tisdag 23 oktober 2018

Kretas Gröna Guld - Olivoljan



Olivoljan på Kreta är ön och dess befolkning stolthet. Den genomsyrar så väl mat som kultur och historia. Rad efter rad står olivträden och täcker de karga kullarna på ön. Olivoljan, som utvinns av trädens oliver, är en viktig del av kretensarnas liv.

De lärde sig tidigt att odla, skörda och kallpressa oliverna. På Kreta finns ca 30 miljoner olivträd och i november skall de mogna oliverna skördas. De stora knotiga och böjda träden kan många av dem vara över 1000 år gamla. Olivoljan här, anses vara den godaste i världen. Den smakar av gräs, hö och kryddor och är rik på antioxidanter.

Redan vid barnsben får invånarna smaka på oljan, då bröd doppas i den. Tack vare mängden olivolja i dieten kombinerat med en stressfri livsstil, lever många kretensare ett långt och hälsosamt liv. Oljan sänker dåligt kolesterol och upprätthåller det goda kolesterolet.

Det gröna guldet är blodet på Kreta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar