fredag 24 mars 2023

Oliver i massor!



Oliv är olivträdets frukt och används framförallt vid tillverkning av olivolja. Färska oliver är beska i smaken och används aldrig naturella, utan konserveras i en saltlake eller olja under lång tid innan man äter dem. Laken kan även innehålla diverse smaksättare och konstgjorda konserveringsmedel. Eftersom laken tar smak av oliverna kan den användas som smaksättare vid matlagning.

Inlagda oliver brukar vara urkärnade, och ibland fylls hålet efter kärnan med en strimla pimento, även kallad pimiento, som är en paprikasort. Gröna oliver är omogna och har en besk smak, vilket är främsta anledningen till att de fylls. Det finns andra fyllningar också. I USA är just pimiento vanligast, medan i Spanien är fiskfyllning vanligare.

I början av 1960-talet skars pimiento och fylldes för hand. 1962 introducerades den första automatiska maskinen som kunde fylla oliver, i Sevilla i Spanien. Många modernare maskiner är väldigt precisa och arbetar i flera steg

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar