lördag 17 december 2022

Kvinnlig Farao - Hatshepsut

 


När vi tänker på det forntida Egypten tänker vi kanske på namn som Tutankhamon, Cleopatra eller Ramses. Men det är inte så många som känner till Hatshepsut, vilket är synd då hon är en viktig figur i Egyptens historia. Hon var något så ovanligt som en kvinnlig farao.

Hatshepsut var farao 1502-1482 f Kr, men hon utsattes för flera försök att radera henne från historieböckerna. Först av efterträdarna på tronen och långt senare även av de arkeologer som upptäckte henne, men inte kunde tänka sig en mäktig kvinnlig farao. Det sägs att Hatshepsut, kungahustru som så småningom själv blev Egyptens härskare, var motarbetad under hela sitt liv. Anledningen tros idag inte vara avundsjuka utan ett försök att upprätthålla den gudomliga ordningen i avsaknad av ett kvinnligt avbrott. Kungen, som enligt den fornegyptiska ideologin var av manskön, skulle inte kunna ifrågasättas eller få sin makt rubbad. Hon lyckades trots detta ta den fulla makten och var en få kvinnliga faraoner som regerade under det forntida Egyptens 3000 år långa historia.

På Medelhavsmuseet har vi tre föremål utställda som tillhört Hatshepsut. Hennes monter finner vi som en av sex nedslag bland faraoner. Föremålen av Hatshepsut här på museet har kommit hit på olika vägar. Ett statyhuvud (se bilden) kommer från utgrävningar i staden i Sesebi i Nubien, 1936-37. Huvudet är i ungefär hälften av naturlig storlek och är gjort av granit. Man tror att det föreställer just Hatshepsut på grund av att stilen liknar avbildningar av henne som hittats i Deir el-Bahri, men man kan inte vara helt säker eftersom det inte finns något namn bevarat på statyhuvudet. Att det hittades på just denna plats, i en stad som är förknippad med Akhenaten, en kung i den senare delen av 18:e dynastin, antyder att det fanns en faraonsk bosättning där före Akhenaten. Pågående forskning på platsen och dess resultat blir intressanta att följa.

Hatshepsut porträtterade sig som en man, där den tidigare smala och graciösa drottningen transformerades till en barbröstad man med stora muskler och det traditionella faraonska skägget. På grund av hennes kön och det sätt hon tog tronen var hon ute på hal is och gjorde det många ledare gjort i alla tider – hon förnyade sig själv. Detta gjorde hon genom förändringar i titlar och utseende, men även genom att skapa en myt om sig själv, avlad av guden Amon själv.

Hatshepsut anses vara en av de mest framgångsrika faraonerna. Hon byggde stora monument över hela landet men som allra mest kring Thebe (dagens Luxor). Kanske det mest storslagna var det imponerande templet i Deir el-Bahri som idag anses som ett av det forna Egyptens arkitektoniska under. Landet hade fredliga förbindelser med grannländerna, med endast små avbrott av oroligheter. Handeln hade stora framgångar, bland annat återupptogs byteshandel med landet Punt (som förmodligen låg någonstans vid Afrikas horn) där båtarna fylldes med lyxiga varor såsom elfenben, guld och exotiska djurskinn. Egypten blomstrade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar