fredag 3 mars 2023

Kroppen är till för rörelse


Varför ska jag röra på mig?

Din kropp är byggd för rörelse. När du rör dig händer mycket i kroppen som gör att du känner dig piggare och starkare. Bland annat ökar blodcirkulationen och cellerna kan ta upp mer syre. Det gör att kroppen lättare tar hand om förhöjda blodfetter och stresshormoner, som till exempel adrenalin och kortisol. Färre stresshormoner gör, i sin tur, att du mår bättre och att du får bättre sömn.

Fysisk aktivitet minskar risken för:

att dö i förtid, oavsett orsak

hjärt-kärlsjukdom, till exempel högt blodtryck, kärlkramp, hjärtinfarkt, stroke

metabola sjukdomar, till exempel typ 2 diabetes och fetma

cancer, till exempel tjocktarmscancer och bröstcancer

fall och benbrott, till exempel höftfraktur

psykisk ohälsa, till exempel demens och depression

 Stillasittande ökar risken för sjukdom

Stillasittande ökar risken för övervikt, bukfetma, typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdom samt förkortar livet.

Rörelse påverkar hjärnan

Hjärnan påverkas också på flera sätt av fysisk aktivitet. Bland annat frigörs så kallade signalsubstanser, exempelvis dopamin och serotonin, som motverkar depression och smärta. Minne, inlärning, problemlösning och koncentrationsförmåga kan förbättras. Endorfiner, som ibland kallas kroppens eget morfin, frigörs vid fysisk aktivitet och kan hjälpa dig att känna dig nöjd och belåten.

Hjärnans prestationsförmåga ökar om du börjar träna regelbundet. Det beror på att blodcirkulationen i hjärnan förbättras. Detta påverkar hjärnans förmåga att lösa problem.

Hur mycket behöver jag röra mig?

Du som är vuxen, från 18 år och uppåt, rekommenderas att vara fysiskt aktiv i sammanlagt minst 150 minuter i veckan. Intensiteten ska vara måttlig. Det betyder att du ska röra dig på ett sätt som gör att du blir varm och som ökar din puls och din andning.

Du som rör dig med  så kallad hög intensitet behöver röra dig 75 minuter i veckan. Hög intensitet innebär en ännu mer tydlig ökning av puls och andning.

För att uppnå detta kan du till exempel

gå en rask promenad på 30 minuter fem dagar varje vecka

löpträna 20-30 minuter tre dagar varje vecka

kombinera de två första punkterna.

Det är också bra om du gör en aktivitet som stärker musklerna minst två gånger varje vecka. Du som är över 65 år behöver också också träna balans.

Var fysiskt aktiv i vardagen

Du rör dig i vardagen på sätt som du kanske inte tänker på, till exempel när du  städar, sysslar med hushållsarbete, leker med barnen, går ut med hunden eller gå en sträcka till och från jobbet.

Även dans, bärplockning, svampplockning, trädgårdsarbete, aktivitet i arbetet, promenader och cykling räknas. Ett enkelt sätt att röra på dig mer är att öka på vardagsaktiviteterna. Ett annat sätt är att minska tiden du sitter stilla, till exempel tittar på tv eller sitter vid datorn. Försök att hitta fler tillfällen i vardagen att röra på dig.

Du kan till exempel

ta trapporna i stället för hissen eller rulltrappan

organisera arbetsplatsen så att du måste resa dig ibland

gå av bussen eller tåget en hållplats tidigare

promenera med barnen till förskola eller skola i stället för att ta bilen eller bussen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar