torsdag 29 december 2022

Musik jag lyssnar på just nu...

 


Här är tio låtar som jag gillar och spelar flitigt just nu. Lite olika stilar har dessa, men jag gillar mixen.



tisdag 20 december 2022

Sekelskiftes måleri - Norden

 


Den konst som stod för sekelskiftets måleri är än idag det som speglar det genuina som representerar våra nordiska länder. Världen utanför norden uppfattar detta måleri som den riktiga beskrivningen på vad det innebär med det nordiska fenomenet.

Konstriktningen för nordiskt sekelskiftes konst utgörs av den skandinaviska halvön, den nordligaste utposten i Europa. Våra länder Finland, Norge, Danmark och Sverige representerar ord som balans, jämvikt och ett avpassat lugn. Denna mentalitet möter de från andra länder i Europa. Det är lite frustrerande för dem att ta till sig denna orubblighet, de suckar över vårt sätt ta det så lugnt.

Vad är då svaret på vårt lugn och hur har det påverkat den konst som så unikt är vår egen?

Det finns flera aspekter på detta. Ett är bondesamhällets grepp över industrialiseringen. De huvudnäringar vi hade vi denna tid var förankrade i landsbygden. Industrin vidareutvecklade dessa. Traditionerna var starka. Balansen mellan stad och landsbygd präglades av landsbygdens värderingar. Ingen stad fick någon metropolitisk betydelse, förutom Köpenhamn som var särfall. Norden var vid sekelskiftet det lugnare hörnet i Europa, inga krig inledes och freden tog aldrig slut.

Under denna tid byggdes ideal upp, en romantisk rörelse tog sitt fäste och öppnade upp vägen mot folksjälen. Nordisk naturmystik balanserades mot teknikens krav. Nordens ideal var riktade mot humanismen, estetiken och naturvetenskapliga värderingar. 1880 - 1919 anses vara nordens lyckligaste period.

Friluftsmåleriet kom att vara det sätt man ville gestalta verkligheten på. Det var självupplevt och kändes mer genuint. Naturalismen tar sitt fäste istället för den impressionism som finns i sydligare delar av Europa. För konstnärerna här hemma har naturen en stor dragningskraft. Under deras utbildning i Paris, där de söker de nya trenderna, håller de ihop och bildar sitt eget sätt att skildra den verklighet de lever i. Köpenhamn kommer att bli den länk mellan de nordiska och den kontinentala kulturen.         

måndag 19 december 2022

Tre schacktävlingar som bör deltagas i någon gång i livet...


 Går du och drömmer om att spela schack i någon tävling, då vill jag gärna var den som ger dig ett råd om vart du kan ta dig någonstans. Det finns otaliga schacktävlingar över hela världen, de går att hitta i en schackkalender kallad " World´s Biggest Chess Tournament Calender". I denna kalender finns det säkert någon tävling som attraherar dig. Men tre tävlingar som står över det vanliga, vi har då varit på många är:

  1. Bangkok Open i april. Du bor lyxigt, blir väl mottagen av ett gästvänligt land och maten är utsökt. I denna tävling har många starka spelare spelat, bland annat Nigel Short och Jan Gustavsson. Denna tävling är väl organiserad och du sitter i salar med air-condition. Du kommer inte bli besviken, det är bara att njuta av den fina inramningen denna tävlingen ger. 
  2. Paleochora Open i juli på Kreta. Här blir du charmerad av grekernas gästvänliga sätt, maten smälter i munnen och du bor i en by med det där äkta grekiska man vill uppleva. Stranden ligger nära, du preppar dig full med vitaminer innan ronden. Partierna spelas i en stor sal, air-conditionen är påslagen. På kvällen åker brädena ut på gatan och det blir blixtpartier där ung som gammal deltar. Här är stor mysfaktor på denna tävling, du glömmer sent ditt besök här.
  3. Sunway Sitges Open i Sitges söder om Barcelona, som spelas strax innan jul. Hit kommer alla, Praggnanandhaa underbarnet från Indien har spelat här. Ja, nästan alla med aktning har spelat här. Det är inte konstigt då denna tävling har allt du önskar. Ett hotell som erbjuder god halvpension, härliga rum och aktiviteter i spansk kultur, plus lite go gymnastik för kroppen också. Du saknar som sagt inget här, väl värt det pris det kostar. 


lördag 17 december 2022

Kvinnlig Farao - Hatshepsut

 


När vi tänker på det forntida Egypten tänker vi kanske på namn som Tutankhamon, Cleopatra eller Ramses. Men det är inte så många som känner till Hatshepsut, vilket är synd då hon är en viktig figur i Egyptens historia. Hon var något så ovanligt som en kvinnlig farao.

Hatshepsut var farao 1502-1482 f Kr, men hon utsattes för flera försök att radera henne från historieböckerna. Först av efterträdarna på tronen och långt senare även av de arkeologer som upptäckte henne, men inte kunde tänka sig en mäktig kvinnlig farao. Det sägs att Hatshepsut, kungahustru som så småningom själv blev Egyptens härskare, var motarbetad under hela sitt liv. Anledningen tros idag inte vara avundsjuka utan ett försök att upprätthålla den gudomliga ordningen i avsaknad av ett kvinnligt avbrott. Kungen, som enligt den fornegyptiska ideologin var av manskön, skulle inte kunna ifrågasättas eller få sin makt rubbad. Hon lyckades trots detta ta den fulla makten och var en få kvinnliga faraoner som regerade under det forntida Egyptens 3000 år långa historia.

På Medelhavsmuseet har vi tre föremål utställda som tillhört Hatshepsut. Hennes monter finner vi som en av sex nedslag bland faraoner. Föremålen av Hatshepsut här på museet har kommit hit på olika vägar. Ett statyhuvud (se bilden) kommer från utgrävningar i staden i Sesebi i Nubien, 1936-37. Huvudet är i ungefär hälften av naturlig storlek och är gjort av granit. Man tror att det föreställer just Hatshepsut på grund av att stilen liknar avbildningar av henne som hittats i Deir el-Bahri, men man kan inte vara helt säker eftersom det inte finns något namn bevarat på statyhuvudet. Att det hittades på just denna plats, i en stad som är förknippad med Akhenaten, en kung i den senare delen av 18:e dynastin, antyder att det fanns en faraonsk bosättning där före Akhenaten. Pågående forskning på platsen och dess resultat blir intressanta att följa.

Hatshepsut porträtterade sig som en man, där den tidigare smala och graciösa drottningen transformerades till en barbröstad man med stora muskler och det traditionella faraonska skägget. På grund av hennes kön och det sätt hon tog tronen var hon ute på hal is och gjorde det många ledare gjort i alla tider – hon förnyade sig själv. Detta gjorde hon genom förändringar i titlar och utseende, men även genom att skapa en myt om sig själv, avlad av guden Amon själv.

Hatshepsut anses vara en av de mest framgångsrika faraonerna. Hon byggde stora monument över hela landet men som allra mest kring Thebe (dagens Luxor). Kanske det mest storslagna var det imponerande templet i Deir el-Bahri som idag anses som ett av det forna Egyptens arkitektoniska under. Landet hade fredliga förbindelser med grannländerna, med endast små avbrott av oroligheter. Handeln hade stora framgångar, bland annat återupptogs byteshandel med landet Punt (som förmodligen låg någonstans vid Afrikas horn) där båtarna fylldes med lyxiga varor såsom elfenben, guld och exotiska djurskinn. Egypten blomstrade.

Hur du hanterar ditt liv - speglar den du är.


 Skall man över leva livet? Det låter kanske lite deprimerande. Men ibland är livet ett helvete på jorden, och hur överlever man detta egentligen. Motgångar kommer avlösande på varandra, och allt känns som man går i tunga skor och har en mössa ner dragen över ansiktet. Allt är bara becksvart och man kommer ingen vart. Livet runt en snurrar på och man själv känner att man inte hinner med, då måste man överleva.

Här finns det strategier, jag lovar dig. Du kommer tillbaka. Detta du känner då är bara ett tillstånd, och tillstånd avlöser varandra. Det kommer nya tider, liksom väderleken, kommer sol igen. Eller som det som ordspråket säger, det kommer lugn efter storm. Detta är faktiskt sanna ord. Tålamod är det du skall skaffa dig och lite tro om att saker och ting ändras.

Finns det andra strategier, andra än att bara sitta still i båten och bara invänta lugn. Absolut, säger jag. Det första du skall göra är att sätta ribban lägre om hur du vill ta dig an dina uppgifter, ta små delmål ett i taget. På det sättet stärker du dina positioner framåt hela tiden, alltså skynda långsamt. Koncentrera dig på det i livet som ger dig energi, små saker som ger vibrationer till ökad harmoni. Glädjeämnen finns även när det är nattsvart, hitta dessa, hur små de än är. Det viktiga här är att du då inte går och kring och ser ner i marken, utan titta dig lite runt omkring.

Hitta också lugna platser i din vardag som ger trygghet, detta är jätteviktigt. Det kan vara hos någon du tycker om, familj eller vän. Dessa platser skall ge paus i en hektisk värld. Pauser för reflexion och andhämtning. Dessa platser skall inte ställa några krav på dig utan ta dig för precis den som du är. Du skall inte känna här att du behöver prestera något, du skall bara vara. Det är då du utvecklar ditt sinne igen och får harmoni. Hjärnan och kroppen vill med denna vila i att bara vara, hitta nya saker som utvecklar dem. Glöm för allt i världen skriva ner dessa tankar, även om du inte kan förverkliga dem här och nu, så kommer de att dra dig ur ditt svarta rum.

Ta också inte livet så på stort alvar, mitt motto är; allt ordnar sig. Det har det alltid gjort. Ibland tar det bara lite längre tid tills man hittar sitt lugn igen, men det kommer igen. Ens tröskel för inre smärta sätts på prov ibland, men ta dina steg i lugn och ro. Öka inte takten, glöm hur andra har det. Tänk bara på bra du snart får det, med din inre övertygelse om att det kommer bli bra.  

En annan bra strategi är att inte tänka på hur andra i din omgivning lever, hur bra du tror att de har det. Det är inte grönare på andra sidan staketet. Dessutom kan det aldrig bli ditt liv som de har i din närhet. Helt krasst faktiskt. Det är meningen att du skall hitta din framtid och leverne. Allas liv är unikt. Så varför sträva efter hur andra har det, ditt liv är så mycket mer värt för din egen skull. Bara du är din egen ledstjärna, ge dig mer kredit för den du är.      

fredag 16 december 2022

Hannah Arendt - filosofen

 


Läser biografin om den judiska filosofen Hannah Arendts liv, skriven av Ann Heberlein.
En viktig berättad historia om ett kapitel i Europas mörka historia, då många judar förintandes.
Ann Heberlein försöker på ett väldigt bra sätt förklara denna ondska som fanns och massans likgiltighet under dessa mörka år.
Heberlein har många citat i boken, ett av dem är från Viktor Frankl, som skrivit boken ” Livet måste ha en mening: Erfarenheter i koncentrationslägren”. - livet blir aldrig outhärdligt på grund av omständigheter, utan på grund av brist på mening och syfte.
Hans reflektion att överleva från dessa läger tillmäter han sin förmåga att känna hopp och mening i tider då livets ljusa sida döljs av svarta moln.
Denna bok känns väldigt viktig, då man också idag kan mötas av människor utan mening och syfte. Likgiltighet är större än ondskan , menar Hannah Arendt. Läs denna bok och begrunda dina tankar som dyker upp - reflektera.

tisdag 13 december 2022

Sara Bareilles - songwriter


 Sara är född i Kalifornien 1979 och är en kär sångerska som jag ofta spelar på Spotify. Den första låt jag hittade och spelade flitigt ett tag var Brave. En låt om att göra sin röst hörd och våga ta plats. Ett bra tempo finns i denna låt. Sedan har det bara blivit fler låtar som hon har skrivit som då fastnat på mina musiklistor. Här är de jag gillar mest...

Hon har en fin klar röst som tilltalar en, hennes texter engagerar en att lyssna, de är väldigt jordnära.

onsdag 7 december 2022

Se på dig själv innan du dömer andra...

 


Detta citat hittade jag bland FaceBooks många inlägg för en tid sedan och jag tycker det är så sant. Många kan nog hålla med mig om detta. 

Det är så enkelt för någon att göra en till ett problem istället för att se hur man själv är och deala med sina egna grejor som inte stämmer i ens liv. 

Jag menar med en större förståelse och insikt kommer man närmre varandra. Snällhet är en underskattad egenskap idag. 

Jag har mött så mycket av detta enkla sätt att se på människan runt omkring, både nära och kära kan falla in på att döma en som ett problem utan att se sina egna. 

Med lite förståelse för varandra och ett gott lyssnade öra kommer man så långt mycket mer i sina relationer. Du själv blir också mycket mer harmonisk, all drama försvinner.   

Symbolernas värld

 


Denna bok fick jag i födelsedagspresent för ett tag sedan. En underbar bok med bilder och fin text över alla de symboler som vi omger oss dagligen, och som faktiskt har en betydelse. Denna bok är tjock och rymmer många fina detaljer om den dagliga symbolvärlden, intressanta berättelser för allmänt vetande. Boken är på engelska vilket gör den en dimension bättre.

Jag hittade denna bok hemma hos en vän och kände genast att denna bok vill jag också ha. Köpte den på Bokus och har läst många av de kapitel som den innehåller. Känner att det är berikande att ta del av den symbolvärld som omger oss. Det ger lite djupare värden på den mark vi går på.      

lördag 3 december 2022

Att bli äldre - kärring eller tant

 


Ålderdom låter som om det är något tråkigt skall hända en och att livet på något sätt slutar att levas. Men kolla dessa cola lady´s inte ser det ut som de någonsin har haft det tråkigt, det är till och med att de levt lite i överkant kanske. 

Hur vi väljer att leva när vi blir äldre beror på så mycket. Hälsan är en förutsättning, att leder och organ är intakta. Rörelse är den bästa investering man kan ge kroppen för ett långt liv, tror jag. Du orkar så mycket mer och kroppen får stora portioner av hälsosamma endorfiner. 

Din livsinställning gör också mycket på hur du mår. Din positivitet mot livets bergochdalbana kan var A och O hur ditt liv kommer forma sig. Karma är en annan, hur du tänker kan ge konsekvenser. Var rädd om dig i alla fall. Njut när det är gratis och ta bort allt begär som skapar ohälsa. Energitjuvar behöver vi inte heller. Plocka en blomma då och då, håll dig levande!