söndag 10 juni 2018

Paella


Paella  är en maträtt med ursprung i Spanien men som nu är spridd till många länder. Den är baserad på ris blandat med skaldjur, höns eller kyckling, ofta kryddat med saffran. Rätten har fått sitt namn av kärlet den tillagas i, efter valencianskans ord för stekkärl (paella eller paellera, ytterst av latinets patella) 'flat skål', 'tallrik').
 
Till Paella behöver du detta:
  • 20 färska musslor, olika sorter
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl olivolja
  • 1 kyckling
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 3 dl långkornigt ris
  • 0,5 citron
  • 8 dl buljong + musselspad
  • 1 g saffran
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  1. Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta de som är öppna och inte sluter sig vid lätt knackning på skalet. Koka musslorna i vinet 4 minuter under lock. Släng musslor som inte öppnat sig. Sila av spadet och spara det till buljongen. Ställ musslorna åt sidan.
  2. Dela kycklingen i mindre bitar. Hetta upp lite olja i en paellapanna eller en stor vid stekpanna. Bryn kycklingbitarna och ta sedan upp dem.
  3. Hacka den gula löken fint. Hacka vitlöksklyftorna. Kärna ur och strimla paprikorna. Häll resten av oljan i pannan. Fräs löken och vitlöken gyllenbrun. Tillsätt paprika och ris. Fräs några minuter under omrörning.
  4. Pressa citronen. Tillsätt citronsaft och buljong. Krydda med saffran, salt, svartpeppar och kajennpeppar. Lägg ner kycklingbitar. Sjud på svag värme under lock 15-20 minuter.
  5. Skala räkorna och tillsätt räkor och musslor i paellan. Låt allt sjuda ytterligare ett par minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar