söndag 30 oktober 2016

Tänk bättre - förmågan att avstå



Simone Well (1903-1943) är en kvinna i filosofin med ett asketiskt sätt att tänka. Hennes stränga disciplin och självbehärskning har gett henna framgång i det hon har företagit sig. Hon menar att genom att avstå från det som skymmer tänkandet sätter mer fokus på det som är mer väsentligt.

Denna avhållsamhet är nog nyttig i vår värld då många sinnesintryck flyger över oss,
som skapar oreda och kaos. Många gånger blir det lätt att förvirra sig i oväsentlighet, som bara tar energi.

Hitta din förmåga att stänga av flödet runt dig, hitta ditt fokus igen.

Kosmopolit



Med ordet Kosomopolit inrymmer  människa som är ett med världen. För denna någon finns inga territorier eller gränser. Olikheter betraktas som berikande, en källa till mänskligheten. Denna kosomoplit är hemma överallt.

Har denna kosompolit en chans i vår värld idag?

Ungdomar reser över hela vår värld, skaffar sig nya bekantskaper. Har de möjlighet att se bortom gränserna, låta fördomar och rädslor mot det okända ersättas av förståelse och respekt?

Är det en utopi att kosmopliten har möjlighet att exitera fullt ut med all sin förhoppning om att hemma är där jag "lägger min hatt".

Professor Lars Dencik från Roskildes Univeristet säger " Naturligt vore världen bättre om alla vore kosmopliter"

Vågar vi och vill vi hålla med honom...

Conatus - viljan att leva



Conatus är ett nytt ord för mig. Har tagit till mig detta ord i största allmänhet, det finns mycket skrivet om det nämligen i olika termer.

På latin betyder det ansträngning, benägenhet och en strävan. Den benägenhet att fortsätta sin existens. Att även utöka sig är en del av detta. Det är ett gammalt begrepp, idag har det ersatts av bevarandet av rörelsemängden.

I mänskligt sätt att se det på detta ord, handlar det om att söka fred och bekämpa det som hotar denna fred. Allt med ett resultat av moget övervägande.

Att gå närmre sig själv handlar det om att framhärda sitt varande....ditt självbevarande helt enkelt.

tisdag 25 oktober 2016

Island - äventyrslandet



På Island kan du uppleva natur på ett så påtagligt sätt. Den är dramatisk på både att gammalt och på ett nytt sätt. Att landa på Island är som att komma till månen, kargt landskap möter dig, med svart lavasten som omgivande kuliss. Närmar du dig sen huvudstaden Reykjavik, kommer färgen fram. Till denna så nordliga stad, finns färg glada hus och hav och berg så nära. Luften du andas är hög och frisk, ja nästan krispig.
 
Island ger dig fina upplever,  både i och utan för Reykjavik. Ingen går besviken. Gammalt möter nytt, vikingarnas ö har blivit den moderna människans ö. Pulserande stadsmiljö med  turister som njuter av allahanda kaféer och fiskrestauranger. Utflykter som erbjuder naturupplevelser du sällan glömmer. Ditt besök här kan bli en upplevelse av intryck som hålls kvar av det ovanliga du möter.
Här kommer en lista av det som finns tillgängligt på denna dynamiska ö.

  1. Rykande bad tex Blue Lagoon.
  2. Hallgrimskyrkan inne i Reykjavik.
  3. Tingvelle.
  4. Gysir.
  5. Gullfoss
  6. Hästridning.
  7. Valbåtstur+lunnefågelskådning. 
Ja mycket mer finns, detta är det klassiska.

Kulturtanten vs rockgubben.



Nog har du mött kulturtanten då du besökt en konsert, teaterföreställning eller konstutställning. Dessa kvinnor är i en ålder mellan 50 och 85. Klädda i Gudrun Sjödin kläder och har åsikter från 1960-talets flumideal. Så låter i alla fall den fördomsfulla bilden av dessa kvinnor.

Då dessa härliga kvinnor underhåller kultur Sverige med dess närvaro och stöttar var kulturyttring, finns männen rockades på scen. "Gubbar" som lirar elgitarr och inte tycks förstå att de för länge sen passerat utgångsdatum. Tja vad det nu är.... Man skulle i alla fall velat att dessa män och kvinnor kunde mötas och bildat en skön mix i var kulturyttring. Jag menar...var är rocktanten och kulturgubben.
 
 

Astri Taube - konstnärinnan



Förutom att har varit gift med den kände trubaduren Evert Taube, var Astri en hängiven bild och skulpturkonstnärinna. Astri har utblidas på fina platser i Europa, så som Paris, Florens, Rom och Neapel.
Astri föddes 1898 i Stockholm och dog fyra år efter Evert 1980. Tillsammans med sin make hade de gemensamma utställningar. Evert har gjort många fina låtar till sin Astri. De fick fyra barn ihopa. Hennes liv har skildrats i filmen " Håll fast solen... "
Evert har uttalat att Astri var en av landets yppersta skulptriser. Han var så frusterarad av att hon fick ägna så mycket av sin tid till hushållet och att den fina konstnärliga ådran inte fick mer utrymme.