tisdag 14 mars 2017

Raclette - så serveras det.



Raclette är en schweizisk ost som man grillar på ett het specialgrilljärn. Osten är gjord i de franska delarna av Schweiz där de har ensamrätt om att kalla denna halvhårda, salta ost Raclette. Denna special ost är gjord på komjölk och vid den höga upphettningen trådar den sig ej som annan ost gör. 

Rätten kommer från Schweiz redan på 1574 talet. Den serveras med kokt potatis. syltlök, ättiksgurka, frukt, svamp, majs och något gott kött till. Ja, du kan variera denna rätt högst personligt, huvudsaken är osten och god potatis till.

På bilden ser du hur detta järn ser ut. Den smälta osten under till och de varma grönsakerna och köttet ovanpå, där dessa också värms upp av den heta plattan. Jag fick detta grilljärn i födelsepresent av min sambo. En lyckad present som vi använt några gånger. 

Det var på 80-talet som detta var populärt och jag fick det introducerat då jag var som Au-Pair i just Schweiz. Har liksom aldrig glömt bort den goda mat som schweizarna har och då allra minst denna rätt. 

Så varför ej prova detta goda. Man äter länge och småpratar till allt som serveras till denna mat. Ett sådant järn kostar kring 250 kronor och finns för 6 - 8 personer. Det är en lyx att äta god mat, mat som också gynnar dina nära och kära. Varför inte bjussa på något extra.....     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar