måndag 30 juli 2018

Sommarens goda - matjesilltårta el kräfttårta



Ingredienser
Portioner: 12 bitar
Botten
  • 200 g kavring
  • 75 g smör eller margarin
 
Fyllning
  • 3 gelatinblad
  • 2 burkar matjessill (à 200 g)
  • 1 rödlök
  • 250 g kvarg (10%)
  • 3 dl gräddfil
  • 1 msk sillspad
  • 1 krm malen svartpeppar
 
Garnering
  • 1 dl finskuren gräslök
Botten: Finhacka eller mixa brödet. Smält matfettet och blanda med brödet. Täck bottnen på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter (för 12 bitar), med brödblandningen. Platta till och låt stå i kylen ca 15 minuter.
Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Låt sillen rinna av och spara spadet.
Starta timer
Skala löken. Finhacka lök och sill. Blanda lök, sill, kvarg, gräddfil, sillspad och malen peppar.
Ta upp gelatinet och smält det i en kastrull på svag värme. Rör ner lite av sillblandningen i det smälta gelatinet, rör sen ner det i resten av sillblandningen. Häll det i formen. Låt stå i kylen minst 3 timmar för att stelna. Lägg silltårtan på ett fat och garnera med gräslök.
 
För att sedan göra kräfttårta, byter du bara ut sillen mot kräftstjärtar. Detta är så mumsigt och lent i magen att det är en fröjd att äta. Har varit på våra buffébord många gånger. Håll till godo.  
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar