tisdag 20 november 2018
FOMO - fear of missing out
Fenomenet med att ständigt stressa runt och kolla alla sociala medier stup i kvarten, konstant kolla och dubbelkolla var vänner och bekanta befinner sig och vad de gör och att aldrig säga nej till någonting bottnar i en rädsla för att missa någonting. Problemet är så vanligt att det har fått ett eget namn FOMO – ” Fear of Missing Out”. Det innebär helt enkelt att många människor ger sig själv ångest för att de kanske missar något viktigt, samtidigt som de missar det viktigaste av allt – att ta vara på och leva i nuet.
FOMO handlar också om att du omedvetet tvingar dig själv till att göra sådant som du egentligen inte vill göra.
Svara du ja på följande frågor, så är saken klar – du har drabbats av FOMO:
1. Jag känner mig alltid ofokuserad, stressad och skjuter alltid upp saker till senare
Istället för att göra klart det du håller på med och koncentrera dig på en uppgift, så tackar du ständigt ja till nya saker att göra, gilla och tycka till om. Sak på sak läggs bara till på din kalender. Den växer fortare än du hinner klara av punkterna. Till slut är din agenda så fullsmockat att du blir svimfärdig av utmattning bara du tänker på den. Eftersom din agenda växer okontrollerat, så blir frestelsen att bara skjuta upp mer och mer saker till slut så överväldigande att du bara ger upp. Du börjar ägna mer tid åt att hitta på ursäkter som förklarar varför du inte hinner göra sådant som du lovat.
2. Jag slösar med pengar som jag inte har på saker som jag inte behöver
Rädslan för att stå utanför och anses ”otrendig” bara för att du inte har alla de senaste statusprylarna och syns på alla ”viktiga” fester och restauranger banar väg för en ekonomisk katastrof. Tack vare kreditkortsföretag och snabblån kan många människor hålla liv i illusionen av att vara hipp ett tag, trots att han eller hon egentligen inte alls har råd.
3. Jag känner mig överväldigad
Om du slutar tänka och aldrig vågar säga nej, så blir det till slut alldeles för mycket. Många som lider av utmanningssyndrom har helt enkelt lurat sig själv att tro att de måste göra si och så för att inte hamna utanför. Det händer alltid alldeles för mycket och du kan aldrig hinna se, uppleva eller njuta av allt.
Och så här gör du för att bota din FOMA:
1. Acceptera att du lider av FOMA
Det är det första och viktigaste steget. Många försöker lura sig själva att de inte alls är beroende av andra människors åsikter, krav och förväntningar på vad måste göra, hur vi ska se och hur vi ska leva för att passa in. Erkänn för dig själv att du tycker det är jobbigt ibland att inte hinna med allt du vill göra – och allt som du tror att du måste se, göra och hinna med för att ”hänga med”. Så fort du har accepterat att du ställer orimliga krav på dig själv, så blir det också lättare att hantera problemet.
2. Säg nej oftare
Det värsta som finns är att säga ja fast du egentligen menar nej och blir tvingas till att ta beslut bara för att du känner dig trängd och stressad. Lär dig att säga nej oftare. Säg nej instinktivt. Det är lättare att ändra sig och att säga ja när du hunnit tänka efter lite i lugn och ro än att ändra ett ja till ett nej genom att tvingas hitta på trovärdiga ursäkter.
3. Ta en time-out
Stanna upp lite och andas. Titta på det som du har åstadkommit hittills och känns dig nöjd och stolt över det. Det är bara en illusion att du alltid måste ha mer, göra mer och synas mer. ”Tillräckligt” är ett ord som vi använder alldeles för sällan idag. Dämpa kraven på dig själv. Intala dig själv att du är tillräckligt rik, tillräckligt snygg och tillräckligt lycklig. Livet är ingen tävling. Skit i andra människors meningslösa statusjakt och korkade fåfänga.
4. Sluta jämföra dig med andra
Nobba devisen att om du inte syns på sociala medier, så finns du inte. Det är också bara en illusion av betydelse som den moderna mänskligheten hänsynslöst frossar i och utnyttjar för att lura varandra att tro att alla andra är så mycket mer framgångsrika och lever ett så mycket mer intressant, spännande och tillfredsställande liv än du själv. Sluta jämföra dig med andra. Inse att alla alltid ljuger på sociala medier. Var nöjd och glad med det du har och uppskatta din tillvaro för vad den är.
5. Släpp prestigen
Ta ett steg tillbaka och inse att det händer för mycket för att du någonsin ska hinna göra, se och uppleva allting. Du är ingen sämre människa bara för att du inte sett alla de senaste serierna som alla tjatar om eller inte har samlat på dig alla nya, ”viktiga” statusprylar att visa upp.
