söndag 13 april 2014

Stora män och kvinnor

Vill med detta inlägg uttrycka min fascination och beundra till några av de stora människor som förändrat och skapat nya förutsättningar åt oss vanliga. De har med sina ord och handling satt avtryck. De är och har varit omstörtare på sin tid. Några lever idag, några har gått ur tiden och vi vet att de förändrade synsättet på sin väg.
 

 
Jesus:
Mannen från Nasaret som är Kristendomens gestaltfigur. Predikar om människovärde, om den gyllene regeln och att vänd andra kinden till. Har haft betydelse för sekulära ideologier, fredsrörelsen och humanismen. Vår tideräkning börjar kring hans födelse.
 
 
 
Lydia från Thyatira:
Helgonförklarad i den kristna tron. Togs sig an Paulus (aposteln) och hans anhängare för att inhysa dem på sin stora egendom. Ovanligt som det var på denna tid vid Jesu uppenbarelse, att då ta in främmande människor utan tillåtelse från en  man. Hon blev den första kristna personen.
 
 
 
Jeanne d'Arc:
Jungfrun från Orleáns. Hörde himmelska röster som sa henne att rädda Frankrike från engelskmännen. Efter ett samtal med franska tronföljaren Karl tilldelas hon en överbefälhavarroll till franska hären. Med denna position drev hon bort engelskmännen från delar av Frankrike. Skulle även befria Paris men blev tillfånga tagen och dömd till häxa av engelska staten. På års dagen av sin död blev denna dom upphävd av påven och hon blev helgonförklarad i Frankrike istället. Skyddshelgon för soldater.
 
 
 
Moder Theresa:
Theresa av Calcutta som hon kallades, född i Makedonien 1910. Romersk-katolsk nunna med indiskt medborgarskap. Grundade Missionaries of Charity i Calcutta 1948. Där tog hon hand om fattiga, sjuka, föräldralösa och döende. Denna mission spreds vidare till andra länder. Fick Nobels fredspris 1979. Har mött hård kritik för sin ekonomiska hushållning.
 
 
 
Gandhi:
Född 1869, advokat, politiker och andlig ledare. Förgrundsfigur för Indiens själständighetssträvan från det Brittiska Imperiet. Förspråkade ickevåldprincipen, sanning, motstånd mot det onda, medborgliga rättigheter och frihet runtom i världen. 1948 mördades han i New Dehli.
 
 
 
Dahli Lama:
Sedan 1935 är Tenzin Gyatso nuvarande tibetanska ledaren. Den 14:e i raden av Lamer sedan 1391. Gjorde uppror mot kinesiska styret i Tibet, fick fly till Indien där han fick asyl. Förespråkar tålamod, självbehärskning och fördragsamhet. Menar på att fienden är de bästa lärarna på den andliga vägen. Fick Nobel priset 1969 då även Gandhi blev ihågkommen.
 
 
 
Mandela:
Född 1918, utbildad till advokat, angagerad politiker och statsman. Kämpade mot Apartheid på fredligt sätt. Men efter Sharpevillemassakern blev anhängare av en beväpnad motståndsrörelse. Han fängslades och satt fången på Robben Island i 18 år. Terroriststämplas av Frankrike och USA. Vid frigivningen 1990 går han med ett försonligt budskap med övergång till representativ demokrati. Blir president 94 till 99. Får Nobel priset i fred 1993.
 
 
 
Aung San Suu Kyi:
Är generalsekreterare i Nationella Demokratiska Förbundet i Burma. Är en av världens mest känna politiska fångar. Fick Nobel priset för fred 1991. Luc Besson har filmatiserat hennes liv i filmen The Lady. U2 har skrivit låten Walk on till henne.
 
 
 
Hillary Clinton:
USA´s mest inflyttelserika advokat. Första Dam 1993 då hennes man var President. Demokratisk ledamot i senaten i New York 2001-2009. Utrikesminister för Obamas regering. Jobbar för barns och kvinnors rättigheter.   
 
Intressanta människor med något att lära oss alla.  
Finns en hel del till att skriva om och hade gärna gjort det också, men jag får helt enkelt återkomma med dessa idoler.  
 
 
 

Äventyrs män i historien.


Här kommer några äventyrs män som har med sitt engagemang gett sig ut i världen för att upptäcka nya platser för människan att besöka. Platser som har varit mytomspunna för dessa sjöfarare. Deras nyfikenhet på att se vad som finns runt knuten har lockat dem att se om det finns liv på andra ställen och människor som kan bidra med andra kunskaper än det som var normalt för dessa sjöfarare. Stora män med visioner om att hitta paradis på vår jord.
 
Vi börjar med Marco Polo. Denne man som tog sig runt Asien och kom hem med kryddor och ädla stenar och metaller. Tyger som skapats i fjärran länder så som Kina. I 24 år var han på resande fot och skrev ner berättelser som många andra efter honom hade användning för på sina äventyr. Han föddes i Venedig 1254 och dog 1324.

Nästa man i historien får bli Christoffer Columbus. Många vill göra anspråk på var han föddes, men att han dog i Spanien 1506 är i alla fall klart. Columbus fick Européerna att befolka Amerika. Länge ville man tro att han hittade en ny väg till Indien. Så när han istället kom till Amerikas stora kontinent, utsåg han folket där till indianer. Hm.

Vasco da Gama (1460-1524) var den som hittade vägen till Indien. Det tog många år att förverkliga denna resa. han blev kallad amiral av Indiska Oceanen och blev sedermera ut nämnd till greve.

1728 föddes James Cook i England. Han blev Stilla Havets upptäckare och Kanadas kust bestigare. Han revolutionerade med sina kunskaper om sjökortsnavigering och höll sig också borta med att få sjöfarandets sjukdomar. Han tog ett sista andetag på Hawaii 1779.

Charles Darwin (1809-1882) är en annan av de stora upptäckarna. Han var biolog, zoolog, geolog, teolog och stor forskare. För att sammanfatta det han åstadkommit så är han fadern för forskningen till arternas uppkomst genom det naturliga urvalet. Med sitt skepp Beagle resta han runt världen i fem år och samlade fakta till sin bok Om arternas uppkomst. När denna kom ut fick han hård kritik framför allt från kyrkan. De kunde inte förlika sig med att människans härkomst var den samma som apornas. Han, med sin kristna tro, började tvivla på kristendomens gudomliga uppenbarelse.

Under 1800-talet upptäckte David Livingstone Afrika. Han var läkarmissionär från Skottland och gav världen kunskap om land och folk i stora delar av denna kontinent. Han hade stort avsky för den slavhandel som existerade på denna tid. David avskaffade arabernas slavhandel av dessa stackars människor.  En annan sak han gjorde var att korsa Kalahari öknen som första vita man.
 
Stora män som förverkliga sina drömmar om att upptäcka länder på vår runda jord. Män med modet att övervinna nya marker och utforska delar av jorden för att berika människan med härlig kunskap om hur vi lever och fortplantar oss. 
 
Här kommer låten av Abba om alla dessa fantastiska människor som gett oss härlig kunskap om världen. En hyllning till dem.  
 
 Went to buy me a paper at the local news-stand
And then I heard them laugh and say
Look, they're gonna go flying way up to the moon now
Hey, what's it good for anyway
So I said
Fellas, like to ask you a thing if I may

What about Livingstone
What about all those men
Who have sacrificed their lives to lead the way
Tell me, wasn't it worth the while
Travelling up the Nile
Putting themselves on test
Didn't that help the rest
Wasn't it worth it then
What about Livingstone

And all of those fellas at the local news-stand
Didn't know what to answer or what to say
So I told them about him, that he was just like
One of those spacemen in his way
And if you laugh at them
Then there's only a thing I can say

What about Livingstone
What about all those men
Who have sacrificed their lives to lead the way
Tell me, wasn't it worth the while
Travelling up the Nile
Putting themselves on test
Didn't that help the rest
Wasn't it worth it then

What about Livingstone
(Didn't he do it, well didn't he)
What about all those men
(Didn't he do it, well didn't he)
Who have sacrificed their lives to lead the way
Tell me, wasn't it worth the while
(Didn't he do it, well didn't he)
Travelling up the Nile
(Didn't he do it)
Putting themselves on test
Didn't that help the rest
(Didn't that help them, well, didn't it)
Wasn't it worth it then
What about Livingstone
(Didn't he do it, well didn't he)
What about all those men
(Didn't he do it, well didn't he)
   
 
 
  

Haydn



Hayden var en stor kompositör från Österrike född 1732 och dog 1809 då 77 år gammal. Han var en företrädare för wienerklassicismen. Det mest kända och spelade verk av honom är Londonsymfonierna. Han var den klassiska sonatens förste nydanare och fulländare.
 
Jag hade förmånen att lyssna till en av hans verkliga fina konserter för trumpet på Konserthallen i Malmö. Ett underbart verk som framfördes av skåningen Håkan Hardenberg. Trumpetens smäktande toner bara förförde en och jag njöt för fulla drag. Denna konsert heter Concerto per il Clarino i Ess-dur och skapades av Haydn 1796. Lyssna till detta och njut, man blir satt i trans.