fredag 12 augusti 2016

Olivoljan - den välgörande



Att det är nyttigt och äta olivolja och att den har en välgörande effekt på både in- och utsidan av människokroppen är känt sen urminnes tider.
Det som dock är häpnadsväckande, och säkert bidragit till att olivolja blivit så oerhört populär världen över de senaste decennierna, är alla de forskningsresultat som så tydligt och samstämmigt visar på olivoljans allmänt hälsofrämjande effekter och dess enastående förmåga att förebygga olika typer av sjukdomar som t.ex. hjärt- kärlsjukdomar, cancer och demens.
Det är viktigt att understryka att det är de kallpressade, naturligt framställda olivoljorna forskningsresultaten refererar till och inte vilka ”pure olive oil” som helst som finns på marknaden.  Gårdpressade olivoljor från Grekland där oliverna pressas direkt på plats - och inte utsätts för de långa transporterna som får oliverna att svälla - anses vara de mest välgörande.

VARFÖR SÅ NYTTIG?

Det som gör olivolja så nyttig är att den är så oerhört rik på välgörande fettsyror, antioxidanter, vitamin E, fenoler, karoten, m.m. Mer än 80 % av fettet som olivolja innehåller är omättat fett och det är det fettet vår kropp mår allra bäst av (istället för mättat fett som finns i t.ex. smör). Att ersätta mättat fett med omättat innebär att kolesterolhalterna i blodet balanseras och att blodkärlen runt hjärtat hålls fria från ämnen som proppar igen dem och orsakar infarkt.
Antioxidanterna i olivoljan bidrar till att skydda kroppens celler från skador och förebygger mutationer som orsakar cancer i t.ex. bröst, prostata och livmoder. Antioxidanterna skyddar kroppen från infektioner, inflammationer och reaktioner som kan leda till skadliga effekter när kroppen utsätts för stress.
Vitamin E skyddar kroppen från skadliga ämnen och förebygger degenerativa sjukdomar som Alzheimer, ALS, Parkinson, m.m.
E-vitamin är bra för hudens elasticitet och den motverkar ärrbildningar, sår och rynkor… ja, ni fattar…, man skulle i all oändlighet kunna fortsätta skriva om olivoljans mirakulösa egenskaper…
Men det som är intressant för var och en av oss som konsumenter är hur vi kan få i oss den nyttiga olivoljan från Grekland och hur vi alla kan dra nytta av denna fenomenala föda. Hur kan vi få in den i vår dagliga kost på ett naturligt och enkelt sätt utan en massa krångel och meningslösa gastroritualer?

AGOURELEO - GÅRDPRESSAD OLIVOLJA

Till och börja med är det klokt att göra det till en vana och alltid läsa på etiketten vad flaskan innehåller. Är det verkligen olivolja av hög kvalité eller är det någonting annat?
Är det en agoureleo – en gårdpressad olivolja, en extra virgin olive oil eller är det en blandning oljor av tvivelaktigt ursprung? Vilken olivsort är olivoljan pressad ur? Varifrån kommer oliverna? Vilken syrahalt har olivoljan? Gör det till en rutin att söka information och ta reda på fakta om olivoljan du köper så kommer du snart att både förstå och smaka skillnaden. Du kommer så småningom också att upptäcka att den riktigt fina, nyttiga gårdpressade olivoljan kommer från Grekland och den heter agoureleo.

OCH SÅ LITE MER OM OLIVOLJA ...

Det är allmänt känt på världsmarknaden att Greklands oljeproduktion till 90 % består av extra virgin olive oil och att nästan all produktion av gårdpressad olivolja kommer därifrån. Många oberoende undersökningar visar också att kvalitén på grekisk olivolja är exceptionellt höga.

P.S.
(Spanien har den största produktionen av olivolja. Italien den bästa marknadsföringen. Grekland den största produktionen av den bästa olivoljan men den sämsta marknadsföringen).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar