måndag 25 juni 2018

Webkameror runt om i världen.



Ett nöje jag har skaffat mig är att kolla in platser i världen med dess webcameror. Platser i världen har dessa uppsatt lite var stans där man kan se hur man har de. Man checkar in väder och hur mycket människor som är i omlopp på plats. Det är väldigt trevligt och se ett smakprov på hur det är på dessa speciella platser.

Mina favoriter just nu är ställen som jag har besök tidigare. Det är webcameror som är uppsatta i Chania, Paleochora och i Binz. Trevliga vyer över stadsdelar i dessa små städer. Du kan säkert hitta din favorit i världen, många platser har du säkert en koppling till. Och dessa är roliga att se på och få den där känslan du fick när du var där.

Gör detta till ditt nöje också och få en längtan till fjärran resmål. Det är inte dumt alls.

söndag 10 juni 2018

Sangria med Cava


När jag kom till denna restaurang och behövde gå till the ladys room, hade Björn beställt in detta goa.
Sangria med Cava, två favoriter i en. Det var ljuvligt, kallt och friskt, precis vad man behövde i hettan på stranden i Barcelona.

Vi drack det med andakt och tittade på all den aktivitet som fanns vid strandkanten. Det var joggare, simmare och gymmare. Alla blandade med varandra, andra satt på badlakan och fick fin sol. På restaurangen njöt många av sin lunch. Vi var en del av detta och vi var så lyckliga över att vara där bland detta.





Paella


Paella  är en maträtt med ursprung i Spanien men som nu är spridd till många länder. Den är baserad på ris blandat med skaldjur, höns eller kyckling, ofta kryddat med saffran. Rätten har fått sitt namn av kärlet den tillagas i, efter valencianskans ord för stekkärl (paella eller paellera, ytterst av latinets patella) 'flat skål', 'tallrik').
 
Till Paella behöver du detta:
  • 20 färska musslor, olika sorter
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl olivolja
  • 1 kyckling
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 3 dl långkornigt ris
  • 0,5 citron
  • 8 dl buljong + musselspad
  • 1 g saffran
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  1. Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta de som är öppna och inte sluter sig vid lätt knackning på skalet. Koka musslorna i vinet 4 minuter under lock. Släng musslor som inte öppnat sig. Sila av spadet och spara det till buljongen. Ställ musslorna åt sidan.
  2. Dela kycklingen i mindre bitar. Hetta upp lite olja i en paellapanna eller en stor vid stekpanna. Bryn kycklingbitarna och ta sedan upp dem.
  3. Hacka den gula löken fint. Hacka vitlöksklyftorna. Kärna ur och strimla paprikorna. Häll resten av oljan i pannan. Fräs löken och vitlöken gyllenbrun. Tillsätt paprika och ris. Fräs några minuter under omrörning.
  4. Pressa citronen. Tillsätt citronsaft och buljong. Krydda med saffran, salt, svartpeppar och kajennpeppar. Lägg ner kycklingbitar. Sjud på svag värme under lock 15-20 minuter.
  5. Skala räkorna och tillsätt räkor och musslor i paellan. Låt allt sjuda ytterligare ett par minuter.


fredag 8 juni 2018

Sagrada Familia



Sagrada Família (katalanska: "Heliga Familjen") är en katolsk basilika i Barcelona, Katalonien, som påbörjades år 1882 men ännu ej färdigbyggd. Kyrkan är belägen i utkanten av centrala Barcelona i stadsdelen som bär dess namn. Arkitekt och ursprunglig skapare till bygget var Antoni Gaudí. Det fullständiga namnet är Temple Expiatori de la Sagrada Família (Heliga Familjens Botgöringstempel). Den 7 november 2010 hölls den officiella invigningen av kyrkan när påven Benedictus XVI konsekrerade Sagrada Família.

Kyrkan som ägs av en privat katolsk stiftelse är år 2015 fortfarande långt ifrån färdigbyggd. Bland annat återstår byggandet av det centrala kyrktornet (172,50 meter högt). År 2010 var planen att färdigställa kyrkan till 2026, då det är 100 år sedan Gaudí avled, men tidsplanen är omdiskuterad, kyrkans färdigställande är bland annat beroende av att Barcelonas kommun exproprierar de fastigheter som är konstruerade mitt emot kyrkans ännu ej påbörjade huvudfasad.

Den i ett modernt perspektiv mycket långa byggtiden beror till stor del på att de enda medlen som bekostar bygget av kyrkan utgörs av privata donationer i kombination med inträdesavgifterna (som av stiftelsen betraktas som donationer), inga andra former av finansiering tillåts. Gaudí själv var av åsikten att byggandet skulle pågå under flera hundra år (inte helt olikt många gotiska katedraler). I takt med att turismen i Barcelona ökat kraftigt, har donationerna till stiftelsen som bygger kyrkan ökat så mycket att bygghastigheten idag inte längre är begränsad av bristen på ekonomiska medel vilket tidigare var fallet

Guadí - arkitekten



Antoni Plàcid Guillem Gaudí i Cornet, känd som Antoni Gaudí, född 25 juni 1852 i Reus i Tarragona-provinsen i Katalonien, död 10 juni 1926 i Barcelona, var en katalansk arkitekt. Yrkeskarriären som arkitekt inledde Gaudí i nygotisk, morisk, orientaliserande stil. Med tiden utvecklade han dock en sensuell, organisk stil med expressionistiska och surrealistiska drag. Han bidrog även till skapandet av trencadís-tekniken. Gaudí dog 73 år gammal, överkörd av en spårvagn. Han hade då helt dragit sig undan offentligheten och var så illa klädd att ingen längre kände igen honom. En taxichaufför vägrade köra vagabonden till sjukhus och hans lik hittades till slut på ett sjukhus för fattiga. Vid begravningen följde halva Barcelona den populäre arkitekten till sista vilan.

Barcelona



Barcelona denna underbara stad, så full av liv och gott leverne. Stranden finns inom räckhåll och alla de gator som är fulla av kaféer och restauranger, shopping som gör denna stad så levande. Man känner storstadspulsen och ändå kan man känna ett visst lugn att vara här, då solen varma strålar ger dig ett tillskott av endorfiner. Att vistas här är en njutning, denna vänliga stad med dess fina arkitektur och härliga människor, ger dig lust av lycka i ditt liv. På morgonen tar du din Bucadillo med kaffe, till lunch en kall sangria och till middag står du i valet och kvalet över vilka tapas du skall välja. Ja , du blir inte besviken i Barcelona.

Bergsklättring i Franska Pyerneerna



Här är vi på toppen av Pic de Pena i franska Pyrenéerna. Vi har klättrat upp på små stigar som gått i serpentingångar runt detta berg. Högst upp vajar den Katalanska flaggan. Vi satt här uppe och njöt av hisnande utsikt, vi såg andra berg, gröna dalar och små franska byar. Allt kändes väldigt underligt att vi var där uppe och såg detta sköna.

Denna promenad eller hajk, blev vi "upplurade" av våra svenska vänner vi har bosatta där. Vi tackar dem så mycket av att vi fick uppleva detta. Vi hade nog aldrig kommit på det själv att dessa berg kunde bestigas.

Vi har hört att det går löptävlingar upp på dessa berg också. Dessa utövare vill vinna fina röda blodkroppar för att kunna prestera mera. Vi kom i alla fall där ifrån lätt andfådda och varma, med en ny erfarenhet i bagaget. Vi var också lyckliga över att vi inte skadat oss, vi är ju lite till åren och ej så mjuka i kroppen som vi en gång varit.