handfull av dem viker och syr närmre 70000 lampor varje år i fabriken. Eftersom företaget har ärvts i generationer, hoppas familjen på att leva med en 70-års klassiker i from av en lampskärm. 

lördag 2 november 2024

Vårt vattenhål i Malmö - Sibbarp


Sibbarp sommaren 2024

Här på denna brygga i Sibbarp hänger vi under sommar månaderna. Vi njuter av fantastiska bad i Öresund från denna brygga. Det är verkligen en lisa för själen. Man simmar direkt i djupt vatten, från brygga till brygga. På bilden kan man se det ypperliga väder vi hade denna sommar, vindstilla med blankt vatten. Över det vida vattnet kan man skymta Köpenhamn. Ögat får verkligen vila här och själen får ro. Alla de endorfiner man behöver kommer till en om man tillåter sig att stressa av.  

 

Sushi - en riktig fest för gommen

 


Om vill festa till det lite extra, går vi gärna på sushirestaurang. Vi har en favorit i Malmö på Gustav Adolfs torg kallad MISO. För det fashionabla priset 135 kr får du 10 bitars sushi, misosoppa och kaffe efteråt. Väldigt gott smakar detta här... på sommaren har de uteservering, men då kan man också sitta inne, för de öppnar upp sina stora fönster, så det känns som ute. Väldigt bekvämt är det.

Vi gillar sushi, för smakernas skull, wasabin och ingefäran gör grejen och att då få äta med pinnar. Att doppa sushin i soja ger en extra kick. I lugn och ro äter du detta goá. Det är verkligen att rekommendera. Att då hitta sitt eget ställe för denna smakliga spis.    

Bibliotek - en demokratisk rättighet

 


På Hyllie i Malmö har det byggt ett högt hus i trä nära Emporia. Vilket de kallar Fyrtornet. I detta hus har de nu ett bibliotek som i sin linda är väldigt vackert på andra våningen. Vi var där och besökte detta nya och vi insåg snabbt att miljön var suverän men att det fortfarande saknades flertal böcker. 

Bibliotek är en verklig källa för stadens invånare att kunna förkovra sig i allehanda ämnen, en rättighet helt enkelt. 

Min första egna utställning...

 




Här på Wong´s restaurang på Limhamn ställer jag ut tavlor till försäljning fram till första advent.

Pelle, ägaren till restaurangen, har ett koncept där  konstnärer får dekorera hans väggar i restaurangen med sina verk helt gratis. Ett fantastiskt sätt att få nå ut till en publik med sitt skapande. Välkomna!

Varberg en pärla på västkusten


 Var för ett tag sedan i Varberg på Halländska västkusten. Detta är en sann pärla bland svenska städer. Här är det promenad avstånd till allt i staden, som då har en mysig lite stadskärna med ett köpcentra i mitten. Men det som drog mig ditt var den kustnära sidan av staden. Här kan du utforska deras kallbadhus med ett litet kafé bakom dörrarna när du kommer in på badet. 


Det är verkligen pittoreskt här, med de stora fönstren mot hamnen i basun, får ögat och själen en stund att vila. Baden inbjuder till den avkoppling man behöver i en stressad värld. 

Ett annat besök jag gjorde i staden, var Asia Spa på Stadshotellet. Denna lyx att vara där en halvdag, gav så mycket av de endorfiner jag behövde för att nu få hösten att fungera.

12 steg hur du tänker kring sötsuget

 


Här kommer tolv steg att må bättre och minska sötsuget.

