lördag 15 februari 2014

Plankstek - ett gott val.

 

Plankstek är nog det godaste jag vet när jag går på restaurang. En mör köttbit på planka omgärdat av ugnsbakat potatismos (duschess). Plus det lilla extra så som god sås, lökringar, tomat och bacon inlindade bönor. En riktig mumsig middag. Frågan är om det är lika gott hemma.
 
Plankstek är från början en ungersk rätt. Fanns som rätt i den berömda restaurangen Gundel i Budapest redan i början på 1900-talet. Att servera på en planka på detta sätt är en gammal ungersk sed i ungerska köket. På 1970-talet hade plankan sin peak i Sverige.
 
Att göra detta hemma behövs en planka gjord av ek. Potatismoset bakas på plankan och när det är färdigt lägger man den stekta biffen och alla ingredienser också på plankan och vips har du detta goda att avnjuta. Men jag slår ett slag för att detta ändå skall ätas ute med goda vänners slag. Restaurang Mando i Malmö är ypperligt för att inta denna rätt eller varför inte Le Colise på Regementsgatan också i Malmö.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar