tisdag 22 maj 2018

Grekisk sallad


En sallad på sommaren smakar då som bäst, väldigt läskande. Varför inte då äta en grekisksallad. Att äta detta fräscha just i Grekland är rent gudomligt, då tomaterna är solmogna och odlade i egen trädgård. Allt gifter sig, tomater ja alla de fina grönsaker tillsammans med en bit fetaost, ger salladen dess fina touch. Då jag beställer detta goda, vill jag gärna också ha en bit bröd och tzatziki till. På bilden finns också de glas vita vin som tillhör detta goda. Kallt och lite halv torrt skall detta vin serveras. Glöm inte bort denna sallad. 

måndag 21 maj 2018

Gräsklippning för fin gräsmatta


Hemma är det min sambo som sköter gräsmattan. Han gör det med fin finess. Han liksom dammsuger den fin och jämn.  Jag har väl också gjort detta någon gång, men låter gärna honom göra det. Liksom att han kör dammsugningen inne också. Tro nu inte att jag sitter med benen högt och gör ingenting, nej så är det inte.
Vi gör mycket tillsammans, vi är ett bra team.

Mina nya tavlor



Nu är det ljuvligt att måla igen, då jag kan stå ute. Maj månad har varit fantastisk, så målar grejorna har åkt fram ofta nu. De tavlor som nu är färdiga är en frukost från det hotell vi hade i Chania och från Gozo på den tvilling ö till Malta. De andra fyra i grupp är akvareller från olika platser där jag varit. Vatten är det huvudsakliga jag vill komma åt, kan dock ej bli lika bra som Zorns härliga vattenspeglingar, men jag försöker.

onsdag 2 maj 2018

Så kryddor i krukor till sommarens mat



I år har jag odlat kryddor, istället för att köpa dem färdiga. Fyra sorter finns i krukor hos oss. Salvia, timjan, basilika och persilja finns i dessa terrakotta krukor. Fyra kryddor man behöver så väl i sommarens matlagning. I sallader, till grillning och i dressingar...

Det är absolut inte svårt att få upp dessa frö till planta, en kruka, jord och vatten får dessa frö att gro så fint. Du blir förvånad och varm i hjärtat över att se dessa små frö gro, dessa starka små, små frö ger en känsla för hur ett litet korn kan sätta iväg och ge en planta du sen kan skörda.

Att ett frö ger nytt liv och nya möjligheter för något har vi hört så många gånger, det är starkt och det stämmer, ingen tvekan. Så, så många frö av inspiration till alla i din närhet.   

Forsythia i blom


Jag måste få visa vår forsythia som nu står i full blom, ett prakt exemplar. Säkert planterat någon gång på 70-talet av den första ägaren till huset. Den lyser så  gul i solsken att det nästan skimrar i ögonen om man kommer nära.

Forsythia för mig är vårens budbärare, då har våren kommit på riktigt. De härliga gula blommorna kommer först och sedan då de sedan blommat ut kommer gröna blad. Forsythian tillhör samma familj som syren, liguster, jasmin och olivträd. Har fått sitt namn från en skotsk trädgårdsmästare som hette W. Forsyth.

Suckulenter i glaskrukor



Suckulenter är växter som magasinerar vatten i sina växtdelar. Deras blad och stjälkar är oftast tjocka och köttiga. De finns över hela världen, och har ett häpnadsväckande stort antal. De flesta finns i Sydafrika, Utah och Colorado har man funnit fossila suckulenter som är omkring 50 miljoner år gamla.

Varför de överlevt så länge, är deras stora förmåga att anpassa sig till tuffa förhållande i naturen. De behöver ljus och då lite vatten, perfekt växt för dig som inte tror att du har gröna fingrar.

Mina suckulenter köpte jag på Plantagen, de är miniplanter som jag satt i glaskrukor, efter ett tips från min vän Mona. Hoppas de trivs på det sätt jag har satt dem. På bilden kan ni se hur det blev.  

Fem svenska låtar i världsklass



  • Strövtåg i hembygden med Mando Diao
  • Ta mig tillbaka med Darin
  • För kärleken skull med Ted Gärdestad
  • Du är älskad där du går med Susanne Alfvengren
  • Farväl till Katalonien med Dan Hylander
 
 
En låtlista med smak för kärlek. Mjuka låtar att njuta till då vädret är grått.

tisdag 1 maj 2018

Daggkåpor i krukor


Från Kaukasus kommer denna otroligt vackra och lättodlade perenn som växer lite här och var i vårt avlånga land. Daggkåpan är precis lika lätt att hitta vid vägkanter och gräsmarker som den är i många rabatter i svenska trädgårdar.

Användning:

  • I köket och hushållet kan unga blad delas och ingå i en sallad.
  • Ylle kan färgas grönt med avkok på daggkåpans blad.
  • Daggkåpa har tradition som läkeört:
    • Avkok av de gröna delarna av hela plantan kan användas att drickas under graviditet och ca tio dagar efter förlossningen för att dra ihop bukmusklerna och för att underlätta regelbunden menstruation.
    • Avkok på daggkåpa kan användas till kompress för sårläkning, mot infektion och svullnad.
         Vid skörd skall de stora bladen klippas efter behov, bäst under blomningstiden. Daggkåpa kan förvaras genom torkning av bladen.
    • Kvinnans bästa vän var ett smeknamn som daggkåpan fick för sin förmåga att ge menstruationen ett regelbundet förlopp, lindra klimakteriebesvär och bota infektioner i kvinnans underliv.
  • GRIT - Boken av Angela Duckworth



    Ett läs tips!
    Denna bok är till för dig som är en löpare av långdistans, alltså en som i det  långa loppet inte ger upp fast det ibland är tufft, utan fortsätter med det du gett dig in på. Denna bok är på engelska och författaren ger dig en bild på hur GRIT tar dig igenom livet. Envishet är honnörsordet och vilja ditt motto.
    Läs den och reflektera, du blir engagerad i din egen vilja att komma framåt, fast det blåser hårt omkring dig.

    Ingefära boost


    Jag vill om igen slå ett slag för dessa goda supar gjorda av ingefära, citron och honung. De håller de flesta bakterier borta och får dit immunförsvar att jubla. Det smakar starkt av ingefära, ja det bränner till en aning i halsen. Men det är bara av nytta.
    Vi tar ett litet snapsglas var morgon och till lunchen, och jag lovar vi har inte varit förkylda under hela våren.
    Så här gör man:
    • Skölj ingefäran, riven den och lägg rivet i en kastrull med en liter vatten, koka i 20 minuter, låt svalna och blanda sedan i citronsaft och honung, allt efter smak och tycke. Klart att ställa i kylen.