onsdag 6 januari 2016

Äpplekaka med grovt bröd.


Ingredienser:

  • 6 dl riven kavring (eller ströbröd)
  • 3 msk socker
  • 0,5 tsk kanel
  • 225 gram smör
  • 3 stora äpplen, syrlig svensk sort
  • 4 dl äppelmos

Tillagning:

  1. Riv kavringen till smulor eller smula i en matberedare.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smöra en pajform.
  4. Sätt på en stor stekpanna med höga kanter och stek den rivna kavringen i 150 gram smör. Rör i socker och kanel.
  5. Skala och riv äpplena grovt på rivjärn eller i matberedare.
  6. Sprid ut halva brödet i botten på pajformen, täck med äppelmos och rivet äpple.
  7. Täck äpplena med resterande riven kavring.
  8. Skär smöret som är kvar (ca 75 gram) i skivor och sprid ut överst på äppelkakan.
  9. Grädda den skånska äppelkakan i en halvtimme i mitten av ugnen.
  10. Servera äppelpajen med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
Supergott är detta, min pappas paradrätt bland efterrätter. Vi bara njöt av välbehag när han tog sig tid till detta goda. Gott nu på vintern när det blåser kallt omkring oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar