onsdag 16 september 2015

Höstmats favoriter

Recept på kålpudding:

  • 1 1/4 kålhuvud à 1 3/4 kg
  • 2 1/2 msk matfett
  • salt och peppar
  • 2 1/2 msk sirap
  • 750 g blandfärs
  • 3 1/8 dl vatten
  • 1 1/4 tsk salt
  • 1 1/4 krm svartpeppar

Till servering

  • potatis
  • lingonsylt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Strimla kålhuvudet, skär bort den hårda stocken. Smält matfett i en stor stekpanna eller stekgryta. Lägg i kålen och bryn den lätt. Rör om så att kålen inte bränns. Salta och peppra lätt. Ringla över sirap. Ställ åt sidan medan du blandar färsen.
  3. Blanda blandfärs med vatten, salt och peppar. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred över färsen och täck med resten av kålen. Grädda i ca 45 minuter, 175°C.
  4. Till servering: Servera med potatis och lingonsylt

    Ärtsoppa

    • 5 dl torkade gula ärter
    • 15 dl vatten
    • 1/2 msk salt till blötläggning
    • 13 dl vatten
    • 1/2 msk salt till kokning
    • 1 liten gul lök
    • 2 - 3 kryddnejlikor
    • 250 g rimmat bogfläsk
    • 1 tsk mejram eller timjan
    • salt

    Pannkaksbakelse

    • 2 ägg
    • 2 1/2 dl vetemjöl
    • 6 dl mjölk
    • 3 dl sylt (av t ex blåbär och/eller hallon)
    • 1 1/2 dl vispgrädde
    • 1 msk smör
    • 1/2 tsk salt

     

    1. Ärtsoppa: Blötlägg ärterna i vatten och salt 6-12 timmar.
    2. Häll av vattnet. Häll ärterna i en kastrull med vatten och salt. Koka upp under lock. Skumma av.
    3. Skala löken. Stick kryddnejlikorna i löken. Skär bogfläsket i stora bitar. Lägg lök, bogfläsk och kryddor i kastrullen. Låt soppan koka 1 timme.
    4. Ta upp fläsket, låt kallna och tärna det. Låt soppan koka ytterligare 30 minuter.
    5. Ta bort löken. Tillsätt fläsket. Smaka ev av soppan med mer salt och mejram eller timjan.
    6. Pannkaksbakelse: Vispa äggen med mjölet, hälften av mjölken och salt till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken. Smält smör och tillsätt i smeten.
    7. Stek tunna pannkakor.
    8. Varva pannkakor, vispgrädde och sylt på ett fat.

    Smaklig spis!

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar