lördag 23 november 2019

Aktuell konst på museum i Malmö


Malmö moderna museum
 

Folksägner, symbolik och utvidgat måleri – den 26 oktober öppnade Merike Estnas färgstarka utställning ”Spöke från framtiden, med minnen från förr” här på Moderna Museet Malmö. För första gången presenteras nu Merike Estna med en separatutställning i Skandinavien. Det här är ett konstnärskap du inte vill missa i höst!
I Merike Estnas installationer förenas måleri, skulptur och performance och ofta blir betraktaren en självklar del av verket. I två utställningsrum på museets övre plan visas Merike Estnas säregna konstnärskap där ett abstrakt bildspråk möter till synes enkla motiv hämtade från folksägner och mytologi.


Malmö Konsthall
 

Den amerikansk-irakiske konstnären Michael Rakowitz har tagit på sig en livsuppgift: att bevara de historier och minnen som är kopplade till platser och artefakter som inte längre existerar eller är spridna för vinden. Sedan 2007 har han arbetat med att återskapa de historiska objekt som försvann vid plundringen av Iraks Nationalmuseum i Bagdad 2003, i spåren av den amerikanska invasionen. Men istället för att reproducera föremålen i t.ex. sandsten eller brons väljer Rakowitz att nyttja varuförpackningar, konservburkar och andra bruksföremål från mellanöstern som på olika strapatsrika vis importerats till USA. Artiklar som en gång varit behållare för mat, tvättmedel och godis men som nu får rymma den irakiska diasporans minnen och historier.

Carpool Karaoke med James Corden




Detta är det mest roliga jag kan se just nu på YouTube, trevliga klipp med den underbare James som showar loss med världsartister inom musikbranschen. James har jag sett som skådis i en serie vars namn är Gavin & Stacy. Han är 41 år och är även manusförfattare, TV producent, programledare och komiker.  Just då denna carpool karaoken gör han suveränt. Hans glada och hjärtliga sett smittar av sig.


Du kan bilda nya nervceller även som gammal.




Många människor tror att vi förlorar neuroner, eller nervceller, när vi åldras och att vi inte kan göra något för att hindra detta eller för att få tillbaka dem. Men det stämmer inte riktigt, för vi kan faktiskt bilda nya nervceller.

Sju sätt att bilda nya nervceller oavsett ålder

1. Spela ett instrument

Genom att spela ett musikinstrument kan man verkligen öka sin mentala skärpa och sin inlärningsförmåga. Och man behöver inte vara en virtuos för att det ska fungera.

2. När din hjärna med syre

Power walking (gågging), jogging, dans, simning och cykling är exempel på aerobisk träning (konditionsträning). Dessa former av träning kan hjälpa dig att bilda nya nervceller och särskilt öka din hjärnkapacitet.

3. Sätt fart på dina ben

En del studier som utförts på djur som springer i motionshjul har visat att även det att röra på benen kan höja produktionen av nervceller i de områden som ansvarar för minne och inlärning.
Ju mer du rör dina ben, desto fler nervceller producerar du. Med andra ord: ju mer du går, desto mer främjar du neurogenes i din hjärnas centra för inlärning och minne.

4. Kropp-själ-övningar

Meditation, yoga, tai-chi, mindfulness (medveten närvaro) och andra kropp-själ-aktiviteter hjälper dig att få insikt i det naturliga flödet av dina tankar och i dina beteendemönster, utan att dina emotioner nödvändigtvis är inblandade.
Kropp-själ-övningar kan förbättra ditt uppgiftsinriktade minne och din beslutsförmåga och de stimulerar flera olika delar i hjärnan.

5. Ät för dina tre hjärnor

Det har visat sig att fettsyror, som omega-3, är essentiella för hjärnan. Omega-3 lagras normalt i hjärnans centra för minne och inlärning (hjärnbarken och hippocampus).

6. Skriv en bok

I en studie publicerad 2018 mätte forskare hjärnkapaciteten hos författare och fann att de hade mer grå hjärnsubstans (alltså fler nervceller), i de områden av hjärnan som styr vårt sätt att producera, organisera och analysera idéer.

7. Utnyttja din kreativa sida!

Även om du inte har någon särskild fallenhet för att uttrycka dig i skrift, så kan bildkonst, teater eller praktiskt taget alla andra former av kreativ aktivitet hjälpa dig att bilda nya nervceller.
Kreativitet hör till de verksamheter som hjärnan använder mest energi åt och som ger den mest stimulans. Den kreativa förmågan är en oerhört viktig del i den mänskliga naturen.

måndag 18 november 2019

Kinesiska ordspråk




”Stora själar har viljor; svaga har bara önskningar.”

”Du kan inte förhindra att sorgens fåglar passerar över ditt huvud, men du kan hindra dem från att bo i ditt hår.”

”Den som flyttar ett berg börjar med att transportera små stenar.”

”Du måste klättra upp på berget som en gammal man för att komma fram som en ung.”

”Den bästa typen av låst dörr är den du kan lämna öppen.”

”Var inte rädd för att gå långsamt, var bara rädd för att stå stilla.”

Filmtips - Vid världens ände, dansk film




 I den indonesiska regnskogen lever en dansk enstöring, Severin Geertsen (Nikolaj Coster-Waldau). En dag så dödar Severin en brittisk journalist då denne kommit för nära en speciell blomsort. Den danska psykologen Adrian (Nikolaj Lie Kaas) och hans assistent, Beate (Birgitte Hjort Sørensen) reser då till Indonesien för att göra en psykologisk utvärdering av Severen som hävdar att han är 129 år gammal på grund av att den speciella blomman hållit han vid liv.

Denna film får högsta betyg av mig, då jag skarpt gillar dess dråpliga humor. Alla skådespelare gör en fin insats och filmen ger dig flera goa skratt. Det är en otrolig historia, inget som kan upplevas i verkligheten, så slappna av och låt dig bara ryckas med.

Lite godis från YouTube.



Vi har alla några godistips från Youtube. Dessa är mina, då det gäller galna upptåg, musik och härliga bilder från semesterplatser vi varit på.
 
 
Vi börjar med galna upptåg.
 
Vi tar några härliga musikvideos.
Semesterbilder man aldrig kan få nog av.


YouTube är den bästa kanalen för att hitta saker man vill uppleva långt ifrån men ändå vara nära. Många gånger då vi skall göra något ute i världen, letar vi upp videos över de platser vi ska till. Eller så har vi vänner som rekommenderar videos de har sett och vi kan skratta åt något tillsammans. Musik finns här åt det oändliga och ger en härlig medryckande känsla. Hitta dina favoriter!
 



torsdag 7 november 2019

Skönhet - i betraktarens öga.


 
 
Vad säger encyklopedin om ordet skönhet, hur tolkar vi denna egenskap?


Skönhet är en egenskap hos en person, plats, objekt eller föreställning som åstadkommer en upplevelse av perceptuell njutning, mening eller tillfredsställelse hos betraktaren. Denna upplevelse uppstår från sinnliga manifestationer som form, färg, personlighet, ljud, utformning eller rytm. Skönhet studeras inom estetik, sociologi, socialpsykologi och kulturvetenskap. Skönhet är som kulturell skapelse extremt kommersialiserad.
Den subjektiva upplevelsen av skönhet innefattar ofta en tolkning av någon entitets balans eller harmoni med naturen, vilket kan medföra attraktion och känslomässigt välmående. "Skönheten ligger i betraktarens öga" är en vanlig fras som uttrycker denna uppfattning. Huruvida skönhet är en objektiv egenskap hos tingen eller om "skönheten ligger i betraktarens öga" är alltjämt under diskussion.

10 steg till bättre sätt att leva.

 

Steg 1. Starta i dag

Väldigt många människor sitter hemma och funderar på att förändra sina vanor men kommer aldrig till skott. Varför vänta?


Steg 2. Gör ett val

Alla människor har ett val när det gäller sin hälsa – förändring är nyckelordet! ”Jag hinner inte/orkar inte” är vanliga undanflykter men då gäller det att skapa sig tid. Kom ihåg att det handlar om din hälsa! Bestäm vad just du vill förändra. Vill du inte ha en övervikt – gör nåt åt det! Att gå ner i vikt är inte så svårt som man tror – den svårare biten ligger i att förändra sina tankebanor och ovanor. Glöm däremot inte att allt går bara man vill.


Steg 3.  Ändra din kost

Man behöver inte göra jättestora förändringar för att få resultat. Alla små förändringar är ett steg i rätt riktning. Fel kost är en av de vanligaste faktorerna till att folk blir överviktiga.


Börja äta regelbundet och se till att du äter rätt mängd. Grundprincipen vid viktnedgång är att göra av med mer energi än man tar in.


Jag tror inte på förbud, det gäller att äta med sunt förnuft och kontrollera energimängden.


Bestäm själv hur stora förändringar du vill göra. Kanske handlar det till en början bara om att skippa glassen efter middagen.

Allmänna råd
Undvik:
Socker, vitt bröd, söta och feta såser, kemiska tillsatser, saft och läsk.

Ät mer av:
Grönsaker som broccoli och blomkål, frukt och bär, fisk.



Steg 4. Vardagsmotion

Du behöver inte gå in på ett gym för att bränna kalorier. Hitta enkla sätt i vardagen för att aktivera dig, exempelvis morgonpromenera, cykla till jobbet, gå i trappor, simma. Hitta dina sätt!


Steg 5. Tänk positivt

Det är väldigt vanligt att vi fokuserar på allt det dåliga runtomkring oss, vilket färgar vår mentala status. Din mentala hälsa och fysiska hälsa hänger samman, därför är det superviktigt med positivt tänkande. Man kan stanna upp och försöka ändra sitt sätt att se på saker. Fokusera på framstegen, även de små, i stället för bakslagen som du tar lärdom av i stället. Sätt inte upp för höga mål.


Gör bralistor – skriv ner en bra sak om dig själv varje dag.


Ge dig en själv en klapp på axeln för att du överhuvudtaget kom iväg från soffan.


Steg 6. Mål och delmål

Sätt upp mål och delmål för att veta vart du ska, delmålen agerar som mätsticka för att stämma av att du går åt rätt håll. Du behöver oftast delmål för att orka nå slutmålet.


Kanske är ditt mål att gå ner tio kilo. Då är delmålen två och ett halv kilo i taget. Ge dig själv en belöning när du nått dina delmål – kanske unnar du dig nya kläder eller en massage!

Steg 7. Förenkla & effektivisera

Krångla inte till saker och lägg inte tid på förändringar som inte ger något. Tanken är att träningen ska vara enkel och effektiv.


Du behöver inte gå på gym, tycker du att det är kul att dansa – gör det då men välj en dans form där du bränner mycket kalorier.



Steg 8. Sträva efter balans

Jag brukar tala om ”balansbordet” som består av träning, kost, vila och mental balans. Så länge bordet står är du i balans. Om man tar bort ett bordsben så står bordet kvar men kapar du två ben så kommer bordet att välta. Om du har ont nånstans, är stressad på jobbet, känner dig nedstämd eller sover dåligt så är du inte i balans och då blir resultatet därefter.

Träning:
Fysisk aktivitet ger


välmående eftersom kroppen utsöndrar endorfin, serotonin och dopamin och har du en stark kropp så får du ett starkt sinne. Om kroppen mår bra så är det enklare att må bra mentalt. Men glöm inte att kroppen måste få återhämta sig, annars ökar risken för överbelastningar och skador.

Kost:
Ät med sunt förnuft, tänk på vad du äter och när du äter. Kroppens förbränning sjunker lite senare på dagen.

Vila:
Kroppen måste återhämta sig, en god sömn är viktigt. Har du mycket i huvudet är det många gånger svårt att komma ner i bra djupsömn. Strukturera bättre så du slipper ha allt i
huvudet. Gör kom ihåg-listor innan du sover.
Mental balans:

Stress påverkar oss otroligt mycket, man kan likna det med att köra bil i 300 kilometer i timmen, då missar du allt runtomkring. Dessutom verkar stresshormonet kortisol nedbrytande på kroppen negativt och nedbrytande. Både fysiskt och mentalt. Lär dig hitta bra sätt för att minimera stressen. Hitta en ”fristad”, det vill säga aktiviteter eller annat som får dig att landa. Det kan vara att träna eller bara sitta ner i en fåtölj och lyssna på bra musik i fem minuter eller att få en fotmassage.


Steg 9. Lyssna på kroppen

Se till att du startar upp på en passande nivå. Ett förslag är att man startar upp med lättare träning två gånger i veckan för att sedan långsamt trappa upp till flera dagar och lite hårdare pass. En väldigt otränad person kan förslagsvis börja med kortare promenader, gärna på morgonen.


Steg 10. Ha roligt

Att skaffa sig en bättre hälsa behöver inte vara tråkigt. Det finns tusentals träningsformer och sätt. Hitta något som du tycker är kul och samtidigt funkar för dig. Träna ihop med en kompis! Gör bra låtlistor att lyssna på under promenaden. Testa nåt nytt!

Glöm helt enkelt inte att du kan ha kul på vägen.

söndag 3 november 2019

Lite 80-tals musik



Åttiotalet var det årtionde som jag hittade till den engelskspråkiga musiken och artisterna där. Här kommer en lista över de hits jag lyssnade till på denna tid.

Stuck on you - Lionel Richie

Sign your name - Terence Trent D´Arby

Ebony and Ivory - Paul McCartney

True - Spandau Ballet




You cant hurry in love - Phil Collins

Hungry like a Wolf - Duran Duran

West End Girls - Pet Shop Boys

Listan kan göras hur lång som helst, men dessa var några jag körde om och om igen. Denna musik drev mina föräldrar till vansinne. De var inte så förtjusta i 80-talet, då de hade 60 och 70 talet så kärt. Och vem kan klandra dem, det gjordes riktigt bra musik under denna tid. Jag hade bara inte upptäckt den och var uppslukad av det nya på denna tid. Sedan kom också MTV och då blev 80-talets musik ännu mer exploaterat. Jag bara dansade mig fram och lät denna väldigt lättsmälta musik svepa mig. Kläder och hårstil ingick i konceptet också. Vad skall man säga, man följde en trend.

Fyllda paprikor med svamp, nötter och tomat




2 personer

Tid: 1 timme

Du behöver:

175 g skogschampinjoner (putsade och skurna i bitar)
1 msk rapsolja
salt och peppar
1 vitlöksklyfta (krossad)
12 soltorkade tomater (hackade och utan oljan)
1 dl ströbröd eller panko
25 g valnötter (grovhackade)
1 liten bunt slätbladig persilja (finhackad)
1/2 tsk torkade chiliflagor
4 tsk pesto
2 gula eller röda paprikor

Gör så här:

Sätt ugnen på 220°. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs svampen i cirka 5 minuter. Krydda med salt och peppar och ta från värmen. Blanda ner vitlök, tomathack, ströbröd, valnötter, persilja, chiliflagor och pesto. Skär paprikorna i halvor på längden och ta försiktigt bort kärnhuset. Lägg paprikorna på en bakpappersklädd ugnsform och klicka i fyllningen. Täck fyllningen med lite grillfolie och baka i ugnen i cirka 40–45 minuter tills paprikan mjuknat.

Hitta ditt sätt att överleva livet.


 

 
Skall man över leva livet? Det låter kanske lite deprimerande. Men ibland är livet ett helvete på jorden, och hur överlever man detta egentligen. Motgångar kommer avlösande på varandra, och allt känns som man går i tunga skor och har en mössa ner dragen över ansiktet. Allt är bara becksvart och man kommer ingen vart. Livet runt en snurrar på och man själv känner att man inte hinner med, då måste man överleva.

Här finns det strategier, jag lovar dig. Du kommer tillbaka. Detta du känner då är bara ett tillstånd, och tillstånd avlöser varandra. Det kommer nya tider, liksom väderleken, kommer sol igen. Eller som det som ordspråket säger, det kommer lugn efter storm. Detta är faktiskt sanna ord. Tålamod är det du skall skaffa dig och lite tro om att saker och ting ändras.

Finns det andra strategier, andra än att bara sitta still i båten och bara invänta lugn. Absolut, säger jag. Det första du skall göra är att sätta ribban lägre om hur du vill ta dig an dina uppgifter, ta små delmål ett i taget. På det sättet stärker du dina positioner framåt hela tiden, alltså skynda långsamt. Koncentrera dig på det i livet som ger dig energi, små saker som ger vibrationer till ökad harmoni. Glädjeämnen finns även när det är nattsvart, hitta dessa, hur små de än är. Det viktiga här är att du då inte går och kring och ser ner i marken, utan titta dig lite runt omkring.

Hitta också lugna platser i din vardag som ger trygghet, detta är jätteviktigt. Det kan vara hos någon du tycker om, familj eller vän. Dessa platser skall ge paus i en hektisk värld. Pauser för reflexion och andhämtning. Dessa platser skall inte ställa några krav på dig utan ta dig för precis den som du är. Du skall inte känna här att du behöver prestera något, du skall bara vara. Det är då du utvecklar ditt sinne igen och får harmoni. Hjärnan och kroppen vill med denna vila i att bara vara, hitta nya saker som utvecklar dem. Glöm för allt i världen skriva ner dessa tankar, även om du inte kan förverkliga dem här och nu, så kommer de att dra dig ur ditt svarta rum.

Ta också inte livet så på stort allvar, mitt motto är; allt ordnar sig. Det har det alltid gjort. Ibland tar det bara lite längre tid tills man hittar sitt lugn igen, men det kommer igen. Ens tröskel för inre smärta sätts på prov ibland, men ta dina steg i lugn och ro. Öka inte takten, glöm hur andra har det. Tänk bara på bra du snart får det, med din inre övertygelse om att det kommer bli bra.  

En annan bra strategi är att inte tänka på hur andra i din omgivning lever, hur bra du tror att de har det. Det är inte grönare på andra sidan staketet. Dessutom kan det aldrig bli ditt liv som de har i din närhet. Helt krasst faktiskt. Det är meningen att du skall hitta din framtid och leverne. Allas liv är unikt. Så varför sträva efter hur andra har det, ditt liv är så mycket mer värt för din egen skull. Bara du är din egen ledstjärna, ge dig mer kredit för den du är.      

fredag 1 november 2019

Citat av Fernando Pessoa - portugisisk poet.

Fernando Pessoa var en portugisisk poet och författare. Han föddes 1888 och dog 1935.
 
 

1. ”Jag är så isolerad att jag kan känna avståndet mellan mig själv och min kostym.”

Detta citat låter oss reflektera över vår egen existens. Ibland är vi så fokuserade på utomstående saker att vi glömmer vad som är viktigast: oss själva. Avståndet mellan oss och vår närvaro leder till att vi ibland inte vet vilka vi är.

2. ”Lägg allt du är i de minsta sakerna du gör.”

Med detta citat bjuder Fernando Pessoa in oss att ge det bästa av oss själva. Ibland gör vi inte vårt bästa eftersom vi anser att det vi gör inte är viktigt.

3. ”Resa är resenären. Vad vi ser är inte vad vi ser, utan vad vi är.”

Detta tredje citat från Fernando Pessoa öppnar dörren till ett nytt perspektiv på världen omkring oss. För varje gång vi ser, dömer eller kritiserar något utanför oss själva, ser vi oss själva i det.

4. ”Gör inte idag vad du heller inte behöver göra imorgon.”

Prokrastinering är inte alls bra. Vi tenderar att skjuta upp saker till morgondagen som om vi hade all tid i världen att ödsla. Därur kommer talesättet: ”Lämna inte åt morgondagen vad du kan göra idag.”

5. ”Saker har ingen betydelse: de har existens.”

Detta sista citat från Fernando Pessoa vill att vi reflekterar över den mänskliga tendensen att sätta etiketter. Vi gör det för att det får oss att känna oss säkrare.

Skvaller kontra skitsnack




Att skvallra är moraliskt fel, anser många. Men forskare menar tvärtom att det fyller en viktig social funktion – och att det finns flera fördelar med skvaller. Skvaller är att utbyta erfarenheter om vad andra gör, och det är ett snabbt sätt att få reda på vad andra gör. Även detta är ett sätt för individerna att skaffa sig kontakter och kunskaper som kan förbättra tillvaron på jorden, det vill säga ett bättre liv.

Vissa säger att skvallret uppstod när det mänskliga språket utvecklades. De säger att skvaller till och med spelade en hjälpsam roll under uppbyggnaden av dagens stora moderna samhällen. Historierna som folk berättade om andra var informativa: de talade om social status, rollerna de spelade i grupper och etablerade sociala normer. Dessa historier fyllde även en funktion vad gäller jakten på en passande partner.

Lite skvaller på jobbet skadar inte, det kan till och med stärka gemenskapen. Men glider det över i illvilligt tasslande kan det inte bara sänka stämningen utan även leda till mobbning.

Skvaller är inte alltid dåligt. Lite prat om kändisar eller om bolagets högsta ledning kan bidra till att skapa gemenskap och vara ett tecken på engagemang.
Skitsnack är att läcka missnöje, prata illa och kanske ljuga om någon som inte är i rummet. Drivkraften är ofta ilska som inte får fritt utlopp utan som pyser ut och sprids i destruktiv spiral.

Skvaller och skitsnack är besläktade. De bottnar i att vi människor har ett grundläggande behov av samhörighet och att tillhöra en gemenskap. Både skvaller och skitsnack fungerar som ett sammanhållande trygghetskitt mot omvärlden. Den som inte hänger på utesluts ur flocken, för att sammanfatta det krasst.

Det finns en trappa för våra behov. Den har tre steg. Först kommer överlevnaden. Vi behöver föda, vatten och trygghet, annars dör vi. Det är det första behovet: varje levande individs första utmaning. En självklarhet.
Så vi skaffar oss möjligheter till överlevnad, i form av näring och tak över huvudet. Vad kommer sedan? Enkelt: fortplantningen. Vi drivs att mångfaldiga oss själva. Skaffa barn, föröka oss. Häri ingår också sexualiteten. Inget konstigt där heller.
Nu har vi skaffat oss mat, hittat någonstans där vi kan bo, fått ligga, bildat familj. Om detta var de enda basala behoven vi människor behövde tillfredsställa skulle världen inte ha några nämnvärda problem.
Men vårt evolutionära ursprung har skapat en tredje drift i oss också. Och DEN ställer till det.
För vi behöver också social status.
Egentligen inte så konstigt. När vi väl bodde i vår grotta med vår partner och vårt barn blev vår position i flocken viktig, snudd på livsavgörande. Forskare tror att det var så själva språket föddes: ur vårt behov av ”skvaller” – alltså den process där vi tar emot och sprider vidare information om hur de andra individernas relationer och allianser utvecklades.