6. Bojkotta sociala medier
Orsaken till FOMA är tveklöst alla sociala medier. Skryt, avundsjuka och habegär har funnits i alla tider, men kraven och förväntningarna på att alla ska vara så rika, snygga, berömda och leva så fantastiskt aktiva och intressanta liv har skapats av hetsen på sociala medier. Lägg ner skiten eller börja åtminstone brutalt rationalisera den tid du tillbringar med att låta dig luras av andra människor skryt och lögner. Alla människor ljuger alltid på sociala medier. Så enkelt är det – tro ingenting annat.
Fuck Balance - Gilla läget och må bättre
Helena Eriksson Grönbek har skrivit boken med detta namn som hennes titel. Hon har ett arbete som team och ledarutvecklare där hon i många år odlat livsmyten om balans. Helena har dock känt att något har skaft, att hitta harmoni händer inte så ofta, menar hon, och det är kanske för att man redan är på väg mot nästa projekt, och då inte uppskattar den stund i harmoni man hade.
Utmaningen är då att hitta ett förhållningsätt för den obalans som är betydligt vanligare i vardagen. Helena kallar detta "livets alla vingligheter". Hon menar att hur vi än strävar efter jämvikt drabbar livet oss med omständigheter vi inte kan styra över.
Vad gör då att vissa kan hantera förändringar och problem utan att dras ner, frågade sig Helena och blev nyfiken...Kan vi andra träna upp den kraft? Hon kom fram till att om man tilläts att bli arg och ledsen och inte la några värderingar i det urjobbiga. Då släppte tankarna samtidigt, som lugn och avslappning kom till henne. Att då också ha ett resilient system där man kan hitta kraft och återhämtning efter en förändring, samtidigt som det utvecklar och man kan dra lärdom av det som hänt är också av nytta.
Mindfullness är ett annat sätt att se och acceptera tillvaron på. Det handlar då om att vara snäll mot sig själv. Ur en medvetenhet, blir vi varse om hur vi tänker om oss själva och de situationer där invanda mönster och beteende begränsar oss. I mindfullness skall man behandla sig med värme och respekt, detta är dina grundpelare. Utforska det som ger dig glädje och trygghet, istället för att gräva ner dig i det som du inte kan påverka.
Helena, menar vidare, att lära sig känna lycka är lika enkelt som att lära sig cykla. Ju mer vi tränar desto bättre blir vi. Vi blir nöjda i nuet och hantera svårigheter bättre. Träna sin kropp regelbundet, äta och sova är också faktorer som ger resilient och att man väljer de människor som gör att man mår bra.
fredag 16 november 2018
Första Hjälpen vid drömkrasch.
Det sägs, att efter att varit med om en motgång, som då varit allvarlig, lär en vad som är viktigt i livet och att man utvecklas istället för att begränsas. Här är lite första hjälpen vid en krasch då dina drömmar på något sätt gått i kras.
- Var snäll mot dig själv. Klappa dig på axeln och beröm dig själv för att du vågade ta steget mot något annat.
- Tillåt dig sörja, gråta och älta. Det är nödvändigt för att komma vidare.
- Se verkligheten i vitögat, acceptera det som har hänt. Svårt, smärtsamt men viktigt.
- Du måste också uppskatta det du har, för att komma vidare. Uppskatta det du kan göra, se dina möjligheter, ägna tid åt detta.
- När du plåstrat om din själ och accepterat det som hänt, är det viktigt att gå vidare, annars fastnar du i sorgen och ältandet.
- Fundera på det viktiga i livet. Vilka är dina drivkrafter? Vad kan du göra för att tillfredsställa dessa behov?
- Träna på att fokusera på det du kan göra och lägg det du inte kan göra bakom dig. Men; Utnyttja de erfarenheter och lärdomar du har fått från tidigare upplevelser.
- Inse att du behöver hjälp för att tänka i andra banor om att gå vidare, hitta lust att växla om och se dina möjligheter.
- Inse att du inte är ensam. Allas liv förändras, dramatiskt för vissa minder dramatiskt för andra. Därför behöver vi lära oss nytt och utvecklas. Vi är aldrig "färdiga".
- Vilka mål har du med ditt liv? Du behöver en ny plan, med nya mål och delmål.
- Vad är viktigt, kanske du får gå tillbaka till barndomen för att hitta ett embryo till lust och nya mål här.
- Utmana dig själv varje dag. Det får dig att utvecklas, gör ditt liv mer intressant och själv blir du en mer spännande människa.
Att sträva efter med jämna mellanrum utvidga sin komfortzon är viktigt. Detta gör det mer intressant att leva och gör oss mer intressanta att umgås med. Utmana dig att prova nya saker, som ger pirr i magen, detta är det mest utvecklande för dig som människa.
En burk ansjovis - en välgörare.
Nu i höst uppmanas man till att äta just Ansjovis. Varför då då, tänker ni? Jo, denna lilla fisk är full av omega3, som man så väl behöver. Haven är fulla med Ansjovis, vilket det gör att det faktiskt är billigt att äta också, men framför allt gott. Ansjovisen befinner sig längs ner på matkedjan vilket innebär att det är liten risk att få i sig tung metaller. Den bromsar medelåldern rejält och förlänger ditt liv.
Här kommer några bra recept där du kan få ANSJOVISEN att ingå:
- Caesarsallad
- Gubbröra
- Bagna Cauda ( italiensk dippsås )
- Janssons Frestelse
- Strömmingslåda
- Ansjovistoast
- Ägg och ansjovismacka
- Tapenade
- Spagetti Putanesca
Vad kan jag göra idag, för att förbättra världen.
Här är några sätt för att göra skillnad i världen. Säg ja till dem och förbättra läget runt omkring dig.
- GE TILL VÄLGÖRENHET, 100 kr kan göra skillnad om man ger månatligt ger till tex Läkarmissionen, då detta ger ett gatubarn mat i två veckor och utbildning.
- GÅ MED I EN ORGANISATION,
- BRY DIG OM ANDRA, hjälp de som behöver en hand och inte mår bra. Var en positiv förebild.
- SÄG TACK! Uppskatta det runt omkring dig, det gör skillnad.
- VÅGA MÖTA "DEN ANDRE". Möt dina främlingar med respekt, våga lyssna och försök att förstå.
- FÖRLÅT. Att reda upp en konflikt, frigör både dig själv och andra.
- SKYDDA NATUREN. Sopsortera, flyg minder, duscha istället för att bada, handla ekologiskt och kasta inte mat.
- TÄNK PÅ VAD DU LÄR DINA BARN. Vilken människosyn lär du vidare och vilka värderingar ger du dina barn.
"Om du tror att du är för liten att göra skillnad, prova att sova i samma rum som en mygga." Citat av Stephen Hawking.
måndag 12 november 2018
Att bli tagen för den du är.
Hur är det blir du tagen för den för den du är? Är det inte dags att vi blir accepterade för våra olikheter.
Vi har vandrat olika vägar allihopa, som format oss. Vi har en sak gemensamt på dess väg vi skall vandra, vi har samma öde. Vi skall alla dö. En del tror på ett liv efter detta, andra på att livet släcks som om att blåsa ut ett ljus. Vad som än händer vid våra vägar slut, har vi ansvar att respektera varandra som människor. Vi äger samma känslor, vi bara bär dem lite olika. Våra olikheter kan inspirera oss, då det ger dig nya infallsvinklar, nya grepp som möjliggör ny insikt. Detta hade aldrig hänt om vi var lika. Vi är alla unika och skall behandlas med lika värde.
Jag hittade ett citat av Efva Attling, smycksdesigner här i Sverige. Hon uttrycker sig så här;
Don´t judge if you haven´t walked my path.
Har du möjligheten att gå en annans väg utan att döma? Har du förmågan att med empati, sätta dig in i någon annans sätt att leva? Vågar du tänka utanför dina egna preferenser?
fredag 2 november 2018
Världsspråket schack
Det finns många spel som man kan lära sig som barn
eller vuxen. Ett av dessa spel, som jag vill proklamera för är då schack. Ett
brädspel med så många dimensioner. 64 rutor i svart och vitt gör att dess
pjäser har så många möjligheter att flytta, att du får svårt att välja det
bästa draget. Det är då den stora fascinationen med spelet schack. Du blir
aldrig färdiglärd, det finns alltid nya sätt att tolka och analysera sitt spel.
Att detta spel är ett världsspråk är inte svårt att
förstå, då du kan spela med vem som helst utan att ni förstår varandra språkligt.
Det ända som behövs är att ni kan schackspelets enkla regler. Att träffas över
detta brädspel gör att det kan hända så mycket. Jag har följt många spel och
vart och ett av dem har känts som thrillers.
Vad är då fördelarna med att spela schack? Ja, det
finns många. Många tror att man måste ha ett matematiskt tänkande, visst det
kan vara en fördel, men det är ändå inte nödvändigt. Medan du lär dig spelet,
får du ett mönsterseende som hjälper dig framåt i spelet. Du ökar ditt fokus
och vinner i koncentration. Strategi är också vinster i detta spel, men framför
allt är att det är roligt. Alla kan lära sig det och alla kan spela mot varandra,
barn som vuxen.
Du kan ha detta brädspel som en hobby eller också ha
det som ett yrkesutövande, det beror på vilken nivå du vill lära dig spelet på.
Schack tillfredsställer så många sinnen, vackra drag görs likt konstnärer som
målar. Börjar man som liten finns det större chans att komma långt i denna
värld. Man får aldrig glömma komplexiteten i detta spel, vilket gör att det är
svårt att spela på hög nivå. Låt då ändå inte detta ta bort din spelglädje.
Spelet ha nämligen ett mysterium man vill lösa, och har du en gång känt detta,
är du fast.
Schack
är och förblir spelet nummer ett. Missa inte dess fascination. Det är aldrig
försent att börja spela! Du träder in i en ny värld av mysterier och du kommer
alltid grunna på det bästa draget.
Här finns stor kärlek!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)