1. Ät hemlagat 

2. Undvik processad mat

3. Ät mycket frukt och grönt av alla slag

4. Välj sunda proteiner

5. Favorisera fullkorn

6. Njut av yoghurt

7. Minska på mackor

8. Dra ner på mellanmålen

9. Snåla på snabba kolhydrater

10. Satsa på rätt fett

11. Stäng matfönstret på kvällen

12. Tänk på barnens matvanor

Nylonstrumpans historia


1939 under världsutställningen i New York, presenterade kemi företaget DuPont, världens första syntet fiber kallat nylon, Detta blev upptakten till nylonstrumpan
 

Nylonstrumpan lanserades i New York i maj 1940. Kjollängderna var korta och ingen vill gå barbenta. Argumenten var starka, strumporna värmde och gav dessutom vackra ben. Under det första året såldes bara i USA 64 miljoner strumpor.

På 1950-talet blev nylonstrumpans glans dagar. Alla använde dem och på 60-talet steg populariteten ännu mer. Det krävdes en proper klädsel, då fler kvinnor började jobba. 

Den tunna strumpbyxan kommer för alltid leva kvar som ett exempel på en revolution som förenar mode, innovation och teknik. 

Stävan efter Lycka - är det värt resan?

 


För att hitta ett sätt tillvälbefinnande, är sökandet till lycka en fälla. Man skall istället välja glädje, för i glädje finns samtidigt smärtan. 

Allt i livet går inte att kontrollera, då är det svårt att finna lyckan, men om man istället gläds av något, får man samtidigt acceptera fler känslor som är mer verklighetsförankrade till livet självt. Livet kommer att innehålla motgångar och smärta för oss alla. Om man då värderar om, att detta tillhör livet, kommer självkritik, obehag och oro försvinna. 

Att praktisera självmedkänsla är att tala vänligt och förlåtande mot sig själv, även i motgångar. Självomsorg är att värna om sig själv, att du är värd tas hand om och värd att älska. Speciellt om de där tvärtom tankarna om värdelöshet dyker upp. 

fredag 1 november 2024

Nyandlighet i en orolig värld

 


I genom alla tider har människan sökt tröst i något större än dem själva, speciellt när det stormar runt omkring dem i den yttre världen. Människan söker något som ger dem styrka att våga gå ut genom dörren. Man har sökt sig till karismatiska ledare kombinerat med utryck i det ockulta och mystiska.

För att förhöja vardagen hos dessa som sökte dessa utryck uppstod religiösa grupper/sekter som utövade transupplevelser. Dessa övningar var nästan anarkistiska och konstiga religiösa riter. De aktiverade endorfiner och den gemensamma upplevelsen ökade gruppens sammanhållning.

De stora religionerna överlevde, medan de mindre försvann på grund av att de inte lyckades hålla en viss struktur. Religionstrukturen är i ständig förändring. Det som driver på denna förändring är demografin. Allt beror på storleken på samhället och på befolknings storleken.

Andlighet är ett samlingsbegrepp över religiositet och nyandlighet. Naturen spelar idag stor roll i den nya andligheten, även yoga och filosofi. Tarotkort, kristaller, astrologi och medier har ökat sitt inflyttande på gemene man.  

Scarfen - en icon historia

 


Denna kvinnliga symbol som attribut i klädseln har förenat allt från revolutionärer och drottningar. Den kan bäras på så många sätt, runt halsen, som en huvudduk eller runt axlarna. 

Scarfens stora genombrott kom under Franska revolutionen, som då signalerade politisk tillhörighet.

Idag skall scarfen komplettera looken.

Det finns lyxscarfar så som Hermesscafen, som ger ett intryck av dignitet.       

söndag 27 oktober 2024

Hälsoboosta vardagen i 8 steg.

 


1.     Starta starkt - en hälsosam frukost startar dagen rätt

2.     Hälsomaxa - två hälsosamma mål mat om dagen

3.     Proteinstund kl 16 - ät kvarg eller proteinyoghurt vid denna tid för att maxa energin

4.     Dansa - tar bort sötsuget

5.     Känn in kroppen - 10 minuters yoga på matta var dag för att känna in kroppen

6.     Kvällsmellis mys - en liten måltid efter middagen innan läggdax

7.     Hälsogott - hälsosamma godsaker

8.     Gå två kvartar om dagen - för hälsosammare hjärta, starkare skelett och för att dämpa stress, dessutom blir man piggare och gladare

En kort renommé över Renässansen

 


Renässansen 1400-talet till 1700-talet

Renässansen har börjat fascinera mig mer och mer, då egentligen denna era var för mig för svulstig och religiös. Men ju mer jag lär mig om denna tid, ju mer tycker jag om den. Allt började en gång i Florence, som även blev huvudsäte för bankväsendet och humanismen. 

Med ny teknik började man måla tredimensionellt. Det skulle vara vackert och skönt kontra fult och svulstigt. Man målade med mycket religiös symbolik, kyrkan var oftast uppdragsgivare eller privata rika familjer. En annan sak under renässansen var att konstverken oftast inte signerades.

Som ni ser på bilden finns där Mona Lisa av Leonardo da Vinci. Han var en väldigt aktiv konstnär under denna tid. Renässansen var en tid då de sköna konsterna uppstod igen, inspirerade av antikens värden. Borta var medeltidens svarta dagar. 

Andra konstnärer var Jan van Eyck från Belgien. Filippo Lippi, Botticelli och Michelangelo alla från Italien. Och Vermeer från Holland. Alla dessa hade stort inflytande på denna era inom konsten. 

Video över Renässansen.

Video om Familjen  Medicis  

Video om Florence 

Hur vi kan titta på konst och varför den finns.

 




Att ta sig an ett konstmuseum kan vara väldigt svårt då det blir till ett övermäktigt projekt. Du blir trött och till slut är det svårt att fokusera på alla dessa intryck man får av konstverken, till slut vill man bara därifrån, det värker i hela kroppen liksom. 

Gör istället upp en plan. Var lite som en upptäcktsresande, använd dig av "restaurangmetoden" - ta det som gottar dig! Sedan använder du dig av ditt barnasinne och frågar som ett barn vars nyfikenhet är stor. Ta dig tid till vart verk du vill upptäcka...

Varför har vi då konst? Jo där orden saknas kommer konsten in. Konst kan vara en hjälpande hand i ett hårt samhälle. Konstverken är där för att se in i din själ. Konsten skall vara en dörröppnare och ge aha upplevelser.  

Svenskt Tenn - 100 års jubileum


 Svensk Tenn 100 år

Det var för 100 år sedan Estrid Ericson startade Svenskt Tenn. Idag är det hetaste varumärket i landet. 

Estrid var teckningslärare och öppnade sin butik 1924 i Stockholm, då var det just tennet som la grunden för hennes verksamhet. Men den som främst kännetecknar firman är Josef Frank. Josef flydde Österrike från nazisterna 1933 med sin fru Anna. Han var arkitekt och Estrid hade följt hans arbete med sin inredningsfirma Haus & Garten, och erbjöd honom arbete. Josef ritade den fina Liljevalchsoffan för Svenskt Tenn och där efter lampor och fler möbler. 

Josef, som var av judiskt ursprung, flyttade till New York, där han skapade fina textilmönster från den amerikanska växtfloran, det var böcker han hittade på biblioteket där. Dessa textilier fick namn som Dixieland, Hawaii och Manhattan. Efter att varit i New York ett tag, flyttade han åter till Sverige och samarbetet fortsatte. 

På 60-talet minskade Svenskt Tenn sin popularitet, det ansågs då mossigt och gammalt. Ann Wall tog då över 1979 och moderniserade företaget med nytt sortiment och marknadsföring. Detta blev ett lyckokast och idag är det landets mest populära varumärken. 

lördag 26 oktober 2024

Uppvärmande musik för kall höst och vinter

 


En kopp varmt te och kanske något gott kex med ost, till det skön musik i bakgrunden, är inte fel. Varför inte lysa upp det hela med tända ljus, för att skapa ännu bättre stämning. Det är livet en kall novemberdag. Jag har gjort en liten lista på musik som i alla fall värmer min själ.