Recept på kålpudding:
- 1 1/4 kålhuvud à 1 3/4 kg
- 2 1/2 msk matfett
- salt och peppar
- 2 1/2 msk sirap
- 750 g blandfärs
- 3 1/8 dl vatten
- 1 1/4 tsk salt
- 1 1/4 krm svartpeppar
Till servering
- potatis
- lingonsylt
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175°C.
- Strimla kålhuvudet, skär bort den hårda stocken. Smält matfett i en stor stekpanna eller stekgryta. Lägg i kålen och bryn den lätt. Rör om så att kålen inte bränns. Salta och peppra lätt. Ringla över sirap. Ställ åt sidan medan du blandar färsen.
- Blanda blandfärs med vatten, salt och peppar. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred över färsen och täck med resten av kålen. Grädda i ca 45 minuter, 175°C.
- Till servering: Servera med potatis och lingonsylt
Ärtsoppa
- 5 dl torkade gula ärter
- 15 dl vatten
- 1/2 msk salt till blötläggning
- 13 dl vatten
- 1/2 msk salt till kokning
- 1 liten gul lök
- 2 - 3 kryddnejlikor
- 250 g rimmat bogfläsk
- 1 tsk mejram eller timjan
- salt
Pannkaksbakelse
- 2 ägg
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 6 dl mjölk
- 3 dl sylt (av t ex blåbär och/eller hallon)
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 1 msk smör
- 1/2 tsk salt
- Ärtsoppa: Blötlägg ärterna i vatten och salt 6-12 timmar.
- Häll av vattnet. Häll ärterna i en kastrull med vatten och salt. Koka upp under lock. Skumma av.
- Skala löken. Stick kryddnejlikorna i löken. Skär bogfläsket i stora bitar. Lägg lök, bogfläsk och kryddor i kastrullen. Låt soppan koka 1 timme.
- Ta upp fläsket, låt kallna och tärna det. Låt soppan koka ytterligare 30 minuter.
- Ta bort löken. Tillsätt fläsket. Smaka ev av soppan med mer salt och mejram eller timjan.
- Pannkaksbakelse: Vispa äggen med mjölet, hälften av mjölken och salt till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken. Smält smör och tillsätt i smeten.
- Stek tunna pannkakor.
- Varva pannkakor, vispgrädde och sylt på ett fat.
Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar