fredag 30 augusti 2013

Marie Fredriksson - "Det här skall bli den bästa dagen i mitt liv".


Marie Fredriksson född i Östra Ljungby - Skåne 1958 är en av Sveriges främsta och stora sångerskor och låtskrivare. Med sin personliga röst, som ger rysningar på kroppen, skildrar hon sina låtar med stor inlevelse. Hon har rötterna i vispop och rock, där balladerna är hennes styrka. En låt bland många är den från hennes album "Den Sjunde Vågen". Låten heter " Det här skall bli den bästa dagen i mitt liv". En passande låt för hur man kan se på sina dagar här i livet. Att ge det bästa för var dag man får. Här kommer texten:
 

 
Nu är jag på väg igen letar efter sanningen
Letar efter ro i min själ
Jag får alltid samma svar så många lögner som finns kvar
Så mycket oro i min själ
Ett liv ett sökande liv. En tid en tvekande tid
Det här ska bli den bästa da'n i mitt liv
Den första och den största da'n i mitt liv
Jag ska hålla kvar den känsla jag har att jag älskar
Vågorna som når min strand ger lugn och lycka i mitt land
Så mycket trygghet i min famn
En enda solens dag en enda månens natt
Så mycket kärlek i min famn
Ett liv ett levande liv. En tid en sanningens tid
Det här ska bli den bästa da'n i mitt liv
Den första och den största da'n i mitt liv
Jag ska hålla kvar den känsla jag har att jag älskar
Ett liv ett levande liv. En tid en sanningens tid
Det här ska bli den bästa da'n i mitt liv
Den första och den största da'n i mitt liv
Jag ska hålla kvar den känsla jag har att jag älskar
Det här ska bli den bästa da'n i mitt liv
Den första och den största da'n i mitt liv...

Håll till godo för fin musik....

Två kvinnliga impressionister

Kvinnor inom den konstnärliga världen hade svårigheter att röra sig fritt i samhället för att hitta motiv. Två kvinnor som försökte att avbilda sociala sammanhang var Mary Cassatt och Berthe Morisot. De båda hade begränsade områden att avbilda människan i sina olika skepnader pga  att de var kvinnor. Kvinnor släpptes inte in i alla rum för att där uttrycka vad de kände.  
 

Mary Cassatt (1844-1926) har avbildat sig själv här med den goda impressionistiska uttrycket som hon behärskade med stor talang. Hon var amerikanska från Pittsburgh som kom till Paris för att förhöja sin konstnärliga ådra. Teatern och operan stod i fokus för hennes måleri. Oftast blev det snabba skisser som blev spontanmåleri på duken. Senare har denna kvinna ägnat sig åt japansk träsnitt.
 
 
Berthe Morisot (1841-1895) var gift med Edvard Manets bror Eugene. Hennes förförande färger och djärva teknik inspirerade hennes svåger, men likt många kvinnor inom konsten var hon begränsad att måla vilka motiv som helst. Hon målade då gärna borgerliga kvinnor i privata och sociala sfärer.
 
Dessa två kvinnor var de som var de mest betydande på sin tid då impressionismens måleri blev populärt. Starka kvinnor som slog sig fram i en manlig dominerande värld. De fick under sin tid börja med att måla av de stora klassiska konstnärerna på museum för att vinna mark för sitt måleri. Ändå blev de föregångare för framtida kvinnliga konstnärer att stå på sig och visa vad de kunde.    

onsdag 28 augusti 2013

Shepards Pie - ett recept

Att laga mat skall verkligen vara lätt och här kommer ett av de recept, som tillhör de lättare. Är utmärkt att göra nu på höstkanten när potatisen inte är så ny.
Jag hittade detta recept på matmässan i Malmö tidigt 90 tal. Detta efter att smakat denna paj i London på en utmärkt pub vid Big Ben nära Themsen. Mamma och jag besökte staden för första gången och kom gående förbi denna pub. Pubmaten är ju i flesta fall inte den bästa men detta var något riktigt gott. Vi kom till London påsken 1986 och det var jättekallt hemma i Sverige men här i London mötte vi våren. Så när vi åt vår Sheperds Pie, åt vi ute.
Här kommer då detta lätta tips på engelsk mat......
Detta behöver du...
1/2 kilo köttfärs
1 burk krossade tomater
vitlöksklyfta
salt o peppar
10 potatisar
Chevré ost i skivor
  1. Stek upp köttfärs med olja i pannan.
  2. Koka potatis under tiden.
  3. Häll i krossade tomater i den lätt stekta köttfärsen.
  4. Salta och peppra och ta i vitlök.
  5. Låt det köttfärsen koka i tomaterna en stund.
  6. När potatisen är färdig, mosa denna med lite mjölk och smör.
  7. Ta nu köttfärsen och häll i en gratängform och klicka sedan över potatismoset och bred ut detta som ett täcke.
  8. Täck potatisen med Chevré ostskivorna.
  9. Ställ det hela i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter.
  10. Ät sedan med god grönsallad till.
SMAKLIG SPIS!
   

fredag 16 augusti 2013

Elton John - Your song

 
 
En sång som jag har älskat i många år, är den Elton Johan gjorde melodin till och framförde 1970. Bernie Taupin skrev denna vackra text. Det är en blandning av soul, folkmusik och jazz, i refrängen kan man ana toner av r&b rytmer. Denna låt var B-låten på singeln Take me to the pilot. Låten blev så populär och favorit hos många att det blev en hel skiva med denna låt som titel för skivan.  
 
YOUR SONG.....
 
It's a little bit funny this feeling inside
I'm not one of those who can easily hide
I don't have much money but boy if I did
I'd buy a big house where we both could live

So excuse me forgetting but these things I do
You see I've forgotten if they're green or they're blue
Anyway the thing is what I really mean
Yours are the sweetest eyes I've ever seen

And you can tell everybody this is your song
It may be quite simple but now that it's done
I hope you don't mind
I hope you don't mind that I put down in words
How wonderful life is while you're in the world

If I was a sculptor, but then again, no
Or a girl who makes potions in a travelling show
I know it's not much but it's the best I can do
My gift is my song and this one's for you

And you can tell everybody this is your song
It may be quite simple but now that it's done
I hope you don't mind
I hope you don't mind that I put down in words
How wonderful life is while you're in the
World

 

onsdag 14 augusti 2013

Alexander Roslin - en Malmökonstnär.

 
 

Alexander Roslin var en svensk konstnär från Malmö verksam under 1718 - 1793. Hans huvudsakliga bostad och verksamhet fanns i Paris, där han blev så känd att han valdes in i den franska akademin för konst. Han till och med fick en pension och en bostad i Louvren. Hans konst kännetecknades av ljusa, fina och svala färger. Han gjorde enbart porträtt av kungafamiljer runt om i Europa. han var känd för sin lyhördhet och stora skicklighet att porträttera med stor psykologi.

Han ville från början bli fartygsritare men kom in som hovmålare hos en man vid namn George Engelhard Schröder i Stockholm. Han var under sin tid den mest betalde konstnären. Roslinsväg på Ribersborg i Malmö är uppkallad efter denna kända man.


Jugendstil i en stad som Riga.

 

Jugend på tyska betyder ungdom, vilket väl representerar  en speciell stil inom arkitektur och formgivning. Det är en kontsform som står för det nydanade, som vill bryta mot traditionell formuppfattning.  Jugend är ett samlingsbegrepp, ett stilutryck som uppstod samtidigt på olika platser i Europa. Man kan också kalla denna form art nouveau, vilket finns representerat  i staden Riga där de håller på att rusta dessa skatter av hus.
 
Arkitekterna ville frigöra sig från det mer traditionella och få linjerna att bli mer slingrande med blom och växtmotiv. Åren 1890 till 1920 var jugendstilen som mest populär. På flera ställen i Europa blev denna kända och uppseendeväckande stil, aritektur för folk att beskåda det nya. De flesta blir glada att dessa hus nu får behålla sin gamla status och de restaureras för att man inte skall glömma bort deras storhetstid. 
 
Jag var i Riga och såg dessa fantastiska hus och man förundras hur bra det blev av att arkitekterna fick utlopp för så stor kreativitet. Idag pågår upprutningen av dessa hus för fullt och allt vårdas med ömhet.    


Riga - världskulturarvsstaden

 
 

Att komma till Riga var en mycket trevlig överraskning. Stadens lilla äldre kärna är mycket charmig med kullerstens gator i ett vimlande mönster.  Kaffer, barer och restauranger finns i varje hörn och många sitter här och njuter. Musiken ljuder både live och från någon musikanläggning.

Riga är klassad som världskulturarvsstad och det betyder att kan hitta fin gammal arkitektur lite var som helst i denna vackra stad. Gamla stan i Riga är fin att vandra genom, det gamla ger vindslag från forna tider, då damerna gick omkring i krinoliner och herrarna i höga hattar. Miljön ger dig ett gott lugn, om du nu inte vill nattvandra mellan discodunkande barer.
 
Stan har många sevärdheter att beskåda, frihetsmonumentet, House of Blackheads, Peterskyrkan, operan och centralmarknaden. Ja det finns mycket mer. Gamla stan med sin jugendstil har många goa hus. Vi kom hit och upptäckte att Rigas historia  är fascinerande, du läser om svenskarnas tid här, Sovjets ockupation, nazisternas tid i Lettland och hur letterna frigjorde sig och blev självständiga så sent som 1991.
 
Du får mycket ut av en stad som Riga. En trevlig weekend här med en något så när fylld plånbok och du kan ge dig hän åt god mat och trevlig shopping. Operan i stan är en av Europas bästa, så varför inte ta tillfället i akt. Mycket nöje.....